Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Lady Butterfly mag verder met erotische massagesalon (6 september 2006(

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoogezand-Sappemeer hebben een gedoogbesluit genomen voor de erotische massagesalon in het pand Woldweg 177 in Kropswolde. Het bedrijf Lady Butterfly heeft vrijstelling van het bestemmingsplan aangevraagd.

Het college heeft nu een ontwerp vrijstellingsbesluit genomen en neemt het definitieve besluit nadat een ieder hierop een zienswijze heeft kunnen geven. Voor Burgemeester en Wethouders is dit de uitkomst van de toepassing van de wettelijke regels, het gemeentelijke ruimtelijke (prostitutie)beleid en een zorgvuldige afweging van alle betrokken belangen. Het betreft de belangen van de exploitant, zoals de voortzetting van het bedrijf, de belangen van omwonenden, zoals geen overlast van het bedrijf en het algemeen belang, zoals gereguleerde en controleerbare seksinrichtingen.

Bestemmingsplan

Het bedrijf Lady Butterfly is in strijd met het bestemmingsplan Buitengebied. Het perceel heeft de bestemming Wonen met de nevenbestemming "Bedrijven toegestaan". Een erotische massagesalon komt niet voor op een lijst met bedrijven die binnen het bestemmingsplan passen. Normaalgesproken zouden Burgemeester en Wethouders handhavend moeten optreden en het bedrijf moeten sluiten.

Handhavingsbesluit

Burgemeester en Wethouders besloten op 4 mei 2006 op een handhavingsverzoek van een aantal omwonenden het bedrijf nog niet te sluiten, omdat er op grond van het gemeentelijk beleid ruimte was voor een erotische massagesalon op die plek. De exploitant maakte gebruik van de geboden gelegenheid en diende op 14 juni 2006 een vrijstellingsverzoek en een verzoek om een gedoogbesluit in.

Ontwerpvrijstellingsbesluit

De vrijstelling van het bestemmingsplan betreft een zogenaamde artikel 19, lid 3 WROvrijstelling (Wet op de Ruimtelijke Ordening.) Voorafgaand moet een ieder zijn zienswijze kunnen geven. Daarom hebben Burgemeester en Wethouders een ontwerp vrijstellingsbesluit gemaakt dat met ingang van 7 september 2006 gedurende zes weken ter inzage ligt. Voor half november 2006 moet het College definitief op het vrijstellingsverzoek beslissen.

Gedoogbesluit

Burgemeester en Wethouders vinden dat concreet uitzicht op legalisatie bestaat. Zij kunnen de vrijstelling bestemmingsplan immers verlenen. Om deze reden en vanwege het bedrijfseconomisch belang van Lady Butterfly én het algemeen belang dat gediend is met gereguleerde en controleerbare seksinrichtingen willen zij ook nu het seksbedrijf niet sluiten. Daarom hebben Burgemeester en Wethouders het gedoogbesluit genomen dat tot einde december 2006 geldt.