Socialistische Partij

Van Bommel niet tevreden met reactie Donner over 100% controle

De SP zal minister Donner (Justitie) opnieuw vragen de behandeling van vermoedelijke bolletjesslikkers onmiddellijk aan te passen. Tweede-Kamerlid Harry van Bommel is niet tevreden met de reactie van de CDA-minister op een zeer kritisch rapport van de Ombudsman. Donner heeft de aanbevelingen over het optreden van de douane en marechaussee op Schiphol niet ter harte genomen. Uit het rapport bleek dat meer dan eenderde van de als verdacht aangemerkte passagiers onschuldig is. Desondanks worden ze vaak vernederend behandeld bij de 100% controles.

Van Bommel Het kabinet ziet geen aanleiding om het beleid aan te passen. Wel belooft minister Donner de bodyscan, waarmee ingeslikte bolletjes kunnen worden opgespoord, zo snel mogelijk naar de luchthaven te verplaatsen. Nu nog moeten verdachten in het detentiecentrum worden gescand, waar ze bovendien soms dagen lang vast moeten zitten zodat hun ontlasting kan worden gecontroleerd. Van Bommel neemt geen genoegen met de lauwe reactie van Donner: "De SP is al ruim anderhalf jaar bezig met deze kwestie en de minister heeft steeds gezegd dat er niks aan de hand was. Nu ligt er een vernietigend rapport van de Ombudsman, maar wij vinden dat de minister de praktijk nog veel te weinig wijzigt. Hij kan niet volhouden dat de bejegening van de passagiers niet fout is."

De zogenoemde slikkercriteria, op basis waarvan reizigers als verdacht worden aangemerkt, zijn geheim. Ook Van Bommel kent ze niet, maar hij constateert wel dat ze als zeer vernederend worden ervaren. Een goede controle is nodig, vindt ook Van Bommel, maar hij eist wel een menselijke bejegening. Met name de lijfvisitatie is volgens de Ombudsman en de SP onaanvaardbaar, maar Donner wil daar niet van afzien.

De SP dringt er op aan het rapport van de Ombudsman snel in de Tweede Kamer te behandelen, zodat Donner kan worden gedwongen de procedure rond de 100% controles te wijzigen.