Vng

Invoering Wet inburgering per 1 januari 2007 onmogelijk

De Wet inburgering (WI) zal niet op 1 oktober 2006 in het Staatsblad worden gepubliceerd, waardoor de inwerkingtreding van de wet per 1 januari 2007 voor gemeenten onhaalbaar is geworden. Nu de Eerste Kamer heeft besloten het wetsvoorstel pas na 1 oktober te behandelen, is de VNG van mening dat er geen sprake kan zijn van invoering per 1 januari 2007. Inburgering is van zeer groot belang voor de integratie binnen de Nederlandse samenleving. Een gedegen invoering van de wet is daarom noodzakelijk. En gemeenten hebben hiervoor voldoende tijd nodig.

Dit betekent dat ten minste drie maanden voor inwerkingtreding de wet- en nadere regelgeving moet worden gepubliceerd in het Staatsblad. Deze afspraak tussen Rijk, VNG en IPO is vastgelegd in de Code interbestuurlijke verhoudingen. Aangezien de minister van Vreemdelingenzaken & Integratie voornemens is de wet op 1 januari 2007 inwerking te laten treden, zou op of voor 1 oktober publicatie in het Staatsblad moeten plaatsvinden. Bovendien zijn de drie maanden invoeringstermijn noodzakelijk vanwege de opeenstapeling van invoeringstrajecten van nieuw rijksbeleid waarmee gemeenten worden geconfronteerd (Wmo, de wijziging van de sociale werkvoorziening, de invoering van het burgerservicenummer en de aanpassing van het GBA e.d.).

De Eerste-Kamercommissie voor Justitie heeft op dinsdag 5 september besloten over de procedure voor de behandeling van het wetsvoorstel Wet inburgering. De commissie neemt zes weken de tijd om het wetsvoorstel en de reacties uit de samenleving en publicaties over dit wetsvoorstel te bestuderen. Vervolgens vindt het voorbereidend onderzoek door de Eerste-Kamercommissie plaats op 17 oktober. Pas na 31 oktober zal het wetsvoorstel plenair worden behandeld in de Eerste Kamer. Op dit moment is nog onduidelijk of dit voor de Tweede Kamer verkiezingen van 22 november plaats zal vinden. De publicatie van de wet in het Staatsblad op 1 oktober is hiermee onhaalbaar geworden. De VNG verwacht dat de wet niet voor 1 december zal zijn gepubliceerd en derhalve niet op 1 januari in werking kan treden. De VNG vraagt de minister dan ook om, gezien de nu ontstane situatie, een nieuwe realistische datum van invoering vast te stellen.

Den Haag, 8 september 2006