Ingezonden persbericht


CNV Schoonmaak richt aparte bedrijfsgroep op
"Zelfstandige schoonmakers verdienen meer en betere bescherming"

Huishoudelijk werkers zijn een kwetsbare groep werknemers, blijkt uit onderzoek van CNV. Dat geldt wereldwijd, maar ook voor Nederland. Voor de groeiende groep zelfstandige schoonmakers wil CNV Schoonmaak nu een aparte bedrijfsgroep oprichten.

Het CNV deed onderzoek naar de positie van huishoudelijk werkers wereldwijd. De uitkomsten van het onderzoek 'Domestic work, decent work?' zijn niet positief. Het gaat om een zeer kwetsbare groep werknemers. In veel landen hebben huishoudelijk werkers minder rechten dan andere werknemers en hebben ze te maken met lage lonen, lange werkdagen, slechte arbeidsomstandigheden en weinig zekerheid.

Ook in Nederland is deze groep kwetsbaar, blijkt uit het onderzoek. Ongeveer 1,2 miljoen huishoudens maken gebruik van huishoudelijke hulp of zorg. Dit gebeurt vooral 'informeel', vooral vanwege het verschil in kostprijs met formeel werk. In veel gevallen gaat het om schoonmaakwerk, meestal zonder contract waaraan de schoonmaker rechten kan ontlenen. Migranten lopen daarbij extra risico's op isolatie, slechte behandeling en uitbuiting.

Steeds meer zelfstandige schoonmakers
Maar de markt verandert. Het aantal zelfstandige schoonmakers in Nederland zal de komende jaren toenemen, verwacht CNV-bestuurder Jan Kampherbeek. "Verschillende wettelijke veranderingen, zoals de afschaffing van de witte werksters, de invoering van de WMO en de nieuwe regeling voor premievrijstelling zorgen ervoor dat er meer zelfstandige schoonmakers komen. Het gaat om een kwetsbare groep mensen, die vaak niet weten hoe de regels zijn en met heel veel vragen en problemen zitten. Die moeten we niet laten aanmodderen." Hoewel het formeel niet om werknemers gaat, wil CNV Schoonmaak deze groep zelfstandigen toch te hulp komen. De bond richt nu een aparte bedrijfsgroep voor hen op. Door zich te organiseren, kunnen de belangen van de zelfstandige schoonmakers beter worden behartigd, zegt Kampherbeek. "Ook kunnen zij bij ons terecht voor individueel advies en ondersteuning, bijvoorbeeld bij conflicten met een opdrachtgever of bij het invullen van belastingpapieren. Bij de bond zijn zij ook verzekerd van rechtshulp."

Voor meer informatie over het CNV-rapport 'Domestic work, decent work?':
. Frieda Tax, voorlichter CNV Vakcentrale, tel. 030-2913709 / 06-51723074
. Lieke Ruijmschoot, onderzoeker CNV Internationaal, tel. 030-2913633 / 06-19830262

Voor meer informatie over schoonmakers in Nederland:
. Jan Kampherbeek, CNV Schoonmaak, 06-51602022
. Kees de Vos, voorlichter, 06-22393007