MINOCW: Staatssecretaris Bruno Bruins reikt ...

Ministerie ocw

http;//www.minocw.nl

STAATSSECRETARIS BRUNO BRUINS REIKT ALFABETISERINGSPRIJZEN UIT

Het project Coach Taalverwerving van de Stichting Interculturele Participatie en Integratie (SIPI) heeft de hoofdprijs van de Nationale Alfabetiseringsprijzen gewonnen. In het project geven hoogopgeleide allochtone vrouwen les aan andere allochtone vrouwen die nauwelijks Nederlands kunnen lezen en schrijven. Zestien vrouwen volgden succesvol een cursus Nederlands en hebben nu een baan of doen een vervolgopleiding. Op dit moment bestaat er een wachtlijst voor het project. De prijs bedraagt E 15.000. Op de Internationale Dag van de Alfabetisering reikte staatssecretaris Bruno Bruins van Onderwijs in het bijzijn van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden de drie Nationale Alfabetiseringsprijzen uit in Hilversum.

De tweede prijs van E 10.000 ging naar het dubbelproject .CIO2. (Constructie Instrumentarium Opvoedingsondersteuning) en de Provinciale Campagne Alfabetisering Groningen van het ROC Noorderpoortcollege. Op een gedeelde derde plaats eindigden het project .Van inpakster naar machinebediende. van Banketbakkerij Merba BV en het project .de Voorleesvogel. van de bibliotheken in de vier grote steden, het ROC Zadkine en de Stichting Lezen. Zij delen de prijs van E 5.000.

Voor de derde keer looft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) de jaarlijkse Nationale Alfabetiseringsprijzen uit. De prijzen zijn in het leven geroepen als onderdeel van het actieplan alfabetisering. Projecten die op originele wijze bijdragen aan het terugdringen van laaggeletterdheid komen ervoor in aanmerking. Ze dienen als voorbeeld voor andere organisaties. De geldbedragen worden besteed om initiatieven verder te ontwikkelen of te vernieuwen.

De Internationale Dag van de Alfabetisering is een initiatief van de VN-organisatie UNESCO en bestaat sinds 1966. Op deze dag wordt op verschillende manieren aandacht geschonken aan de aanpak van laaggeletterdheid in Nederland. Bruno Bruins: .Laaggeletterdheid is niet alleen een probleem in ontwikkelingslanden, maar ook in westerse landen. Ons land telt
1,5 miljoen laaggeletterden. Zij hebben moeite met lezen en schrijven waardoor zij in hun dagelijks leven of in hun werksituatie niet goed kunnen functioneren. Dat aantal moet fors omlaag..


Noot voor de redactie,

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap