Gemeente Utrecht

RUIME MEERDERHEID RAAD VOOR HERBENOEMING BURGEMEESTER

De beëdiging van het nieuwe raadslid voor de VVD, Erik van der Marel en de mogelijkheid van een debat over het plan een helikopterhaven te vestigen in Strijkviertel leverde een volle publieke tribune op bij aanvang van de raadsvergadering van donderdag 7 september 2006.

De gemeenteraad stemde in met het voorstel van de vertrouwenscommissie om burgemeester Brouwer-Korf voor herbenoeming aan te bevelen bij de minister.

Herbenoeming burgemeester

Een ruime meerderheid van de raad, 33 leden, stemde voor. Zij bedankten de burgemeester voor haar inzet tot nu toe. De VVD en één lid van de SP stemden tegen de herbenoeming, evenals Leefbaar Utrecht, die principieel voor een gekozen burgemeester is. Een herbenoeming geldt voor een periode van zes jaar. Burgemeester Brouwer heeft eerder aangegeven te willen stoppen per 1 januari 2008.

Helikopterhaven in Strijkviertel

Een delegatie van het platform Heliherrie Vleuten-de Meern en Leidsche Rijn bood voorafgaand aan de vergadering oordopjes aan voor de gehele gemeenteraad en het college. Plaatsvervangend voorzitter van de raad, Gilbert Isabella, nam ze in ontvangst. De oordoppen dienden als symbool van de bezorgdheid van de omwonenden. De omwonenden vrezen voor geluidsoverlast van de helikopterhaven.

Het verzoek van D'66 en Burger en Gemeenschap om een debat te houden over de vestiging van het helikopterplatform werd niet gehonoreerd door de raad. De raad wil het onderwerp volgens de gebruikelijke procedures eerst in de raadscommissie behandelen.

Groene golf voor fietsers

Groen Links wil met het initiatiefvoorstel 'Minder wachten, beter fietsen', de lange wachttijden voor fietsers bij rode verkeerslichten bekorten en de doorstroom bevorderen. In het verleden is de norm gesteld dat de wachttijd voor een verkeerslicht maximaal een minuut bedraagt. In de praktijk wordt deze norm niet gehaald. Met de nodige aanpassingen in Verkeersregelinstallaties (een andere afstelling van stoplichten) en in de openbare ruimte zou de fietser geholpen zijn. Het voorstel werd door een meerderheid in de raad ondersteund. Verkeerswethouder de Weger beloofde de knelpunten in de fietsroutes in Utrecht aan te gaan pakken. Deze zijn al in kaart gebracht door de Fietsersbond.

Kraken gedoogd in Utrecht

Op initiatief van de VVD debatteerde de raad over het kraakbeleid. De VVD verzocht om het debat naar aanleiding van een brief die namens de vier grote steden (G4) aan minister Dekker is gestuurd. In deze brief zegt het college het kraken van panden die langer dan een jaar leeg staan te willen gedogen. Dit gaat tegen het landelijke kraakbeleid van de minister in. Een meerderheid van de raad was verrast over de brief en was het met de VVD eens dat het college de raad eerst naar zijn mening had moeten vragen, dan wel eerder had moeten informeren. Een motie van de VVD om het kraken van panden in alle gevallen als strafbaar feit te beschouwen haalde het niet.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de griffier, de heer Ad Smits. Telefoon: (030) 286 16 16, e-mail: Griffie.Gemeenteraad@Utrecht.nl.

Met vriendelijke groet,

Michèle de la Rie
Griffie Gemeenteraad
kamer 1.07 stadhuis
tel: 030-2861069