Ingezonden persbericht


Bestemmingsplan Fortunastadion ongewijzigd in procedure

Sittard-Geleen, 8-9-2006 - Het college van B en W van de gemeente Sittard-Geleen heeft ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan 'Fortunastadion en omgeving' en het ter inzage gelegd. Het ontwerpbestemmingsplan wijkt niet of nauwelijks af van het voorontwerpbestemmingsplan, en gaat dus uit van de vestiging van beperkte grootschalige detailhandel in het gebied.

Het besluit van B en W van Sittard-Geleen is genomen op basis van een advies waarin staat dat er grote juridische en financiële consequenties kunnen ontstaan als er wordt afgeweken van de sinds 2005 ingezette lijn om in en rond het Fortunastadion sport-, vrije tijd- en (beperkte) winkelfuncties te realiseren.

In het coalitieakkoord van de partijen GOB, PvdA en GroenLinks van 6 april van dit jaar staat dat er een onderzoek moest komen naar de mogelijkheden om de komst van detailhandel bij het Fortunastadion alsnog te voorkomen of te beperken.

Paulussen Advocaten en Procureurs uit Maastricht heeft de juridisch kant van de zaak onder de loep genomen en concludeert dat het stopzetten van de bestemmingsplanprocedure grote juridische consequenties heeft. Die kunnen variëren van het door de rechter gedwongen doorgaan op de ingeslagen weg tot het betalen van schadevergoedingen aan Fortuna Sittard of de andere partijen die bij de ontwikkeling van het gebied betrokken zijn. Paulussen Advocaten en Procureurs noemt geen concreet bedrag als het gaat om de hoogte van de schadevergoeding, maar spreekt in zijn advies over 'een groot financieel nadeel'.

Daarom heeft het college van B en W van de gemeente Sittard-Geleen nu besloten om in te stemmen met het ontwerpbestemmingsplan 'Fortunastadion en omgeving' en het plan verder in procedure te brengen. Dit ontwerpbestemmingsplan verschilt slechts op details van het voorontwerpbestemmingsplan.