Gemeente Meppel


Postbus 501
7940 AM Meppel
Stadhuis Grote Oever 26
tel. (0522) 850500

Weblog Burgemeester & Wethouders 8 september 2006 (8-9-2006)


1 September maakte het College van Burgemeester & Wethouders van Meppel een start met een gezamenlijk eigen Weblog. Elke week schrijft één van de collegeleden zijn verhaal van de afgelopen en komende week.

Als u als lezer wilt reageren dan kan dat natuurlijk via info@meppel.nl

Als media het wekelijkse verhaal willen plaatsen door het één op één over te nemen, dan juichen Burgemeester & Wethouders dat toe.

Weblog Burgemeester & Wethouders van Meppel

8 september 2006

Het was best weer even wennen ⦠Vrijdagavond 1 september kwamen wij terug van een heerlijke doevakantie in de Ardennen en de zaterdag volgend op deze vrijdag was de officiële start van het nieuwe politieke jaar. Als het daar nu bij was gebleven was het niet zoân probleem geweest. Het programma van deze dag was zeer informatief, leerzaam en verhelderend, maar niet echt fysiek intensief. Ik kom daar zo meteen nog even op terug.

Nee, het wennen had met name te maken met het feit dat ik weer om 8.15 uur op het voetbalveld moest staan om als leider van FC Meppel E1 het team op te vangen en te begeleiden bij zijn eerste bekerwedstrijd na de vakantie. Het was dus weer ouderwets vroeg dag!

De wedstrijd zelf is zeer goed verlopen. Er zit veel potentieel in deze groep. U hoort nog van hen â¦

âs Middags vierden wij zoals gezegd de start van het nieuwe politieke jaar. Alle raads- en collegeleden waren uitgenodigd om om 13.15 uur ten stadhuize te verschijnen en wel op de fiets. De opkomst was groot. Na een ontvangst met koffie en een gebakje zijn we richting de Berggierslanden getogen. Eenmaal ter plaatse kregen we tijdens een rondwandeling uitgebreid uitleg over de verschillende fasen waarin het project zich nu bevindt. Ook trachtte projectleider Wiebe Coehoorn ons te schetsen hoe één en ander er nu uiteindelijk uit zou komen te zien. Ik kon niet anders concluderen dan dat de Berggierslanden een zeer aantrekkelijke woonwijk wordt waar wonen bijna recreëren kan worden. Prachtig!

Van de Berggierslanden reden we naar de nieuwe Scaniafabriek. In deze fabriek - waar tot 2002 cabines werden geproduceerd - zullen vanaf deze maand allerlei kunststof onderdelen voor trucks worden gespoten. Scania heeft miljoenen en miljoenen geïnvesteerd om de fabriek geschikt te maken voor haar nieuwe taak. De meest moderne spuitrobots die de diverse onderdelen volautomatisch in meer dan 500 kleuren kunnen spuiten. Zeer indrukwekkend!

We besloten de dag met een informeel samenzijn in Bad Hesselingen waar we de indrukken van de dag nog even konden verwerken. Het was goed op een dergelijke - ongedwongen - manier het politieke jaar aan te vangen!

De zondag stond in het teken van de voorbereiding voor de collegevergadering van dinsdag. "De enveloppe paste niet door de brievenbus, dus die moest ik nog even halen bij één van de medewerkers van het bestuurssecretariaat" stond op mijn voice mail. Dat beloofde veel goeds! Inderdaad ⦠het was een pakket van een centimeter of 20 dik.

Mijn echtgenote en de kinderen zijn lekker nog een dagje weggegaan zodat ik in alle rust de stukken kon lezen. Toen ze aan het einde van de middag terug kwamen was ik nagenoeg klaar.

De maandag heb ik gebruikt voor het wegwerken van de bijna 200 mailtjes en de post welke gedurende mijn vakantie waren binnengekomen, en voor enkele overleggen met afdelingsmanagers aangaande lopende stukken.

Dinsdag is collegedag en de agenda was behoorlijk vol, ook omdat we nog zaken vanuit de vakantieperiode moesten bekrachtigen. We hebben behoorlijk wat besluiten genomen en na afloop van de vergadering heb ik de pers te woord gestaan. De besluiten dienden te worden toegelicht. Belangrijke besluiten betroffen het uitbaggeren van onder andere de vijver van het Wilhelminapark, de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs en de besluiten over de toekomst van Engelgaarde. De reacties c.q. opmerkingen mijnerzijds zijn daags na de perspresentatie keurig verwoord door de pers.

Woensdag en donderdag ook weer intern een flink aantal overleggen gehad. De hoofdzaken lagen donderdag toch wel op het gebied van het Recreatieschap waarvan ik lid ben van het algemeen bestuur. Het belangrijkste onderwerp van deze vergadering was de Drentse Fiets4daagse en de financiële situatie van de stichting. Door het afgelasten van de Fiets4daagse is de stichting behoorlijk in de problemen geraakt en tijdens de vergadering werd er behoorlijk gediscussieerd over het dekken van het tekort dat is ontstaan. Ik heb de suggestie gedaan de Fiets4daagse in de toekomst te laten organiseren door een professionele marktpartij, vergelijkbaar met de partij die bijvoorbeeld de Vlindermarkt in Emmen organiseert. Daar is een evenement met een negatief financieel resultaat veranderd in een evenement met een positief financieel eindresultaat. Dat was natuurlijk koren op de molen van de aanwezige pers zodat ik bij mijn vertrek direct een microfoon onder mijn neus geschoven kreeg â¦

Er is in ieder geval besloten dat de discussie op termijn in het Recreatieschap zal worden gevoerd.

Na de vergadering van het recreatieschap had ik de eer een Meppeler echtpaar te feliciteren met hun 60-jarig huwelijksjubileum. De hele familie van dit echtpaar was aanwezig en we hebben heerlijk feestgevierd en uitgebreid met elkaar gesproken.

Ik mag deze week afsluiten met het tekenen van het convenant tussen Stichting De Leite en de Gemeente Meppel, waarin de intensieve samenwerking tussen Kinderdagcentrum 't Boemeltje en de Mackayschool zal worden bekrachtigd. De instellingen werken al samen sinds 1998, maar mede dankzij het in 2006 door de Gemeenteraad beschikbaar gestelde krediet voor de nieuwbouw van de Mackayschool kan de samenwerking tussen beide partners nu volop gestalte krijgen. Een geweldig initiatief!

Vervolgens ga ik met mijn collega-wethouders naar Zuidlaren voor een kennismakingsevenement georganiseerd door de Provincie Drenthe en de Vereniging van Drentse Gemeenten voor raads- en statenleden "1 voor 12, 12 voor 1". Tijdens excursies, georganiseerd door het Drents Landschap, Waterschap Hunze en Aaâs, Waterleidingmaatschappij Drenthe en de Provincie Drenthe, worden verschillende aspecten van water, zoals beheer, productie, overlast, natuur en recreatie belicht. We zijn erg benieuwd wat er allemaal op ons af gaat komen. We laten ons verrassen â¦

Het komende weekend staat volledig in het teken van voetballen, verjaardagen, ons 13-jarig huwelijksjubileum en het lezen voor de collegevergadering van dinsdag. Even bijtanken zit er dus nauwelijks in â¦

Volgende week heb ik een erg volle agenda. Naast structurele overleggen met afdelingsmanagers en ambtenaren, de collegevergadering van dinsdag en de raadsvergadering van donderdag ga ik deze week scholen bezoeken, sollicitatiegesprekken voeren met potentiële bestuurders voor de nieuw op te richten stichting voor het openbaar onderwijs, vergaderen met het Toeristisch Platform, naar de opening van het Poppenspelfestival, met Drentse bestuurders vergaderen over educatie, welzijn en zorg, kortom ⦠een lekker drukke week.

Volgende week zal Wethouder Mark Boumans zijn week aan u presenteren. Tot over een week of 4!

Egbert van Dijk

-Wethouder van Meppel