Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad
8 september 2006

Toezicht op bedrijven en instellingen minder, beter en duidelijker

De last die bedrijven en instellingen ondervinden van toezicht door inspectiediensten, moet met een kwart omlaag in sectoren waar nu relatief veel toezicht plaatsvindt. In het midden- en kleinbedrijf krijgen bedrijven in principe maximaal twee keer per jaar te maken met een inspectie. Per sector komt er één inspectieloket als aanspreekpunt voor de bedrijven en instellingen in die sector, te beginnen met de horeca, de ziekenhuizen en de landbouw. Samenwerking tussen de verschillende inspecties wordt verplicht.

Dat staat in het plan 'Eenduidig Toezicht', waarmee de ministerraad op voorstel van minister Nicolaï voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties en staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken heeft ingestemd. Met het plan reageert het kabinet op een motie van het Tweede Kamerlid Aptroot over de aanpak van onnodige overlast door toezichthoudende instanties. Het bedrijfsleven heeft inmiddels steun en actieve betrokkenheid toegezegd.

Het kabinet benadrukt dat toezicht er gewoon moet zijn. Het beschermt zwakkere belangen, biedt veiligheid aan burgers en werknemers, zorgt voor betere naleving van regels, voor rechtsgelijkheid en eerlijke concurrentie. Maar onnodige last van toezicht wil het kabinet aanpakken.

Vanaf 1 januari 2007 krijgen de sectoren horeca, ziekenhuizen en landbouw elk hun eigen inspectieloket. Dat loket is het aanspreekpunt voor de bedrijven en instellingen, en organiseert al het toezicht in de sector. In de loop van 2007 komen er ook in andere sectoren dergelijke inspectieloketten, in ieder geval voor Schiphol, de vleesketen, het wegtransport, de recreatie, de metaalindustrie en de kinderopvang.

Het verminderen van toezichtactiviteiten kan onder andere als de ene inspectie het werk van een andere inspectie meeneemt in het eigen toezicht. Zo zal in de horeca de Voedsel en Waren Autoriteit vanaf april 2007 ook het toezicht op de arbeidsomstandigheden uitvoeren, zodat de Arbeidsinspectie niet nog een keer afzonderlijk hoeft langs te komen. Omgekeerd kan de Arbeidsinspectie in de bouw en de industrie juist ook taken van andere inspectiediensten uitvoeren.

Verandering van organisatie en verplichte samenwerking van inspecties alleen zijn niet voldoende om onnodige overlast door inspectietoezicht aan te pakken. Ook de werkwijze van de inspectiediensten moet veranderen. Met deskundigheid en empathie moeten zij vertrouwen geven waar dat kan, selectief zijn en aan bedrijven en instellingen duidelijker maken wat zij kunnen verwachten.

De rijksinspecties zijn lang niet de enige instanties die toezicht houden en daarbij last veroorzaken. Vooral gemeenten (o.a. bouw- en woningtoezicht, milieutoezicht, brandveiligheidtoezicht), maar ook provincies, politie, waterschappen en anderen dragen daaraan bij. Het kabinet wil afspraken maken met die medeoverheden over het aanpakken van onnodige last door toezicht.

Het verminderen van toezichtlast is een onderdeel van vermindering van lasten voor bedrijven en instellingen in het algemeen. Vermindering van toezichtlasten past dus goed bij de al ingezette trajecten zoals het vereenvoudigen van vergunningen, het verminderen van administratieve lasten, de introductie van de omgevingsvergunning en van het meldpunt strijdige regels.

RVD, 08.09.2006