Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Persbericht ministerraad
8 september 2006

Loodswezen onder toezicht Nederlandse Mededingingsautoriteit

De ministerraad heeft op voorstel van minister Peijs van Verkeer en Waterstaat ingestemd met het wetsvoorstel markttoezicht registerloodsen. In het wetsvoorstel staat dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) toezicht gaat houden op de prijsvorming om een juiste prijs/kwaliteitverhouding in de loodsdienst te creëren. De NMa bekijkt daarbij of het loodswezen efficiënt genoeg werkt en stelt jaarlijks de loodsgeldtarieven vast.

Het wetsvoorstel is het product van jarenlang intensief onderhandelen en overleg waarbij alle relevante partijen (overheid, loodswezen, toezichthouder, havens, havenbedrijfsleven en reders) zijn betrokken. Het kabinet komt met dit wetsvoorstel tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om eerst een aantal financiële problemen op te lossen voordat eventueel marktwerking wordt ingevoerd. Deze overgangsperiode duurt tot 2019.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 08.09.2006