Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
8 september 2006

Kabinetsreactie IBO rapport 'Toekomstvast vastgoed'

In het IBO rapport 'Toekomstvast vastgoed' is onderzocht hoe het Rijk omgaat met haar vastgoed en hoe de vastgoedfuncties zijn georganiseerd. In een reactie op het rapport schrijft het kabinet te hechten aan verdere samenwerking tussen de bestaande vastgoeddiensten en aan een bundeling van expertises. Het kabinet onderschrijft voorts de analyse en conclusie van het IBO dat een acute en ingrijpende wijziging van het huidige rijksvastgoedstelsel op dit moment niet noodzakelijk is.

De voorgenomen fusie van de Dienst Landelijk Gebied (DLG) en Domeinen (Financiën) wordt dan ook niet doorgezet. De komende jaren acht het kabinet het wenselijk eerst ervaring op te doen met de uitvoering van de WILG (Wet Inrichting Landelijk Gebied) en de daaruit voortvloeiende decentralisatie van het beleid van het landelijk gebied. Aan de hand van een evaluatie in 2010 zal het hele rijksvastgoedstelsel onder de loep worden genomen. Het kabinet onderstreept het streven om Domeinen per 1 januari 2008 om te vormen tot een baten-lastendienst. De taken van DLG en de ZBO BBL (Bureau Beheer Landbouwgronden) blijven tot 2010 ongewijzigd.

Het Gemeenschappelijk Ontwikkelingsbedrijf (GOB) vervult een belangrijke rol in het vastgoedstelsel. Het kabinet tekent hierbij aan dat er uitdrukkelijk naar wordt gestreefd samen met andere partijen gebiedsontwikkelingsprojecten te realiseren ten behoeve van maatschappelijke doelstellingen. Herformulering van het activabeleid staat voor de komende periode op de agenda.

Het Rijk beschikt voor de realisatie van haar doelstellingen over een omvangrijke vastgoedportefeuille. Het kabinet heeft de afgelopen jaren aanzienlijke stappen gezet om de samenwerking en onderlinge afstemming tussen de verschillende vastgoeddiensten te verbeteren. De Raad voor Vastgoed Rijksoverheid (RVR) heeft hierin een belangrijke rol gespeeld. Een kwaliteitsimpuls voor verdere professionalisering van het rijksvastgoedstelsel acht het kabinet noodzakelijk. Voor de zomer van 2007 worden elementen als bundeling van financiële en juridische kennis en uitbreiding van de reikwijdte van de regeling materieelbeheer 2006 nader uitgewerkt.

RVD, 08.09.2006