Gerechtelijke organisatie

Huisbezoek Dienst Werk en Inkomen bij wijze van steekproef niet toegestaan

Amsterdam, 8 september 2006 - Een onaangekondigd huisbezoek zonder bijzondere aanleiding is bij een lopende bijstandsuitkering niet toegestaan. Dit heeft de meervoudige kamer van de Sector Bestuursrecht van de Amsterdamse rechtbank bij uitspraak van 7 september 2006 beslist.

De zaak betrof de intrekking van een bijstandsuitkering met terugwerkende kracht na de vondst van een aanzienlijke hoeveelheid softdrugs in de woning van betrokkene in januari van dit jaar. In het kader van het 'Klant in Beeld'-project hadden controleurs van de gemeente een huisbezoek afgelegd. Het betrof een steekproef. Volgens de bewoner hadden de controleurs van de Dienst Werk en Inkomen (DWI) geen toestemming van hem gekregen om zijn woning binnen te gaan en te doorzoeken.

De rechtbank vindt dat er een bijzondere aanleiding moet zijn om bij iemand met een lopende uitkering een onaangekondigd huisbezoek af te leggen. Die was er in dit geval niet. Als die aanleiding er niet is, valt zoân inbreuk op de privacy niet te rechtvaardigen. De rechtbank gaat niet akkoord met een huisbezoek bij wijze van steekproef. Ook niet om misbruik van gemeenschapsgeld tegen te gaan. De rechtbank laat de vondst van de drugs dan ook buiten beschouwing.

B&W hadden aangevoerd dat de bewoner wel toestemming had gegeven voor het binnentreden van de woning. Volgens de rechtbank maakt de toestemming van de bewoner geen verschil voor de inbreuk op de privacy. Bovendien zijn B&W er niet in geslaagd aannemelijk te maken dat die toestemming in dit geval ook was gegeven.

LJ Nummer

AY7854

Bron: Rechtbank Amsterdam Datum actualiteit: 8 september 2006 Naar boven