Partij van de Arbeid


Den Haag, 8 september 2006


Vragen van het lid Smits (PvdA) aan de minister en staatssecretaris van VWS


over de gevolgen van de overheveling van onderdelen van de GGZ-behandeling van AWBZ naar zorgverzekering


1. Hoeveel houders van een AWBZ-persoonsgebonden budget met grondslag GGZ zijn geherïndiceerd met het oog op de overheveling van de onderdelen GGZ-behandeling die van AWBZ naar zorgverzekering zouden gaan per 1 januari 2007?


2. Beseft u dat met name gezinnen met autistische kinderen, die al jarenlang een budget GGZ ontvangen, in grote problemen komen indien hun budget plotseling wordt verlaagd, niet omdat de zorg is verminderd of omdat de gezinssituatie is veranderd, met geen ander argument dat de financiering van de zorg is overgedragen van AWBZ naar zorgverzekering?


3. Hoeveel budgethouders GGZ hebben na herindicatie met ingang van 1 januari 2007 een lager budget gekregen met het argument dat onderdelen van de zorg, met name activerende begeleiding, voortaan niet meer uit AWBZ, maar uit zorgverzekering wordt gefinancierd?


4. Is er een instructie geweest voor indicatiestellers om het onderdeel activerende begeleiding in 2007 in de GGZ niet meer te indiceren omdat het, voor wat betreft de grondslag GGZ, voortaan uit de zorgverzekering zou worden betaald?


5. Vindt u het terecht dat budgethouders een aanzegging krijgen dat grote onderdelen van hun budget vervallen met het argument dat het niet meer uit AWBZ wordt vergoed, zonder dat hen kenbaar wordt gemaakt of en hoe ze deze zorg kunnen krijgen op grond van de zorgverzekering?


6. Bent u bereid herindicaties ongedaan te maken voor budgethouders, indien de herindicaties zijn gebaseerd op het voornemen onderdelen van de AWBZ over te dragen naar de zorgverzekering, nu u de overheveling niet in gaat per 2007?


7. Hoe gaat u budgethouders en indicatiestellers informeren over het uitstel van overheveling?


8. Welke wijzigingen verwacht u in de instructies voor indicatiestellers en zorgkantoren na uw besluit om delen van de AWBZ zorg over te hevelen naar de zorgverzekering?


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann


Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid


Plein 2


K 104


Postbus 20018


2500 EA Den Haag


Tel: 070 318 2694


Fax: 070 318 2800


c.linnemann@tweedekamer.nl