Gemeente Wassenaar

CONFERENTIE LOKAAL LOKET WMO GROOT SUCCES

Wassenaar, 8-09-2006

Dat waren zoân beetje de ingrediënten voor spreekstalmeester Tom van ât Hek jl. donderdagavond 7 september tijdens een afgeladen conferentie in de raadzaal van De Paauw.

Ruim 100 belangstellenden, zorgaanbieders, zorgverleners, betrokkenen en actievelingen op het terrein van wonen, zorg en welzijn gaven gevolg aan de uitnodiging van de gemeente en SWOW. De conferentie stond in het teken van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) waar vorm en inhoud van het zogeheten Lokaal Loket centraal stond. Het Lokaal Loket wordt namelijk door de inwerkingtreding van de Wmo per 1 januari in het Van Heeckerenhuis, het centrale aanspreekpunt voor alle Wassenaarders die er terecht kunnen voor zaken op het gebied van wonen, zorg en welzijn.

Op vaak luchtige en creatieve wijze werd over vorm en inhoud van het toekomstig loket gedebatteerd.
Tom van ât Hek (broer van) kreeg de handen op elkaar en zag kans deze voor Wassenaar zo belangrijke voorziening als vraag en antwoordbaak in heldere bewoording over het voetlicht te brengen. Gesteund door directeur SWOW Nico Lausberg werd een uiteenzetting gegeven over o.a de oorsprong van het Centraal Informatie en Zorgpunt Wassenaar (CIZW) en gaf Lausberg zijn visie op het toekomstig Lokaal Loket waar o.a de Wvg (Wet voorzieningen gehandicapten) en de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) straks een plekje moet krijgen.

Senior Ouderenadviseur Hetty Spaay die vanaf januari de dagelijkse regie krijgt over het loket, presenteerde aan de hand praktijkvoorbeelden hoe zij er invulling aan wil geven. Daarbij werden ook privacy aspecten, evt. klachtenprocedures en de onafhankelijkheids functie genoemd en nader toegelicht. Verantwoordelijk wethouder Pim van de Locht ging met name in op de bestuurlijke kant van het geheel en zijn visie op de steun die de SWOW van de gemeente krijgt om er een geslaagd geheel van te maken. Verder memoreerde hij de zin en noodzaak van een tussentijdse evaluatie over het reilen en zeilen van het Lokaal Loket.
Om omstreeks 22.00 uur gaf Tom van `t Hek het slotwoord aan de wethouder, gevolgd door een warm applaus, waarmee de conferentie over het Lokaal Loket als geslaagd werd bestempeld.
Â
Deze en volgende maand buigt de Wassenaarse raad zich over de Wmo en naast dit onderwerp, ook de financiën de revue zal passeren.