Gemeente Enschede

Internationale aandacht Ruwenbos

vrijdag 08-09-2006

25 Japanners op studiebezoek
Internationale aandacht Ruwenbos

De wijk Ruwenbos stond centraal tijdens het bezoek dat 25 Japanse studenten en hun docent op donderdag 7 september brachten aan de gemeente Enschede. De aandacht van de studenten richtte zich op de unieke omgang met het water in Ruwenbos. De studenten zijn verbonden aan de Waseda Universiteit in Tokyo. Het Japanse gezelschap werd na de excursie welkom geheten door gemeentesecretaris Marcel Meijs tijdens een lunch in het stadhuis.

Onderwerp van de excursie was de waterhuishouding in Ruwenbos. De wijk kent een systeem dat het hemelwater niet zoals traditioneel loost in het riool, maar het opvangt, vasthoudt en ten slotte infiltreert in de bodem. Het systeem voorkomt overstorting van vervuild regenwater in oppervlaktewater en biedt bovendien grote voordelen bij tegengaan van verdroging en bij de oplossing van grondwateroverlast.

Vooral het gebruik van wadi's in Ruwenbos en de inpassing in de omgeving trekt nationaal en internationaal de aandacht. Bij de aanleg in 1994 gold het systeem als een noviteit, en daarmee groeide Ruwenbos uit tot voorbeeld dat in binnen- en buitenland navolging heeft gevonden.

De kennis die Enschede opdeed met de waterhuishouding in Ruwenbos paste de gemeente ook toe bij latere projecten zoals De Eschmarke en Roombeek. Tijdens de lunch ontvingen de studenten een korte presentatie over de waterhuishouding in deze twee wijken.


---