Gemeente Enschede

Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo)

vrijdag 08-09-2006

Gemeente start voorlichting over nieuwe
Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo)

Iedereen moet kunnen meedoen aan de samenleving. Dat is in een paar woorden het doel van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo), die op 1 januari 2007 in werking treedt. De uitvoering hiervan berust bij de gemeenten. Daarom is de gemeente Enschede deze week begonnen met de actieve voorlichting over de nieuwe wet, haar doelstellingen en gevolgen. De voorlichting door de gemeente Enschede sluit aan bij de landelijke voorlichtingscampagne van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De Wmo wil bereiken dat iedere burger volwaardig en zo lang mogelijk zelfstandig kan meedoen aan het maatschappelijke leven. Als lid van een vereniging, als buurtbewoner of als vrijwilliger die zich inzet voor de leefbaarheid van de wijk of voor jongeren. Leeftijd, handicap of afkomst mogen daarbij geen rol spelen. Voor dat doel berust de wet op twee uitgangspunten. Allereerst is het de verantwoordelijkheid van elke Nederlander om zijn of haar rol in de samenleving te vervullen. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan buurtactiviteiten of een vereniging. Of door de aloude noaberhulp weer op te pakken. Wie dat niet kan, omdat hij of zij een vorm van zorg nodig heeft - hier begint het tweede uitgangspunt -, kan bij de gemeente terecht voor hulp, advies en/of ondersteuning. Die moet ertoe leiden dat ook deze burger actief kan (blijven) meedoen.

Daarom worden op 1 januari 2007 de Welzijnswet, de Wet Voorzieningen Gehandicapten en een aantal subsidieregelingen uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten overgeheveld naar de Wmo. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering. Zij moet zo nodig zorgen voor hulp bij het huishouden, vervoersvoorzieningen, aanpassing van de woning, etc. Daarnaast draagt ze zorg voor, onder meer, ondersteuning van mantelzorgers en huisvesting van kwetsbare groepen.

Gevolgen: hulp bij het huishouden
Op 1 januari a.s. heeft de Wmo meteen gevolgen voor wie recht heeft op hulp bij het huishouden (een onderdeel van de thuiszorg). Wie hiervoor voor het eerst in aanmerking komt, kan deze vanaf 1 januari aanvragen bij het Zorgloket in de Molenstraat. Wie nu al hulp heeft, hoeft niets te doen. De hulp bij het huishouden loopt dan in het nieuwe jaar gewoon door, zij het onder verantwoordelijkheid van de gemeente.

Toch kan er voor deze laatste categorie Enschedeërs wel iets veranderen. De Wmo noodzaakt elke gemeente een Europese aanbestedingsprocedure uit te schrijven voor de hulp bij het huishouden. In december a.s. wordt duidelijk welke organisaties, met ingang van het nieuwe jaar, in Enschede de hulp bij het huishouden gaan leveren. De mogelijkheid bestaat dus dat er na 1 januari een andere hulp aanbelt, die overigens wel dezelfde werkzaamheden verricht. Wie hiermee niet akkoord gaat, kan via een persoonsgebonden budget huishoudelijke hulp bij een organisatie of instelling van eigen keuze inkopen.

Gevolgen: Zorgloket
Om de Wmo-taken naar behoren te kunnen uitvoeren, breidt de gemeente de dienstverlening van het Zorgloket aan de Molenstraat 50 de komende maanden verder uit. Het Zorgloket Enschede wordt nu de instelling, waar alle Enschedeërs terecht kunnen voor vragen en advies over de Wmo en de daarmee samenhangende terreinen zorg, welzijn en (aangepast) wonen. De gemeente werkt daartoe nauw samen met alle relevante instellingen.

Het Zorgloket is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 9.00-16.00 uur via telefoon 053-4817900 of e-mail: zorgloket@enschede.nl. Wie ingewikkelde vragen heeft of niet in staat is het Zorgloket te bezoeken, kan een afspraak maken. Een adviseur van het Zorgloket komt dan aan huis. In de wijk Roombeek houdt het Zorgloket ook spreekuur. Elke dinsdag van 10.00-12.00 uur in café Roomblik aan de Nachtegaalstraat 4. Van 11.00-12.00 uur is er een adviseur aanwezig speciaal voor migranten.

Gevolgen: langere termijn
Afgezien van de procedure voor de verkrijging van hulp bij het huishouden verandert er op 1 januari a.s. nog niet veel. Dat kan niet anders, want de wet heeft mede de bedoeling om andere bewegingen op gang te brengen. Zoals meer aandacht voor een gezonde leefwijze en het belang van sport en beweging.

Bovendien heeft de wetgever nog niet alle details uitgewerkt. Zo bestaat nog onduidelijkheid over de financiële consequenties van de nieuwe wet. College en gemeenteraad in Enschede hebben echter bepaald dat, door de invoering van de Wmo op 1 januari aanstaande, er niemand op achteruit mag gaan. Enschede voert de nieuwe wet dus 'beleidsarm' in: alle bestaande regelingen gaan over in de nieuwe wet en iedereen behoudt zijn of haar rechten. In de loop van volgend jaar zal vervolgens worden bepaald welke veranderingen er moeten komen.

Wel staat de gemeente voor de taak om nog meer dan nu tal van instellingen bij elkaar te brengen. En om individuele Enschedeërs, vrijwilligersinstellingen, sportverenigingen, kerken en andere levensbeschouwelijke instellingen bij elkaar te brengen. Deels om elkaar te stimuleren om de eigen verantwoordelijkheid te nemen. En om Enschedeërs en instellingen uit te nodigen om ideeën en suggesties aan te dragen om tot een nog zorgzamer stad te komen. Maar evengoed om aandacht te vestigen op de mogelijkheden die er zijn als mensen belemmeringen ondervinden bij het meedoen in de samenleving.

Actieve voorlichting
Onderdeel van de werkzaamheden is dan ook de actieve voorlichting om alle Enschedeërs te informeren over de invoering van de Wmo. De eerste activiteiten bestaan uit een reeks artikelen in de rubriek 'Enschede Centraal' in weekkrant Huis aan Huis Enschede en de publicatie van belangrijke informatie over de Wmo op de website www.enschede.nl. Later komen daar nog brochures en een nieuwsbrief voor instellingen, corporaties, verenigingen, levensbeschouwelijke instellingen, huisartsen en verwijzers bij. De gemeente stemt haar informatie af op de officiële campagne van het ministerie van VWS, dat hiervoor de website www.info-wmo.nl in het leven heeft geroepen.

Enschedeërs met vragen over de Wmo, of met suggesties hoe we de nieuwe wet kunnen gebruiken om de stad nog zorgzamer te maken, kunnen zich richten tot het e-mailadres wmo@enschede.nl. Dit kan ook worden aangeklikt op de wmo-pagina's op www.enschede.nl.


---