Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 8 september 2006

Legionella aangetroffen in de Mare

Tijdens een controle van de waterleidingen in het Dalton College is in het leidingsysteem legionella aangetroffen. Het Dalton College, het wijkcentrum (Mare Nostrum) en de sporthal Noord hebben een gezamenlijk waterleidingsysteem. Daarom zijn met onmiddellijke ingang de douches in het wijkcentrum, het Stedelijk Dalton College en de sporthal buiten werking gesteld.

Betrokken partijen laten regelmatig de leidingen controleren en hebben de installaties aangepast om de legionella te voorkomen. Bij zo'n controle zijn nu legionellabacteriƫn gevonden. Dit heeft te maken met onder meer het warme weer van de eerste helft van de zomer, gecombineerd met het niet gebruiken van de douches tijdens de zomervakantie. Juist vanwege deze vakantiesluiting is er ook geen kans geweest op besmetting en gevaar voor de volksgezondheid.

Maatregelen

Het Stedelijk Dalton College neemt maatregelen om de bacterie in het hele gebouwencomplex te bestrijden. Daartoe zal met chloor gespoeld worden. Pas als uit controle blijkt dat de bacterie verdwenen is, worden de douches weer in gebruik genomen. Dit kan nog veertien dagen duren.