Artsen zonder Grenzen


Artsen zonder Grenzen teleurgesteld over uitspraak in rechtszaak vijf vermoorde collegas in Afghanistan

08/09/2006 14:47 -- Artsen zonder Grenzen is teleurgesteld over het Afghaanse vonnis tegen twee verdachten van de moorden op vijf medewerkers in juni 2004. De twee zijn alleen veroordeeld voor het niet verhinderen ervan. Het is Artsen zonder Grenzen niet duidelijk wat deze straf precies inhoudt. Ze vreest dat dit het einde van het onderzoek kan betekenen.

foto: Ton Koene Op 2 juni 2004 werden Fasil Ahmad, Hélène De Beir, Besmillah, Pim Kwint en Egil Tynaes overvallen in het noordwesten van Afghanistan. De vijf medewerkers werden doodgeschoten in hun auto. Artsen zonder Grenzen stopte al haar activiteiten in Afghanistan en vroeg de autoriteiten om een degelijk onderzoek. Aanvankelijk gebeurde er weinig, maar na herhaalde oproepen van de familie en Artsen zonder Grenzen begon de Afghaanse regering meer te ondernemen.

Het gerechtshof in Kabul heeft nu twee verdachten, Abdul Latif en Shampaq, vrijgesproken van moord, maar wel veroordeeld tot respectievelijk een en vijf jaar cel voor het niet voorkomen van de misdaden.

Artsen zonder Grenzen is teleurgesteld door dit vonnis. Tijdens het onderzoek zijn veel fouten gemaakt die veel vragen oproepen. Artsen zonder Grenzen vreest dat het onderzoek nu stil komt te liggen.

De hoofdverdachte, Hadji Yacoub, wacht in hechtenis nog steeds zijn proces af. Toch heeft Artsen zonder Grenzen geen enkele informatie over wat het onderzoek naar de motieven voor de moorden heeft opgeleverd. Tot overmaat van ramp schijnt het dossier van Yacoubs zaak verloren te zijn gegaan.

Het verloop van deze rechtszaak schetst een bijzonder verontrustend beeld van het respect voor de veiligheid van humanitaire hulpverleners in Afghanistan.
Artsen zonder Grenzen verwacht van de Afghaanse regering de best mogelijke bescherming voor zowel humanitaire werkers als haar bevolking, ook op juridisch vlak.

In grote delen van Afghanistan zijn de humanitaire noden immens, maar momenteel is het in Afghanistan oor Artsen zonder Grenzen zelfs te onveilig voor een onderzoeksmissie.

Artsen zonder Grenzen zal de rechtszaak blijven volgen in de hoop op gerechtigheid voor haar vijf vermoorde medewerkers en wil nogmaals haar solidariteit betuigen met de families van Fasil Ahmad, Hélène De Beir, Besmillah, Pim Kwint en Egil Tynaes.

Bekijk het nieuwsartikel 'Artsen zonder Grenzen geschokt door dood 5 collega's'