Dienstenbond CNV

Rol en verantwoordelijkheid RDVW
08-09-2006

Op 31 augustus jl. zijn de medewerkers van Rotatie Drukkerij Voorburgwal (RDVW) te Amsterdam door de directie geïnformeerd over de voorgenomen reorganisatieplannen. Tijdens deze presentaties is door een aantal mensen gevraagd naar de rol van de bonden tijdens dit proces. Het was onduidelijk wat de rol is van de vakbond bij een reorganisatie en wat de taken en bevoegdheden zijn van de Ondernemingsraad. Om geen misverstanden te laten ontstaan willen we d.m.v. deze info nader uiteenzetten hoe de rollen tijdens een dergelijke procedure zijn verdeeld.

Vakbond en Ondernemingsraad
In een dergelijk reorganisatietraject worden uw belangen zowel door CNV Media als door de Ondernemingsraad behartigd. Hierbij zijn de rollen echter wel op basis van wetgeving verdeeld. In de fase voorafgaande aan de reorganisatie is in principe de Ondernemingsraad aan zet. De Ondernemingsraad heeft het zogenaamde adviesrecht op basis van de Wet op de Ondernemingsraden. Zij heeft dus de bevoegdheid om te adviseren op een adviesaanvraag voor een reorganisatie, positief of negatief. Hierbij wordt de vakbond regelmatig zijdelings betrokken om het algemeen belang van haar leden te waarborgen. Ondernemingsraden hebben overigens niet de verplichting om vakbonden te raadplegen! De vakbonden komen concreet in beeld op het moment dat u als werknemer als gevolg van de reorganisatie uw baan dreigt te verliezen of hoe dan ook (nadelige) gevolgen van die reorganisatie gaat ondervinden. Dit is in de Grafimedia CAO vastgelegd. CNV Media onderhandelt in dat geval in samenspraak met de andere bonden - over een sociaal plan, met als doel afspraken te maken om de gevolgen van de reorganisatie voor u als werknemer zoveel mogelijk te verzachten.

In de praktijk
In het kader van een noodzakelijke kostenreductie is het voor RDVW kennelijk noodzakelijk om te reorganiseren. De directie van RDVW heeft bij de Ondernemingsraad een adviesaanvraag ingediend met onderliggende informatieve stukken op basis waarvan de directie tot de conclusie is gekomen dat een stevige reorganisatie niet afwendbaar is. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een voorgenomen besluit van de directie om de personele bezetting van de drukkerij te reduceren met 98 ftes (full time equivalenten of volledige arbeidsplaatsen). De stukken en argumenten zijn door de Ondernemingsraad - in directe samenspraak met haar adviseurs bestudeerd en zij heeft op grond hiervan aan de directie een positief advies afgegeven, met als voorwaarde dat het voltallige personeel nog geraadpleegd wordt.

Sociaal Plan
CNV Media heeft in samenspraak met het Telegraaf Concern en de andere vakbonden een sociaal plan afgesproken met een looptijd van 2 jaren dat eind november 2006 afloopt. Hierin zijn de voorwaarden vastgelegd waaronder RDVW dient te reorganiseren. Dit sociaal plan is op de toekomstige reorganisatie van toepassing. Juridische ondersteuning, hulp of advies over deze reorganisatie? Neem dan met ons contact op. We zullen u zo goed mogelijk met raad en daad bij staan!

Vragen? Bel dan ons regiokantoor in Hilversum (035-6460580) of uw bestuurder Agostino Di Giacomo Russo (055-5772640). Mailen kan ook naar a.digiacomorusso@cnvdibo.nl