Waterschap Vallei & Eem

Dijkgraaf wil tweede termijn graag volmaken

Dijkgraaf Klaas van de Langemheen van Waterschap Vallei & Eem wil nog graag tot 1 januari 2009 doorgaan als dijkgraaf. Dat heeft hij gisteren aan het Algemeen Bestuur van het waterschap meegedeeld. Langer aanblijven is mogelijk als de pensioenleeftijd voor dijkgraven wordt opgetrokken tot 70 jaar. Twee weken terug werd bekend dat het Ministerie van Verkeer en Waterstaat een regeling voorbereidt die het voor dijkgraven mogelijk maakt om door te gaan tot hun 70e verjaardag. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken werkt aan een dergelijke regeling voor burgemeesters en commissarissen van de koningin. Voor zowel het waterschap als voor de dijkgraaf was dat een verrassing. Het proces om een nieuwe dijkgraaf te werven, werd toen opgeschort. Op 1 januari 2009 eindigt de tweede benoemingstermijn van zes jaar officieel. Die was echter ingekort tot 1 mei 2007 omdat op het moment van herbenoeming dijkgraven niet tot na hun 65e zouden kunnen aanblijven.

Mooiste baan

Van de Langemheen: 'Ik heb een van de mooiste banen die er bestaan en heb nog genoeg energie om een aantal jaren door te gaan. Er liggen nog voldoende uitdagingen om het waterbeheer in de Gelderse Vallei in nog betere banen te leiden. De plannen daarvoor liggen klaar en kunnen - nu er afspraken zijn gemaakt met de provincies - zo uitgevoerd worden. Dat wil ik graag van nabij meemaken.'
Hoe de verlenging door de Kroon exact in zijn werk zal gaan, is nog niet bekend. Het waterschap verwacht dat dat voor eind van het jaar duidelijk zal zijn. Wel moet de regeling die het ministerie voorbereidt tijdig worden vastgesteld. De werving van een nieuwe dijkgraaf gaat dan ook niet door.

Persbericht 06/22 van 8 september 2006