Waterschap Vallei & Eem

Minder vergunningen maar algemene regels voor langs het water en op dijken

Waterschap krijgt nieuwe keur

Meer algemene regels en minder vergunningen en ontheffingen. Dat is het gevolg van de nieuwe keur die in 2007 in werking treedt. Het waterschap draagt zo bij aan het terugdringen van de bureaucratie en het verminderen van de regels. De keur is een waterschapsverordening, waarin onder andere staat wat er wel en niet langs watergangen en dijken mag. De ontwerpkeur ligt tot en met 18 oktober 2006 ter inzage. Voor het eind van het jaar moet het Algemeen Bestuur van het waterschap de nieuwe keur vaststellen.

In de keur is geregeld wie het onderhoud aan watergangen moet uitvoeren en wat die onderhoudsplicht inhoudt. Ook staan er regels in om waterkeringen en watergangen inclusief stuwen en gemalen te beschermen. Zo zijn veel activiteiten in of bij dijken of watergangen niet toegestaan omdat dat ten koste gaat van de functie ervan. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld graafwerkzaamheden, het planten van bomen, het dempen van sloten en het bouwen van schuttingen of schuurtjes.
Ook is in de keur geregeld dat waterschapsmedewerkers particuliere terreinen mogen betreden als dat nodig is om de waterschapstaken goed uit te voeren.

Nieuw

De huidige keur dateert uit 2000. Door wijzigingen in de Europese en nationale wetgeving is die dringend aan herziening toe. Uitgangspunt voor de nieuwe keur is: beter regelen met minder regels. Nieuw in de ontwerpkeur is dat:

· de beschermzones langs de watergangen en waterkeringen waarin de verbodsbepalingen van toepassing zijn, smaller zijn geworden dan in de huidige keur;

· er regels voor waterbergingsgebieden zijn opgenomen;
· het mogelijk wordt regels te stellen voor het recreëren op, in en langs waterkeringen en watergangen; en

· het mogelijk wordt regels te stellen ter bescherming van de natuurvriendelijke oevers en een natuurlijke visstand.

Inspraak

De ontwerpkeur ligt van 7 september tot en met 18 oktober 2006 ter inzage in het Waterschapshuis, Fokkerstraat 16 in Leusden. De ontwerpkeur is hier in te zien . Tot 18 oktober kan men schriftelijke reacties sturen naar Dijkgraaf en Heemraden van Waterschap Vallei & Eem, Postbus 330, 3830 AJ Leusden. Het waterschap verwerkt de binnengekomen reacties in een inspraaknota. Het Algemeen Bestuur van het waterschap stelt de keur eind 2006 vast. De nieuwe keur treedt begin 2007 in werking.

Persbericht 06/22 van 8 september 2006