Waterschap Vallei & Eem

Eén visstandbeheerscommissie voor het hele waterschap

Waterschap wil meer invloed op beheer van de visstand

Waterschap Vallei & Eem wil meer invloed kunnen uitoefenen op de visstand in de wateren in de Gelderse Vallei en het Eemland dan nu het geval is. Het waterschap richt veel wateren al wel zo in dat veel vissen er kunnen leven er en er met behulp van vistrappen ook kunnen komen. Het beheren van de visstand gebeurt nu vooral door hengelsportverenigingen. Het waterschap en de gemeenten verhuren de visrechten meestal aan hengelsportverenigingen. In de huidige contracten is weinig geregeld over het beheer van de visstand. Dat is wel nodig om straks aan de Europese Kaderrichtlijn Water te kunnen voldoen. De visstand is een van de graadmeters waarop de waterkwaliteit wordt beoordeeld. Het waterschap wil de waterkwaliteit in veel wateren nog verder verbeteren. Afhankelijk van de nagestreefde waterkwaliteit hoort daar een bepaalde visstand bij.

In samenspraak

Het waterschap wil in samenspraak met de hengelsportverenigingen in zogeheten visplannen vastleggen hoe de visstand er in een bepaald water uit moet zien. De belangen van het waterschap en de hengelsportverenigingen zijn grotendeels hetzelfde: een gezonde en natuurlijke visstand. Voor het vangen van vissen die niet passen in een natuurlijke visstand moeten aparte wateren worden aangewezen. In een visplan komt ook te staan hoe de wateren moeten worden ingericht en hoe het beheer is geregeld. Ook kunnen er wateren worden aangewezen voor speciale doelen zoals natuurgebied, wedstrijdwater of karpervijver.

Nieuwe keur

In de nieuwe keur (een algemene verordening van het waterschap) staat dat hengelsportverenigingen in samenspraak met het waterschap visplannen moeten opstellen. Die keur treedt begin 2007 in werking. Met de nieuwe keur heeft het waterschap ook een instrument om daadwerkelijk invloed te kunnen uitoefenen op de visstand. Vooral door overleg met de tien hengelsportverenigingen in het gebied van Waterschap Vallei & Eem wil het waterschap komen tot een betere visstand. Dat gebeurt onder andere door het oprichten van een Vistandbeheerscommissie voor het gehele waterschapsgebied waarin alle tien hengelsportverenigingen en het waterschap zijn vertegenwoordigd. Nu is er alleen zo'n commissie voor het Valleikanaal. Daarin zitten alleen de hengelsportverenigingen van Veenendaal, Woudenberg en Amersfoort. Het waterschap is alleen agendalid. Dagelijks Bestuurslid Frans ter Maten zal het waterschap vertegenwoordigen in de nieuw op te richten Visstandbeheerscommissie.

Persbericht 06/22 van 8 september 2006