Waterschap Vallei & Eem

Waterschap laat meidoorns in Doorwerthse uiterwaarden toch staan

Ondanks de extra kosten voor het herstellen van de kades wil het Dagelijks Bestuur van Waterschap Vallei & Eem de meidoorns op de zomerkades in de Doorwerthse uiterwaarden laten staan. Aanvankelijk wilde het waterschap de struiken op de kade kappen omdat ze de stabiliteit van de waterkering aantasten. Zo spoelt de grond onder de struiken gemakkelijk weg omdat er zich geen dichte graszode kan vormen.
De herinrichting van de Doorwerthse Waarden en de verlegging van de zomerkade zijn onderdeel van het project Ruimte voor de Rivier. De huidige zomerkade heeft na de herinrichting waarschijnlijk geen functie meer.

In afwachting van het herinrichtingsplan wil het waterschap de landschappelijk fraaie struiken laten staan. De veiligheid van het achterliggende land vermindert niet door de meidoornstruiken. De rijksoverheid, die het project 'Ruimte voor de Rivier' uitvoert, wil ook dat de meidoorns behouden blijven. Het waterschap moet ongeveer 9.000 euro extra aan het onderhoud besteden, om de weggespoelde grond van tijd tot tijd aan te vullen. Pas in 2010 wordt duidelijk wat er met de kade gebeurt en of de meidoorns definitief kunnen blijven staan.

Persbericht 06/22 van 8 september 2006