Gemeente Leiden

Leidse subsidieaanvragen regeling Buurt, Onderwijs en Sport gehonoreerd

De vier subsidieaanvragen in het kader van de BOS-regeling die de gemeente Leiden had ingediend bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zijn alle vier gehonoreerd. Dit betekent dat Leiden in totaal E 559.287,- ontvangt voor projecten in Leiden Zuidwest, de Stevenshof, Slaaghwijk en Leiden Noord. Het is bijzonder dat alle Leidse aanvragen zijn gehonoreerd, omdat landelijk de helft van de aanvragen afgewezen is.

De gemeente Leiden heeft projecten ingediend die passen binnen de sociale programma's van de wijkontwikkelingsplannen voor Leiden Noord en Leiden Zuidwest. Bovendien gaat het om projecten die meer dan één doel nastreven, bijvoorbeeld zowel op de beleidsterreinen gezondheidsbeleid, welzijnsbeleid als sportbeleid.

Projecten
De vier projecten waarvoor nu subsidie is toegekend, zijn:
1. Terugdringen van gezondheidsachterstanden in Leiden Zuidwest door middel van een project beweegmanagement. Onderwijs, georganiseerde sport en sportbuurtwerk moeten op wijkniveau structureel gaan samenwerken, met als doel het aantal jongeren dat aan de beweegnorm voldoet flink te laten toenemen. Bovendien moet mede door het bevorderen van sport en beweging het (dreigend) overgewicht bij kinderen verminderd worden.
2. Uitbreiding naschoolse activiteiten. Voor de vier basisscholen in de Stevenshof starten deze activiteiten dit najaar. Het streven is om jaarlijks 31 sportactiviteiten aan te bieden. Een activiteitencoördinator zorgt voor de programmering van de sportactiviteiten. Voor de oudere jeugd gaan de activiteiten vanaf januari 2007 van start. Doel is om de overlast van jongeren op straat te verminderen door ze voldoende activiteiten aan te bieden die aansluiten bij hun belevingswereld.
3. Activiteiten voor jongeren in de Slaaghwijk. Voor kinderen op de basisschool worden per jaar vijf sportactiviteiten georganiseerd in het kader van naschoolse opvang en in samenwerking met de Brede School Leiden Noord. Verder komen er activiteiten die zoveel mogelijk geschikt zijn voor ouders en kind en worden Leidse sportevenementen

nadrukkelijker onder de aandacht gebracht. Voor de jongeren vanaf 12 jaar is er een belangrijke plek ingeruimd voor voetbal en andere activiteiten op verschillende locaties in de wijk. Doel is enerzijds om de binding tussen ouders en kinderen te versterken en anderzijds om de overlast van jongeren te verminderen door activiteiten aan te bieden.
4. Terugdringen van achterstand op het gebied van sport en bewegen in Leiden Noord. In deze wijk loopt al een project voor 4- tot 12-jarigen. Dit nieuwe project richt zich op jongeren in de leeftijd van 12 tot 19 jaar. Gedurende ruim 30 weken worden wekelijks drie of vier sportactiviteiten georganiseerd op buitenlocaties. Verder worden in buurthuis De Kooi activiteiten als breakdance en streetdance opgezet en in zwembad De Zijl wordt gekeken of er een speciaal meiden-zwemuurtje kan worden georganiseerd. Doel is om jongeren ook na de basisschool aan het sporten en bewegen te houden.

BOS-regeling
De subsidieregeling Buurt, Onderwijs en Sport van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft als doel de samenwerking tussen sportverenigingen, welzijnsorganisaties en scholen te verbeteren. De samenwerking moet gericht zijn op het terugdringen van achterstanden op een van de terreinen onderwijs, welzijn, overlast door jongeren, sport, opvoeding en gezondheid. De projecten worden voor de helft gefinancierd door VWS, de andere helft moet door de gemeente zelf worden betaald.

Vervolg
Aan de Leidse aanvragen is meegewerkt door veel partners uit de stad, zoals sportverenigingen, welzijnsinstellingen, wijkverenigingen, scholen en speeltuinverenigingen. Deze partners én de jongeren zijn ook intensief betrokken bij het verder invullen van de projecten. Per wijk wordt een coördinator aangesteld die samen met de bewoners en instellingen het activiteitenprogramma opzet. In Leiden Zuidwest is de coördinator op 1 september al begonnen. Verantwoordelijk wethouder Raymond Keur (Financiën en Sport) is erg blij met de BOS-subsidie voor Leiden. 'Alleen al het feit dat al onze aanvragen zijn gehonoreerd is reden om trots te zijn. Door samen te werken met de mensen en instellingen in de wijken hebben we kwalitatief goede aanvragen en zinvolle projecten opgezet. Deze subsidie van het ministerie van VWS is een erkenning voor al het werk dat is gedaan om de aanvragen voor te bereiden. Met dit extra geld kunnen we nu op wijkniveau sportactiviteiten gaan inzetten om achterstanden op verschillende terreinen terug te dringen. Het mes snijdt dus aan twee kanten: mensen zijn aan het sporten en de wijk wordt leefbaarder.'

Nadere informatie: Bert van den Ham, Bureau Communicatie gemeente Leiden, tel. (071) 516 51 18 en (06) 22 43 94 88