Provincie Gelderland

balans is zoek in gelderse woningbouw
Bouw goedkope huurwoningen blijft ook in 2006 fors achter

In 2006 worden er wéér te weinig goedkope huurwoningen gebouwd in Gelderland. Ook blijft het aantal woningen dat geschikt is voor senioren achter bij de doelstellingen van de provincie Gelderland. Deze prognose kunnen GS geven op grond van bestemmingsplancapaciteit en afgegeven bouwvergunningen. Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen zit in de lift, maar de balans is zoek.

De nieuwe cijfers, uit de rapportage "Wonen in Gelderland 2006" vallen gedeputeerde Theo Peters tegen. "Hoewel de cijfers van 2005 beter zijn dan die van 2004 en de voorspellingen voor 2006 nog weer beter zijn, blijft het onvoldoende. Met name huurders, starters en ouderen vallen buiten de boot. Woningbouwcorporaties, marktpartijen en gemeenten moeten worden doordrongen van de maatschappelijke verantwoordelijkheid die ze hebben."

De provincie probeert de scheefgroei al jaren bij te sturen. Daarvoor worden afspraken gemaakt met gemeenten en met woningbouwcorporaties. Sinds dit jaar voert de provincie ook gesprekken met marktpartijen. Peters zou graag meer mogelijkheden hebben om de ontwikkeling van de woningbouw te stimuleren. In Interprovinciaal verband worden de mogelijkheden onderzocht om de provincie een explicietere rol te geven bij het tot stand komen van prestatie-afspraken tussen gemeenten en corporaties. Ook wil gedeputeerde Peters op korte termijn bekijken of de provincie met een financiële regeling gemeenten kan stimuleren meer goedkopere woningen te bouwen.

Gelders woonbeleid
Het Gelders woonbeleid is gericht op het wegwerken van het woningtekort van 23.400 woningen in 2015, een doelstelling die is uitgewerkt het Kwalitatieve Woonprogramma 2005-2014 (KWP 2). Volgens het KWP 2 zou de Gelderse woningvoorraad ieder jaar met ongeveer 9.000 woningen moeten groeien. Van die 9.000 woningen moet 34% uit huurwoningen bestaan. In 2005 was dat 24%, en de planning voor de komende jaren blijft steken op 26%. De Regio Rivierenland en KAN hebben in 2005 opvallend weinig huurwoningen aan de woningvoorraad toegevoegd. De planning van de bouw van goedkope woningen is in de loop van 2005 wel iets verbeterd; van 29% naar 31%. Om het tekort weg te werken moet jaarlijks 42% van de nieuwbouw in de goedkopere sector (onder 160.000 euro) plaatsvinden. Alleen in de Achterhoek komen voldoende starterswoningen beschikbaar, in het KAN-gebied zouden er meer dan dubbel zoveel gebouwd moeten worden. Ook de geplande bouw van ouderenwoningen is in de loop van 2005 verbeterd van 32% naar 35%, maar dit zou 38% moeten zijn.

Totaal aantal nieuwbouwwoningen
Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen is in de eerste helft van dit jaar beduidend hoger dan in de voorgaande jaren. Ook het aantal afgegeven bouwvergunningen is fors gegroeid naar bijna 5.000 in de eerste zes maanden van 2006. De provinciale maatregelen om de woningbouw te versnellen werpen dus vruchten af. De provincie heeft in 2005 en 2006 een bedrag van E 1,25 miljoen beschikbaar gesteld om het woningtekort in Gelderland terug te brengen. Dit geld wordt ingezet om woningbouwprojecten die om wat voor reden dan ook dreigen te stagneren, te versnellen. Dat kan een financiële bijdrage zijn om een stilliggend project kostendekkend te maken, het beschikbaar stellen van een deskundige projectbegeleider of iedere andere ondersteuning om de woningproductie weer op gang te brengen. Verder heeft de provincie een checklist woningbouw ontwikkeld om beter en sneller inzicht te krijgen welke nationale wetten en specifiek Gelderse provinciale regelingen relevant zijn voor een woningbouwproject. Hierdoor kunnen planningen vaak in elkaar worden geschoven zodat een kortere doorlooptijd ontstaat. Ook wordt de kans op procedurefouten daarmee kleiner.



Provincie Gelderland