FNV

VVD-er Linschoten steunt FNV-inzet voor nieuwe Arbowet

Prominent VVD-er en SER-lid Robin Linschoten vindt dat zijn partijgenoot Van Hoof als staatssecretaris van Sociale Zaken het gezamenlijke standpunt van werkgevers en werknemers in de Stichting van de Arbeid over de herziening van de Arbo-wet zo snel mogelijk moet overnemen. Dat bleek vanmorgen op een discussiebijeenkomst tussen vakbondsmensen en Tweede Kamerleden in Den Haag.

Ook de vice-voorzitter van de CDA-fractie in de Tweede Kamer, Gerda Verburg, betoogde voor een bomvolle Madurodamzaal dat Van Hoof het signaal van werkgevers en werknemers serieus moet nemen.

De politieke besluitvorming over de herziening van de Arbo-wet verkeert in een eindfase. Met name de FNV vindt de wetsvoorstellen van Van Hoof niet goed. Nederlands grootste vakcentrale wil heldere en voor iedereen begrijpelijk normen in de wet. Zij verwijt terwijl Van Hoof dat deze met algemene en vrijblijvende wetsteksten komt. Bovendien wil hij dat werkgevers veel meer 'hun eigen verantwoordelijkheid nemen'.

Volgens de FNV zal dat leiden tot nog grotere verwarring en rechtsongelijkheid voor werknemers

Werkgevers en werknemers hebben Van Hoof met een gezamenlijk brief van de Stichting van de Arbeid onder druk gezet. Zowel Linschoten als Verburg vinden - zo bleek vanmorgen - dat die aanknopingspunten biedt om de verschillen van inzichten te overbruggen.

Ook de Kamerleden Hannie Stuurman (PvdA) en Ineke van Gendt (GroenLinks), die ook aan het FNV-debat deelnamen, vinden dat de staatssecretaris het standpunt van Stichting van de Arbeid moet overnemen.

8 september 2006