Basisschool Parcival wint Savantis Tronenwedstrijd

Savantis

De West-Friesche Vrije School Parcival uit Hoorn is de winnaar van de Savantis Tronenwedstrijd 2006. Tijdens de finale van deze schilderswedstrijd op 7 september 2006 stonden achttien tronen opgesteld in de Koningssael van het Land van Ooit. De spanning van de 650 aanwezige leerlingen en begeleiders was van de gezichten af te lezen. Eén voor één werden de tronen opgenoemd, totdat er uiteindelijk één overbleef; de troon van basisschool Parcival.

In de winnende troon zijn de vier elementen verwerkt; aarde, water, lucht en vuur. Ook de vier seizoenen zijn terug te vinden, evenals donker en licht. De troon viel volgens de jury vooral op vanwege het kleurcontrast, het kleurgebruik en het mengen van de verf. De tweede plaats is voor De Oranjerie uit Zoetermeer en als derde is De Smithoek uit Den Ham geëindigd.

'Schilderles'
De Savantis Tronenwedstrijd 2006 is een schilderswedstrijd waarbij de basisschoolleerlingen uit de groepen 6/7 het schildersvak van heel dichtbij meemaken. Het is een soort schilderles: de leerlingen hebben een bouwpakket van een Troon ontvangen, die ze naar eigen inzicht ontwerpen en beschilderen. Deze lessen stonden onder begeleiding en instructies van een professionele schilder uit de directe omgeving van de school. Tijdens de hele wedstrijd hebben in totaal landelijk 2.400 mensen kennisgemaakt met het schildersvak.

Jury
Een onafhankelijke kinderjury van zes leerlingen uit groep 2/3 van de Antonius Abt school uit Slothaverleij beoordeelde de achttien finaletronen, samen met een vakjury. Deze vakjury bestond uit Rinus Dalhuizen, bestuurslid Savantis, tevens juryvoorzitter; Hans Verschoor, algemeen directeur Savantis; Hans Sonke, docent schilderen; Virginie Gmelich Meijling, bedenkster en ontwerpster van de Troon; Marjan Taminiau, ontwerpster van Het Land van Ooit.

//////////////////////////////////////////////////////
Savantis is een Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven voor de sectoren 'Schilderen en Onderhoud', 'Afbouw en Stukadoren' en 'Reclame, Presentatie en Communicatie'. In haar Register van Erkende Leerbedrijven zijn 6.000 leerbedrijven opgenomen waar 7.500 leerlingen en stagiairs uit het middelbaar beroepsonderwijs het praktijkdeel van hun opleiding volgen. Savantis onderhoudt 27 ministerieel erkende beroepsopleidingen. Ook ontwikkelt en organiseert Savantis vakgerichte praktijk- en theoriecursussen waaraan jaarlijks meer dan 8.000 cursisten deelnemen.