Groen!

Brussel, 8 september 2006

Groen! vraagt zerotolerantie voor racisme en discriminatie

Groen!-ondervoorzitter Tinne Van der Straeten roept het federale parlement op snel werk te maken van het wetsvoorstel om organisaties die zich bezondigen aan xenofobie, racisme en antisemitisme buiten de wet te stellen. Het voorstel van minister Dewael moet vooral snel wet worden, aldus Tinne Van der Straeten Dit wetsvoorstel mag geen one-shot zijn, maar er moet globaal, in heel België, een zerotolerantie komen tegen racisme en discriminatie. Op federaal vlak zijn er plannen om de antiracismewet van 1981 aan te passen. De bestraffing van racisme zou de bevoegdheid worden van de civiele rechter, niet langer van de strafrechter. Dit zou betekenen dat een slachtoffer van racisme niet langer bij de politie terecht kan. Elk slachtoffer zal zelf naar de rechter moeten stappen en zelf zijn dossier moeten samen stellen, stelt Groen!-ondervoorzitter Tinne Van der Straeten. Groen! is voorstander van een strenge bestraffing van racisme. Racisme en discriminatie ontwrichten onze maatschappij en ondermijnen de toekomst van vele jongeren. Iemand die geweigerd wordt aan een discotheek moet de mogelijkheid blijven hebben om hiertegen klacht neer te leggen bij de politie.

Groen! pleit voor een versterking van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. Het Centrum moet onderzoeksbevoegdheden krijgen. De praktijktesten waarvan sprake in de antidiscriminatiewet moeten er eindelijk komen. Groen! wacht ook op het beloofde antiracismedecreet dat door de Vlaamse Regering werd aangekondigd naar aanleiding van de racistische moorden in Antwerpen.

Het voorstel van minister Dewael moet snel uitgevoerd worden. Maar om de toekomst van onze jongeren veilig te stellen verwachten we zoveel meer. Een antiracismewet die racisme in het strafrecht laat. Een uitvoering van de antidiscriminatiewet. Meer bevoegdheden voor het Centrum. En een Vlaams antiracismedecreet. Alleen op die manier kan racisme echt aangepakt worden, besluit Tinne Van der Straeten.