Groen!

Brussel, 8 september 2006

Ook kinderen zonder papieren zijn kinderen

Groen! vraagt herziening collegebeslissing Beveren

Vandaag heeft de gemeenteschool uit Beveren geweigerd om 7 kinderen zonder papieren in te schrijven. Dit is een flagrante schending van het principiële inschrijvingsrecht verankerd in het GOK-decreet, de grondwet en internationale verdragen. De Beverse burgemeester neemt blijkbaar de vlucht vooruit. Maar wat hij doet is onwettig, stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Jos Stassen (Groen!). Jos Stassen roept het Beverse college op om op haar beslissing terug te komen. De burgemeester heeft onterecht angst voor bepaalde nevenreacties bij het inschrijven van de kinderen in de gemeenteschool in Kieldrecht. Het gaat over 30 à 40 kinderen op een totaal van 500 leerlingen.

Ook kinderen zonder papieren zijn kinderen. Ook voor hun toekomst is het essentieel dat zij zo snel mogelijk naar school kunnen, stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Jos Stassen (Groen!). Samen met B-asiel is gezocht naar een humane oplossing om de kinderen te spreiden over de verschillende scholen. De Beverse burgemeester blijft echter volharden om de kinderen niet in te schrijven; een beslissing die niet steunt op wettelijke gronden. Daarom vraagt Groen! dat nu maandag de collegebeslissing herzien wordt en dat de kinderen maandag ten laatste ingeschreven worden in een school van hun keuze, zodat ze meteen naar school kunnen. De profileringsdrang van de burgemeester is misplaatst en hypothekeert de toekomst van de kinderen zonder papieren, stelt Jos Stassen.

De aanwezigheid van kinderen zonder papieren is een realiteit in veel Vlaamse scholen. Kinderen zonder papieren hebben recht op een toekomst. Net daarom mag het recht op onderwijs geen lege doos zijn. Volgens volksvertegenwoordiger Jos Stassen toont het Beverse voorbeeld dat er dringend duidelijke afspraken nodig zijn tussen Vlaams onderwijsminister Frank Vandenbroucke (SP.A) en federaal minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD). Terwijl de ene zegt dat kinderen zonder papieren naar school moeten kunnen, maakt de andere er jacht op. Deze kinderen hebben recht op duidelijkheid, op een toekomst. Elk kind moet het recht krijgen om het schooljaar dat het heeft aangevat ook af te maken.