Ministerie van Defensie

08-09-2006 16:24

staatssecretaris aanwezig op stork jsf inschakeldag

De staatssecretaris van der Knaap is vandaag in Hoogeveen aanwezig geweest op de Stork JSF Inschakeldag. Er werden een aantal contracten getekend tussen Stork en enkele andere bedrijven.

De staatssecretaris noemde het een goede zaak dat Stork als grootste Nederlandse speler zich openstelt voor andere partijen en daarmee voor het midden- en kleinbedrijf als een soort katalysator fungeert in de ontwikkeling van de JSF.

In mei kreeg Stork een groot contract ter waarde van tenminste 170 miljoen dollar voor het produceren van vleugeldelen. Van der Knaap: âOp dat moment kwam de teller daarmee op zoân 630 miljoen dollar. Inmiddels zitten we al ruim boven de 700 miljoen dollar, en het einde is nog niet in zicht.â Volgens Van der Knaap betekent uitstappen uit het JSF-project de Nederlandse industrie op achterstand komt te staan. âWe vergooien onze kansen om het onderhoud aan de JSF in Nederland te brengen, wat dertig tot veertig jaar werk kan opleveren. Bovendien stellen we acht partners teleur, die er op rekenen dat wij achter de JSF staan. Als we alsnog zouden besluiten de JSF van de plank te kopen, sluiten we achteraan aan in de rij. Dan zijn we niet alleen onnodig veel geld kwijt aan het doorvliegen met de F16's, maar wordt doorvliegen in sommige gevallen zelfs onmogelijk. En niet in de laatste plaats, we ontzeggen onze militairen die we op gevaarlijke missies sturen, de kans om te worden gesteund door het meest moderne beschikbare materieel.â