Persbericht EénVandaag vrijdag 8 september 2006
Meerderheid Tweede Kamer:
Snel wijziging Wet op de Lijkbezorging.
"Dumpen stoffelijke resten na ruiming moet verleden tijd zijn."

Een kamermeerderheid vindt dat het respectloos dumpen in een put, van menselijke beenderen na grafruiming, snel tot het verleden moet behoren. Dat meldt de actualiteitenrubriek EénVandaag vrijdag.

Tot op de dag van vandaag worden op openbare begraafplaatsen de menselijke resten na tien jaar geruimd. Dat gebeurt vaak op een zeer grove manier. Met een shovel worden de graven opengehaald. Beenderen, kleren, schoenen en persoonlijke spullen die zijn meegegeven tijdens de begrafenis worden vervolgens in een gat gedumpt, een zogeheten knekelput. Alles komt door elkaar te liggen. Het gat wordt vervolgens dichtgemaakt en er ontstaat een luguber massagraf.

SP-kamerlid Ewout Irrgang zette de wantoestanden op begraafplaatsen op de politieke agenda: "Wij gaan in dit land met ziekenhuisafval respectvoller om dan met de stoffelijke resten van onze dierbaren", aldus Irrgang. Ook de PvdA wil snel verandering. Kamerlid Varina Tjon a Ten: "We moeten er voor zorgen dat we humaan en respectvol met menselijke resten omgaan en daar ook op toezien. Daar gaan wij de minister op aanspreken. Die toezichthoudende functie moet geregeld worden."

Apeldoorn is de eerste gemeente die de zaken beter regelt. Gisteren werd er een convenant ondertekend waarin staat dat de graven zorgvuldig moeten worden geruimd. De stoffelijke resten worden individueel verplaatst en in kleine kartonnen dozen bijgezet. EénVandaag toonde vrijdagavond exclusieve beelden van zo'n zorgvuldig uitgevoerde grafruiming waarbij de stoffelijke resten niet meer dwars door elkaar komen te liggen. CDA-kamerlid Raymond Knops reageert geschokt: "Het was voor mij volstrekt onbekend dat dit soort praktijken gebeurden. Ik ben geschrokken door de feiten die ik gezien heb. We gaan er over in debat. Het moet veranderen."

De uitzending van EénVandaag is om 18.20 uur op Nederland 1.

Bij overname bronvermelding gebruiken (

EenVandaag