Financiële zelfstandigheid ver te zoeken voor kraamverzorgende

Abvakabo fnv

Al geruime tijd kwamen er bij ABVAKABO FNV signalen binnen dat in de kraamzorg steeds meer parttime contracten worden aangeboden. Dit zijn vaak contracten van maximaal 28 uur. Dit was reden om ABVAKABO FNV-leden die werken als kraamverzorgende hierover te bevragen. De conclusies uit dit onderzoek geven een ronduit schokkend beeld te zien. Het blijkt dat kraamverzorgenden alleen met een fulltime contract zelfstandig kunnen rondkomen. Terwijl de meeste contracten die worden aangeboden geen fulltime contracten zijn.

Alle ondervraagde kraamverzorgenden is het opgevallen dat nieuwe collega's standaard minder uren krijgen aangeboden. Het aangeboden aantal uren varieert van 15 uren per week (= 60 uren per periode) tot maximaal 28 uren per week òf er wordt alleen nog maar met oproepcontracten gewerkt.
Veel van de ondervraagde kraamverzorgenden melden dat zij alleen met een fulltime contract zelfstandig kunnen rondgekomen. Het voorbeeld van een kraamverzorgende, die 82 % werkt (= 29,6 uur) met drie studerende kinderen, laat zien dat de functie van kraamverzorgende bepaald geen vetpot is. Zij verdient inclusief reiskosten en onregelmatigheidstoeslag 1500 euro en daarmee kan zij precies het collegegeld van één kind betalen.

Alle kraamverzorgenden zien het onvoldoende instromen van jonge collega's als een groot probleem. De jonge collega's die instromen vertrekken na korte tijd weer, omdat zij te kleine contracten krijgen aangeboden waar zij niet zelfstandig van kunnen leven. De suggestie van een aantal werkgevers om dan in de Thuiszorg werk erbij te zoeken valt bij deze jonge collega's helemaal verkeerd. Zij zijn opgeleid tot kraamverzorgende en willen ook als kraamverzorgende werken. De gevolgen liggen voor de hand: de functie van kraamverzorgende 'vergrijst' en deze groep wordt ook nog eens extra belast.

De politiek heeft zich de afgelopen tijd ook met de kraamzorg bemoeid. In de Tweede Kamer zijn kritische vragen gesteld over de kraamzorgveiling. Daarbij wordt soms onder de kostprijs geconcurreerd door kraamzorgbedrijven met alle gevolgen van dien voor de arbeidsvoorwaarden en de kwaliteit van het werk. Verschillende politieke partijen vinden dat het vak van kraamverzorgende een volwaardig beroep moet blijven. En dat betekent dat er fulltime banen in de kraamzorg moeten komen. ABVAKABO FNV zal vóór de verkiezingen, samen met de actieve leden in de kraamzorg, de leden van de Tweede Kamer en de politieke partijen benaderen. ABVAKABO FNV vraagt het nieuwe Kabinet maatregelen te nemen in de 'vrije markt' van de kraamzorg, zodat kraamverzorgenden kunnen rekenen op volwaardige banen.


---
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Ubbo Dijk, communicatieadviseur / persvoorlichter, 079-3536162 / 06-20956821

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.