eerste certificaten voor makelaars in bedrijfsmatig vastgoed

Vbo makelaars

Zekerheid over deskundigheid: eerste certificaten voor makelaars in bedrijfsmatig vastgoed

Banken, verzekeraars, institutionele beleggers en ondernemers in het MKB vragen al lange tijd om een kwaliteitslabel voor makelaars/taxateurs in bedrijfsmatig vastgoed: zij willen de zekerheid dat zij zaken doen met een vakbekwame makelaar. Het antwoord op die vraag is er nu: op maandag 11 september a.s. nemen de eerste 40 makelaars in bedrijfsmatig vastgoed hun DNV-certificaat in ontvangst. De feestelijke uitreiking vindt plaats om 14.00 uur in het NH Hotel aan het Jaarbeursplein 24 te Utrecht. Aart den Boer, Operations Manager Personnel Certification bij Det Norske Veritas (DNV) reikt de certificaten uit.

Met de certificering is binnen de branche van bedrijfsmatig vastgoed een standaard gecreëerd die het bedrijfsleven direct inzicht en helderheid geeft omtrent de vakbekwaamheid van de makelaar/taxateur. Gijs de Jager, voorzitter van de sectie Bedrijfsmatig Vastgoed van VBO Makelaars: 'Het certificaat is geheel toegespitst op de specifieke eisen die de markt aan deze beroepsbeoefenaren stelt. Daarmee doel ik op banken en andere hypotheekverstrekkers, maar ook projectontwikkelaars en ondernemers in het Midden- en Kleinbedrijf. Zij hebben, als zij kiezen voor een gecertificeerd makelaar/taxateur, de zekerheid dat zij te maken hebben met een deskundige adviseur, die aantoonbaar voldoet aan eisen met betrekking tot kennis, inzicht, vaardigheden en beroepshouding. Met name in de business-to-businessmarkt wordt certificering dan ook steeds belangrijker.'

Competentie
De eisen waaraan de gecertificeerde voldoet, zijn vastgelegd in een beroepscompetentieprofiel, dat wordt bewaakt door een onafhankelijke Waarborgcommissie. In deze commissie zitten vertegenwoordigers van diverse belanghebbende organisaties. De makelaar/taxateur kan door middel van gevolgde opleidingen en praktijkervaring zijn of haar competentie laten toetsen aan het certificatieprofiel. De gecertificeerden kunnen zich vervolgens inschrijven in het register van de SCVM, de Stichting Certificering VBO-Makelaars (www.scvm.nl).
Na de inschrijving treedt het traject van permanente educatie in werking, dat verplicht gevolgd wordt door alle DNV-Gecertificeerde Register-Makelaar/Taxateurs bedrijfsmatig vastgoed. Tijdens deze bijeenkomsten wordt aandacht besteed aan actuele ontwikkelingen op het gebied van fiscaliteit en wet- en regelgeving. Te denken valt aan waardevermelding van panden bij de vaste activa, de regels omtrent planschade en de BTW-regeling voor privé en zakelijk gebruik van een nieuwbouwwoning. Na vijf jaar moet de gecertificeerde Makelaar/Taxateur voldoende punten hebben behaald om opnieuw voor het certificaat in aanmerking te komen.

Det Norske Veritas en VBO Makelaar
Det Norske Veritas is een internationaal werkend certificeringsbureau, dat veel ervaring heeft met persoonscertificering in tal van branches. De terugtredende overheid, die marktwerking hoog in het vaandel heeft staan, vergroot de aandacht voor de toepassing van persoonscertificatie. Dat geldt ook voor de makelaar/taxateur, zeker nadat in 2001 de beëdiging van deze beroepsbeoefenaren werd afgeschaft.
Brancheorganisatie VBO Makelaar (bijna 1000 kantoren) richtte de SVCM op: het register voor gecertificeerde woningmakelaars/taxateurs. In 2002 werden de eerste certificaten uitgereikt. Deze certificeringsregeling tot DNV-Gecertificeerd Register-Makelaar/Taxateur was de eerste en tot nog toe de enige regeling in deze branche die is geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie. De SCVM werd begin dit jaar uitgebreid met een aparte kamer voor makelaars en taxateurs in agrarisch vastgoed, en nu dus met een kamer voor de makelaars en taxateurs in bedrijfsmatig vastgoed.




Ingezonden persbericht