LTO Noord


Blauwtong nog niet weg

LTO: forse tegenvaller

LTO vindt de besmetting van twee runderen op een exportstal in Friesland een forse tegenvaller. Zolang niet duidelijk is waar het virus vandaan komt, zal het buitenland zich voorzichtig opstellen bij de import van fok- en gebruiksherkauwers uit Nederland. LNV onderzoekt nu de mogelijke bronnen van het virus. Het is zaak dat dit zo snel mogelijk duidelijk wordt en vervolgens gecommuniceerd. Export van fok- en gebruiksdieren is nog steeds mogelijk, maar moet op basis van de regels van de OIE (de wereld diergezondheidsorganisatie), hetgeen in de praktijk neerkomt op verplicht testen van de dieren en een wachttijd van 14 dagen.

Rondom een mogelijke nieuwe bron van blauwtongvirus (buiten Zuid-Limburg), zal LNV van de EU een cirkel van 20 km moeten trekken. Hier gaan dan dezelfde maatregelen gelden als nu in Zuid-Limburg.

LTO adviseert de veehouders om hun dieren te beschermen tegen mogelijk aanwezige knutten. Dat kan met de toegelaten middelen, zoals de âPour-Onsâ. Verder moeten veehouders bedacht zijn op mogelijke symptomen in runderen en schapen. Overigens blijkt dat tot dusver slecht weinig dieren per bedrijf besmet raken, veelal minder dan 5%.

LTO benadrukt dat blauwtong geen besmettelijke ziekte is. Het virus kan alleen worden overgedragen door bloedzuigende knutten: kleine insecten die actief zijn boven de 15 graden. Een besmet dier kan andere dus niet rechtstreeks besmetten.

LTO heeft door overleg met LNV bereikt dat in de 20-km zones de regels versoepeld gaan worden:

è nukaâs kunnen het gebied uit. Opmerking: LTO dringt er bij LNV op aan om de nukaâs zoveel mogelijk op één plek te houden. LNV laat na enige discussie weten hieraan mee te willen werken, door een bepaald gebied aan te wijzen waar de nukaâs naar toe moeten.

è Er komen mogelijkheden voor boer-boer transport

è Bijladen van slachtdieren wordt ook mogelijk

Er is nog geen oplossing voor de 38 besmette, geblokkeerde bedrijven en voor de bedrijven in Zuid-Limburg die normaliter exportvaarzen produceren. Op hernieuwd aandringen van LTO heeft LNV toegezegd dit te beschouwen als âurgentâ.

Volgende week heeft LTO overleg met LNV over de aanpak van de blauwtong.

Mona van Spijk

Klaas Johan Osinga

LTO Nederland

Vrijdag 8 september 2006