LTO Noord


Ontwikkelingen bluetongue 8 september 2006

Vandaag heeft LNV bekend gemaakt dat twee runderen op een exportstal in Hylaard, vlakbij Leeuwarden, blauwtong hebben. Ze hebben de ziekte al enige weken, zou blijken uit de aanwezigheid van antilichamen (naast virus). De dieren stonden al vier weken in Hylaard en waren bestemd voor Rusland.

De dieren komen van bedrijven in het zuiden. LNV verricht nu onderzoek op deze bedrijven. De uitslag wordt vanavond laat verwacht.

LNV vindt dat de besmetting in Hylaard geen relatie heeft met Limburg en heeft daarom gemeend heel Nederland tot beschermingszone te verklaren. Er zijn nog geen nieuwe 20-km zones ingesteld. Dat zou kunnen gebeuren op het moment dat de bron van de besmetting in Hylaard gevonden is.

Voor de export van fok- en gebruiksvee verandert er weinig. Export blijft mogelijk, echter wel volgens de OIE-normen. Die zijn:


- dier moet 60 dagen in isolatie voor export


- dier moet serologisch getest worden, wachttijd is dan 28 dagen


- dier moet middels PCR-getest worden, wachttijd is dan 14 dagen.

De laatste optie zal in de praktijk de enige zijn die gebruikt wordt.

Door de ontwikkelingen gaan landen, zowel binnen als buiten de EU, wel moeilijker doen over aankoop van Nederlands vee. De exporteurs vragen LNV om assistentie. Probleem is dat Italië en Spanje (waar BTV voorkomt/voorkwam) in het verleden ook wel vee naar Nederland wilden exporteren, en dat Nederland in die gevallen dieren geweigerd heeftâ¦..

Slachtdieren uit Nederland mogen alleen naar beperkingsgebieden van Duitsland, België, Frankrijk en Luxemburg. Voor export naar buiten die gebieden, moet het ontvangende land toestemming geven.

LNV adviseert veehouders in heel Nederland om hun herkauwers te beschermen tegen de knutten, die het virus kunnen overbrengen, met behulp van de toegelaten middelen, zoals âPour-Onâ middelen. LTO ondersteunt dit advies.

Er is ook positief nieuws:


- Voor het binnenland betekent de samenvoeging van het âvrijeâ Noord- en West-Nederland met de 150-km zone een verlichting van de maatregelen, bijvoorbeeld voor veehouders die op de grens van gebieden zitten


- Voor de 20-km zones in Limburg komen de volgende versoepelingen tot stand:

è nukaâs kunnen het gebied uit. Opmerking: LTO dringt er bij LNV op aan om de nukaâs zoveel mogelijk op één plek te houden. De Van Drie Group werkt hier aan mee middels een stal en een âmarktconforme prijsâ. LNV vindt echter dat dat niet meer nodig is. LTO is het daar niet mee eens: gezien de ontwikkelingen moeten we proberen deze dieren zoveel mogelijk te concentreren. Dat is beter dan wanneer ze overal in Nederland komen te zitten met alle risicoâs van dien. Bovendien wil LNV ook nog niet vervoer van exportvaarzen vanuit de 20-km zones naar de rest van Nederland toestaan. Dat is niet logisch. LTO is hierover in overleg met LNV.

è Er komen mogelijkheden voor boer-boer transport

è Bijladen van slachtdieren wordt ook mogelijk

Voor de 20-km zones blijven de volgende problemen bestaan:
* De besmette en geblokkeerde bedrijven krijgen nog geen uitzicht op afbouw maatregelen. LNV zegt op ons aandringen wel dat hier âop korte termijn naar gekeken moet wordenâ.

* De 20 bedrijven met exportvaarzen krijgen nog niet de oplossing die er nu voor nukaâs wel komt. LNV vindt wel dat, na aandringen van Veepro en LTO, dat dit een âurgent puntâ is.
* LNV wil nog steeds niet tornen aan het verplichte opstallen. LTO heeft opnieuw genoemd dat Duitsland en België er anders mee omgaan. Duitsland laat veehouders vrije keus uit opstallen of behandelen. België zegt: opstallen âindien mogelijkâ. LNV komt nu nog niet verder dan de constatering dat het nu eenmaal zo afgesproken is in Brussel.

LTO praat volgende week met LNV over over gebruik van het Diergezondheidsfonds. LTO vindt dat de EU ook mee kan betalen, dat is vorig jaar ook gebeurd in Spanje en Italië.

Verdere ontwikkelingen:

* Woensdag praten Nederland, België, Luxemburg en Duitsland over gemeenschappelijke beperkingsgebieden. Hierdoor zou handel in dieren tussen deze landen vergemakkelijkt kunnen worden. Probleem is ook de rijtijden. In Nederland van 09.00-16.00 uur, maar in Duitsland tot 19.00 uur.

* Frankrijk houdt zich nog afzijdig, en past de EU-regels strikt toe: zones: 20, 100 en 150 zone.

* Onderzoeker plaatsen nog meer knuttenvallen. Maar er zijn tot dusver nog geen met BT-virus besmette knutten gevonden. Het is wel gebleken dat de Culicoides obsoletus Culicoides imicola.

Activiteiten:


- dinsdagmiddag 12 september: overleg LTO portefeuillehouders diergezondheid over de situatie


- woensdag: overleg Nederland met België, Duitsland en Luxemburg over BT en afstemming


- donderdag 14 september: overleg LTO-LNV over BTV


- dinsdag 19 september: overleg Europese Commissie met COPA-COGECA. LTO is hierbij aanwezig


- donderdag 21 september: Scofcah


- vrijdag 15 september: basisoverleg. LNV, o.a. Directeur VD Alida Oppers brengt bezoek aan Limburg.

Vrijdag 8 september 2006