Gemeente Heusden


Gemeente en tien âoudkomersâ tekenen voor inburgeringscursus september 2006
Gemeente en tien âoudkomersâ tekenen voor inburgeringscursus

`Oudkomers' wonen vaak al langere tijd in onze gemeente, maar komen oorspronkelijk uit het buitenland en spreken de Nederlandse taal nog steeds niet of onvoldoende. Het KW1C biedt deze oudkomers in samenwerking met basisschool de Wegwijzer en stichting Sphinx in opdracht van de gemeente een inburgeringscursus aan. Op 7 september werd de aanmelding voor 10 moeders een feit.

`Oudkomer': een woord waarvan wethouder Mart van der Poel aangaf dat dit toch wel een voorbeeld is van de lastige Nederlandse taal. Want om uit te leggen wat een oudkomer is, moet je eerst weten wat nieuwkomers zijn. Inburgeringscursussen voor nieuwkomers hebben we al vanaf 1997. De laatste jaren zijn er ook inburgeringscursussen gekomen voor oudkomers. Want de gemeente vindt het belangrijk dat alle inwoners zich hier thuisvoelen. Daarom wordt gebruikgemaakt van subsidie van het Rijk om dit soort cursussen op te zetten. Het gaat dan om meer dan taal alleen, het toepassen in de praktijk is zeker zo belangrijk. De cursus wordt daarom niet alleen op de school gegeven, maar er wordt ook veel in praktijksituaties gewerkt. De cursisten zijn allemaal moeders met kinderen op de basisschool. Het leren van de Nederlandse taal is afgestemd op de thema's: onderwijs, gezondheid en opvoeding. Er is een nauwe samenwerking met basisschool de Wegwijzer waar de kinderen van de meeste van deze moeders naar school gaan. Stichting Sphinx verzorgt themabijeenkomsten over het opvoeden, want dat is voor deze moeders soms extra moeilijk, omdat zij met de waarden en normen van twee culturen te maken hebben.

Wethouder van der Poel gaf de 10 moeders die zich hebben aangemeld voor deze cursus hiervoor een compliment. Tot 2007 krijgen de moeders tweemaal per week een ochtend les. De cursus is ook extra belangrijk omdat oudkomers in de toekomst verplicht worden een inburgeringsexamen te behalen. Dit is nu nog een wetsvoorstel, maar als de Eerste kamer ermee instemt is de kans groot dat dit per 1 januari 2007 al ingaat. Het KW1C biedt met deze cursus, maar ook met andere cursussen, de mogelijkheid om vóórdat de wet echt ingaat al lessen in taal, schrijven, spreken of rekenen te volgen.
Geplaatst op: 8 september 2006