Ingezonden persbericht


Onderwerp: UK 2006, sprankelende tweede editie van het Europa Festival.

Persbericht

Geachte heer/mevrouw,

De tweede editie van het Europa Festival, van 8 tot en met 30 september, stelt het United Kingdom (UK) centraal. Een multidisciplinair festival, geïnitieerd door Theater Lantaren/Venster in samenwerking met Rotown, Jazz International Rotterdam, Jazzcafé Dizzy, Off Corso en de Laurenskerk. Er is ook een spin-off naar andere steden. In het Filmhuis Den Haag en de Melkweg Amsterdam wordt het filmprogramma gedeeltelijk vertoond. Volgens een succesvol beproefd concept zullen gedurende zo'n drie weken (grens-) verkenningen plaatsvinden van de meest interessante ontwikkelingen op het gebied van film, dans/theater en muziek. Zowel in retrospectief als in actualiteit, zal de culturele diversiteit binnen UK verkend en getoond worden.

Het openingsweekend
Bonachela Dance Company (BDC) zal op 8 september de openingsvoorstelling van UK 2006 verzorgen. Rafael Bonachela genoot zijn opleiding aan het London Studio Centre en is een choreograaf die van vele markten thuis is en verwierf bekendheid bij het grote publiek door zijn samenwerking met Kylie Minogue. De choreografieën van BDC ontstaan in het werkproces en vanuit de chemie tussen choreograaf en dansers. De muziek zal onder meer verzorgd worden door 'muziekduizendpoot' Matthew Herbert. Later in het festival meer van deze alchemist van de avant-gardistische klanken.

Rafael Bonachela

Op de openingsavond ook een concert van Lou Rhodes, voormalig lid van Lamb in Café LV. Gratis en voor een ieder toegankelijk. We verwachten dan ook dat het wederom proppen zal worden op de openingsavond, maar dat het publiek opnieuw zal overlopen van enthousiasme. Zal Rhodes op de openingsavond nog in een intieme sfeer (twee gitaren) een akoestische set verzorgen, op de tweede avond van het festival zal zij een bescheiden editie van het singasongwriters festival verzorgen, onder de titel: Lou Rhodes presents..... Deze 'artist in residence' zal haar (huidige) artistieke signatuur dan ook behoorlijk doen laten gelden. Wie daar een voorproefje van wil, doet er goed aan haar solo debuut "Beloved One" te beluisteren. Graag bezien we het festival als een broeinest en ontmoetingsplaats van liefhebbers van de schone kunsten. Of het nu makers of publiek betreft, cineasten, choreografen of muzikanten: UK 2006 is een uitgelezen kans kennis te nemen en/of te maken met zowel het bekende als het nieuwe, zo u wilt vernieuwende, uit een gebied dat ons toch o zo bekend is. Niet alleen is de taal daar natuurlijk debet aan, maar zeer zeker de dominantie en wellicht suprematie in culturele zin vanuit het Angelsaksische (taal-) gebied. De popmuziek is daar wellicht nog het beste voorbeeld van.

Lou Rhodes

Rhodes zal op 30 september terugkeren om in grotere bezetting het slotconcert te verzorgen.

Film, een juweel in de programmering

Maar, er is meer. Het filmprogramma tijdens UK 2006 mag daar zijn! Ik noem u als voor beeld het programmaonderdeel Hidden Treasures. Vele mooie films van o.a. het IFFR van de laatste 5 edities die helaas geen reguliere vertoning in het Nederlandse filmhuis hebben gehaald, maar ieder afzonderlijk te kenmerken zijn als juweeltjes. Als titel noem ik u: Dead man shoes, geregisseerd door Shane Meadows uit 2004. De afgelopen vijf jaar waren, mede door de gunstige belastingsmaatregelen die de regering Blair in werking stelde voor de cinema, vruchtbaar voor de U.K. Aan dit programma is een competitie verbonden, waarbij de winnaar na jury beraad een geldprijs in ontvangst mag nemen.

Dead man shoes, exemplarisch voor Hidden Treasures filmprogramma.

De tweede lijn van het filmprogramma is Experimental British Cinema, met films van onder meer David Hall en John Latham. Daarbij is er een bescheiden retrospectief van het werk van Margaret Tait. Meer specials van filmmakers vinden we in het derde programmaonderdeel Retrospectieven. Hierin staan de regisseurs Nicolas Roeg en Donald Cammell centraal. Het In het Cinematheekprogramma hebben de oude zwijgende films van Anthony Asquith en de film Piccadilly uit de jaren twintig in de hoofdrol. Daarnaast komen ook de modernere klassiekers aan bod uit de periode 1960-1985. Tot slot worden er, onder de noemer Gay & Lesbian, een aantal van de belangrijkste oudere films vertoond die van groot belang zijn geweest in de ontwikkeling van de 'gay film'. Het Gay en Lesbian programma presenteert onder andere werk van Derek Jarman. Het filmprogramma van Europa Festival '06: U.K. kenmerkt zich, met meer dan zeventig titels in een vijftal deelprogramma's, door diversiteit en diepgang. Een deel van het filmprogramma is mede te zien in Filmhuis Den Haag, en melkweg Cinema in Amsterdam. Er is ook een apart kinderfilmprogramma.

Muziek, een brede variatie
Op 27 september zal het festival in het teken staan van Mathhew Herbert.(zie hierboven) Deze muzikale genie is exemplarisch voor de muziekprogrammering van UK 2006 festival: een brede variatie van stijlen, verkennend en daarmee vernieuwend en van een bijzondere eigenheid getuigend. Herbert's laatste cd "Scale'' is enthousiast door de pers ontvangen en is tot nu toe zijn meest toegankelijke album.Herbert wordt weleens de Brian Eno van de 21ste eeuw genoemd. En, dat is niet zo verwonderlijk. Van Stockhausen tot Aphex Twin, geen muzikaal landschap is voor hem een onontgonnen terrein. Als klassiek geschoold pianist laat hij zich niet zozeer meer gelden, des te meer als nooit rustende innovator en 'sampling wizard'. In die zin is Herbert in de muziekprogrammering niet alleen een graag gezien artiest, maar ook exemplarisch te noemen en een voorbode van de nieuwe LV muziekserie "Audio Culture'', naar het gelijknamige standaardwerk van Christoph Cox. In die lijn moet ook het programma onderdeel rond platenlabel Touch worden bezien. Dit spraakmakende label viert haar 25ste verjaardag in L/V met een paar avonden met DJ's en concerten met o.m. Philip Jeck, Jacob Kirkegaard en Fennesz. Hierin vindt niet alleen verkenning van geluid ansich plaats, het geeft podium aan geluidskunstenaars die in meer of mindere mate, aanleunen tegen de beeldende kunst. Maar, ook de liefhebbers van zweterige massa's in te drukbezochte dranklokalen komen meer dan aan hun trekken.Poppodium Rotown zal de voornaamste nieuwe bandjes uit het UK brengen. Maar, zoals bovengenoemd: er is een brede variatie in de muziek programmering: Jazz en geïmproviseerde, actuele muziek komt van avant-gardistisch ensemble Icebreaker (première). Maar ook : Sonic Art Network, John Taylor (piano), Tim Garland (saxofoon) en Colin Steele (trompet) en selfmade alt-saxofonist Soweto Kinch. Enkele concerten vinden plaats in Jazzcafé Dizzy te Rotterdam. Speciale muziekprojecten zijn er van BBC radio 3en GONZO DJ's. Ook de urban culture op onze Clup Act UK 2006 komt aan bod: een urban dance voorstelling van Benj Reid en de film Kidulthood, gevolg door clubben op een nieuwe rage in de Londense clubscene DMZ DUBSTEP. Een uitzonderlijke London Night staat tijdens UK festival te gebeuren!

Dubstep!

Met het United Kingdom (UK) festival zal wederom een spraakmakend editie van het Europafestival gepresenteerd worden.Het volledige programma vindt u op: www.europafestival.com (website under construction)

Graag zien we het UK festival opgenomen in de daarvoor bestemde agenda's. Mocht een vooraankondigingartikel willen schrijven en fotomateriaal nodig hebben, dan vernemen wij dat graag. U zult begrijpen dat het te ver zou voeren u middels deze weg het gehele programma met u te communiceren. Maar, u kunt gerust zijn. Wij zullen u zeer zeker op de hoogte houden van de diverse disciplines, programma onderdelen.

Met andere woorden:

To be continued......

Hans E. Merts


---- --
FILM 06 Europa Festival UK

Première

On a Clear Day

Gaby Dellal | 2005 | 98 min

Nederlandse première, verwacht vanaf 31 augustus

Warme film over de 55-jarige Frank, die werkloos raakt en besluit het Kanaal over te zwemmen. Première Europa Festival UK.

I Competition: Hidden Treasures
Een programma van actuele, artistieke cinema, films die niet of nauwelijks zijn vertoond in Nederland. Een toonbeeld van wat goed overheidsbeleid (film- en belastingpolitiek) kan opleveren. Een vakjury selecteert de winnende film.

My Brother Tom

Dom Rotheroe, 2001, UK, 110 min

Fabel over twee tieners, Jessica en Tom, die troost vinden bij elkaar in een werkelijkheid van emotionele en seksuele trauma's. Hidden Treasures, 06 Europa Festival UK.

do 7, 21.30, zo 17, 16.30

Late Night Shopping

Saul Metzstein, UK, 2001, 85 min

De vier vrienden Sean, Vincent, Jody en Lenny zijn vastgelopen in hun leven en brengen hun tijd door in de lokale pub. Typisch Engelse 'oddball'-comedy over de ups en downs van seks en vakkenvullen in de eenentwintigste eeuw. Hidden Treasures, 06 Europa Festival UK. zo 17, 19.15, zo 24, 16.00

This Filthy Earth
Andrew Kötting | 2001 | 115 min
Een rauwe en gepassioneerde interpretatie van Zola's klassieke roman The Earth, over het leven van twee zussen dat wordt verscheurd door hun dominante echtgenoten. Hidden Treasures, 06 Europa Festival UK. vr 22, 21.30

16 Years of Alcohol

Richard Jobson | 2002 | 102 min
De jonge Frankie uit Edinburgh doet verwoede pogingen het geweld en het overmatige drankgebruik dat zo kenmerkend is voor zijn turbulente leven, achter zich te laten. Hidden Treasures, 06 Europa Festival UK. zo 17, 15.15, za 16, 21.45

Pure

Gillies MacKinnon | 2002 | 96 min

Een verhaal over onschuld, gezien door de ogen van de tienjarige Paul. Wanneer zijn vader overlijdt, staat zijn moeder er alleen voor. Dat gaat niet goed en de familie dreigt uit elkaar te vallen. Hidden Treasures, 06 Europa Festival UK.
vr 22, 19.30

This Is Not a Love Song

Billie Eltringham | 2003 | 91 min
Spike en Heaton, een onwaarschijnlijk paar, worden achtervolgd door een groep wraakbeluste boeren. Tegen een bedreigend decor van moerassen, heidevelden en donkere bossen, raken de twee steeds verder uitgeput. Hidden Treasures, 06 Europa Festival UK. za 9, 21.30

Bullet Boy

Saul Dibb | 2003 | 91 min

Over vriendschap, rivaliteit en wraakgevoelens van een generatie jongeren voor wie het gebruik van vuurwapens gemeengoed is geworden. Een krachtig verhaal over leven op de grens. Hidden Treasures, 06 Europa Festival UK.

ma 18, 19.15, do 21, 21.30

The Principles of Lust

Penny Woolcock | 2003 | 108 min
Werkeloze schrijver wordt verleid door wilde vrouw en beleeft een zelden vertoonde emotionele dollemansrit in de wereld van drugs, stripclubs en vuistgevechten. Hidden Treasures, 06 Europa Festival UK. vr 8, 21.30, do 21, 19.30

Dead Man's Shoes

Shane Meadows | 2004 | 90 min
Twee broers keren na jaren van afwezigheid terug naar hun geboorteplaats. Hoewel ze sterk verbonden zijn, zijn de verschillen tussen hen enorm. Hidden Treasures, 06 Europa Festival UK. vr 15, 21.45

A Way of Life

Amma Asante (first feature) | 2004 | 91 min
Ontroerende en zwaarmoedige film over het schemergebied tussen zwart en wit, goed en slecht, kind en volwassene, dat zich afspeelt in een kleine gemeenschap in het zuiden van Wales. Hidden Treasures, 06 Europa Festival UK. vr 29, 19.15, za 30, 15.00

Guy X

Saul Metzstein | 2004 | 94 min

Speelfimdebuut van Saul Metzstein waarin een korporaal terechtkomt in een geheime militaire ziekenopvang in Groenland en verschrikkelijke geheimen ontrafelt. Hidden Treasures, 06 Europa Festival UK. do 14, 21.45

The Hamburg Cell

Antonia Bird | 2004 | 16mm | 100 min
Gefictionaliseerde studie van de kapers van 9/11, in het bijzonder de ideologische ontwikkeling van de jonge moslim Ziad Jarrah. Hidden Treasures, 06 Europa Festival UK. di 19, 19.15

Love + Hate

Dominic Savage | 2004 | 86 min
Een gepassioneerd liefdesverhaal over interraciale relaties in het moderne Groot-Brittannië. Hidden Treasures, 06 Europa Festival UK. zo 24, 19.30, za 23, 15.00

The Mighty Celt

Pearse Elliot | 2004 | 80 min
Drama over de veertienjarige Donal uit Belfast en zijn passie voor greyhounds. De resten van het Ierse conflict zijn verweven met het alledaagse leven van nu. Hidden Treasures, 06 Europa Festival UK. za 9, 15.00, wo 20, 19.15

Kinky Boots

Julian Jarrold | 2005 | 106 min
Wanneer zijn vader plotseling overlijdt, neemt Charlie de teugels in handen van het familiebedrijf, een traditionele schoenzaak in Northampton. Hij komt er snel achter dat het bedrijf niet geweldig loopt en zonder nieuwe opdrachten dreigt faillissement. Hidden Treasures, 06 Europa Festival UK. zo 10, 19.00

Keane

Lodge Kerrigan | 2005 | 100 min

De schizofrene Keane is bijna dertig en denkt dat hij zijn dochter verloren heeft. Een sterke, beklemmende film over een verwarde geest, die zijn selectie in dit programma dankt aan de uitzonderlijke prestatie van de Britse acteur Damian Lewis. Hidden Treasures, 06 Europa Festival UK. za 23, 19.30, zo 24, 15.15

Winnaar Hidden Treasures Competition

Vertoning van de winnende film! Hidden Treasures, 06 Europa Festival UK. za 30, 20.00

II Experimental British Cinema

Retrospectief van de motor van de Britse experimentele cinema: Margaret Tait

Film Poems

Onderzoek naar film als portretteermedium. Het programma bestaat uit een vroege film van Tait, twee liefdevolle portretten en twee elementaire strofes van filmische poëzie.

Retrospectief Margaret Tait, 06 Europa Festival UK.

do 28, 21.30, za 30, 13.15

Islands

Compilatie van vijf korte films over mensen en de plekken waar ze leven, van jeugdherinneringen tot aan een van haar laatste films. Retrospectief Margaret Tait, 06 Europa Festival UK. do 28, 19.30, za 30, 15.15

Blue Black Permanent

Margaret Tait | 1992 | 85 min
Taits eerste speelfilm over drie generaties moeders en dochters, waarin een dichtende moeder die in zee omkomt wanneer haar dochter negen jaar is, centraal staat. Retrospectief Margaret Tait, 06 Europa Festival UK. Zo 10, 15.15, vr 22, 19.30

Special experimental cinema:

David Hall, John Latham

Programma met korte experimentele films van David Hall (Phased Time, 1974 en Vertical, 1969) en John Latham (Erth, 1971 en Speak, 1968), 06 Europa Festival UK. do 7, 22:00, zo 17, 17.15

III a Retrospectief Nicolas Roeg

Eureka

Nicolas Roeg | 1984 | 124 min
Jack McCann is een goudzoeker die rijker wordt dan hij in zijn wildste dromen had durven denken. Maar nu hij zijn doel bereikt heeft, merkt Jack dat zijn passie voor het leven is weggevloeid. Retrospectief Nicolas Roeg, 06 Europa Festival UK. do 7, 19.30, za 9, 15.15

The Man Who Fell to Earth

Nicolas Roeg | 1976 | 138 min
Een gedurfd onderzoek naar science fiction als kunstvorm. Rocklegende David Bowie vereenzelvigt zich in zijn acteerdebuut volledig met de hoofdpersoon. Retrospectief Nicolas Roeg, 06 Europa Festival UK. vr 8, 19.30, wo 27, 19.00

Performance
Donald Cammell, Nicolas Roeg | 1970 | 105 min
Bizarre cultfilm waarin een misdadiger zijn toevlucht zoekt bij een androgene popster,gespeeld door Mick Jagger. De kijker wordt meegesleurd in een waanzinnige, psychedelische tocht van sex, drugs, rock'n roll en misdaad. Retrospectief Nicolas Roeg & Donald Cammell, 06 Europa Festival UK. za 9, 19.30, do 28, 21.45

Aria
Nicolas Roeg, Jean-Luc Godard e.a. | 1987 | 16mm | 90 min Een internationaal gezelschap van bekende regisseurs droeg bij aan deze compilatiefilm, ieder met een korte film geïnspireerd door een aria uit een beroemde opera. Retrospectief Nicolas Roeg, 06 Europa Festival UK. zo 10, 19.30, za 16, 15.15

Insignificance
Nicolas Roeg | 1985 | 110 min
Door gebruik te maken van vier culturele iconen van de jaren vijftig, waaronder Marilyn Monroe en Albert Einstein, symboliseert Roeg een beruchte periode in de Amerikaanse politiek. Retrospectief Nicolas Roeg, 06 Europa Festival UK. ma 11, 19.30, vr 22, 15.15

Track 29
Nicolas Roeg | 1988 | 90 min
Roegs excentrieke, door Dennis Potter geschreven, psychologisch melodrama speelt zich af in een klein stadje in North-Carolina waar een echtpaar ruziet over hun seksloze huwelijk en haar verlangen naar een kind. Overweldigend en verleidelijk om naar te kijken. Retrospectief Nicolas Roeg, 06 Europa Festival UK. di 12, 19.30, za 23, 15.15

Two Deaths
Nicolas Roeg | 1995 | 102 min
Duistere film over verlangens, zich afspelend in Roemenië 1989, tijdens de gewelddadige ondergang van het Ceaucescu-regime. Retrospectief Nicolas Roeg, 06 Europa Festival UK. wo 13, 19.30, vr 15, 15.15

Don't Look Now

Nicolas Roeg | 1973 | 110 min
Een echtpaar komt in Venetië in contact met een helderziende vrouw die zegt dat hun overleden dochter contact zoekt. Dan krijgt de man ook zelf visioenen. Eén van de beste horrorfilms ooit gemaakt. Retrospectief Nicolas Roeg, 06 Europa Festival UK. za 16, 19.15, za 30, 13.00

Bad Timing
Nicolas Roeg | 1980 | 123 min
Een meesterlijke, angstaanjagende tocht door de duistere wereld van seksuele obsessie, geprezen om zijn vernieuwende montage, rauwe spel en adembenemende soundtrack. Retrospectief Nicolas Roeg, 06 Europa Festival UK. vr 15, 19.15

Castaway
Nicolas Roeg | 1986 | 117 min
Lang voordat reality-tv een paar gewone mensen uit de middenklasse op een onbewoond tropisch eiland zou neerzetten, probeerden een aantal Londeners het in het echt. Retrospectief Nicolas Roeg, 06 Europa Festival UK. do 14, 19.15, vr 15, 16.30

III b Retrospectief Donald Cammell

Demon Seed
Donald Cammell | 1977 | 94 min
Intrigerende film, die met kop en schouders uitsteekt boven soortgelijke science fiction-films van die tijd. Selene, een jonge en schone vampier, zit vastgeklemd in de oorlog tussen vampieren en weerwolven. Ze wordt verliefd op Michael, een weerwolf die aan de oorlog een einde wil brengen. Voorfilm: The Argument. Retrospectief Donald Cammell, 06 Europa Festival UK. za 16, 22.00

White of the Eye
Donald Cammell | 1987 | 110 min
Verbluffend portret van een geluidstechnicus die een gevaarlijke seriemoordenaar is, zonder dat zijn vrouw er iets vanaf weet. Een vernieuwende film, met onder andere één van de mooiste moordscènes ooit gefilmd. Voorfilm: The Argument. Retrospectief Donald Cammell, Europa Festival UK. vr 15, 22.00

Wild Side
Donald Cammell | 1995 | 96 min
Alex (Anne Heche) is een bankbediende met een onbetwistbaar sex-appeal, die aan het eind van de maand moeilijkheden heeft die haar dwingen callgirl te worden. Eén van haar cliënten is een corrupte bankier, met wie ze een ongewone relatie begint. Voorfilm: The Argument. Retrospectief Donald Cammell, 06 Europa Festival UK. do 14, 22.00

IV Cinematheekprogramma's

Piccadilly
E.A. Dupont | 1929 | 109 min
Early and Silent British Cinema, een zwijgende klassieker voorzien van de jazzscore van Neil Brand, over een stomende driehoeksverhouding in de harde wereld van de showbusiness. 06 Europa Festival UK
vr 15 sep, 19:30 en zo 17 sep, 15:15

Beginning

Een compilatie van drie korte films die de carrièrestart markeert van drie grootmeesters: Amelia and the Angels (Ken Russell, 1958); Boy and Bicycle (Ridley Scott, 1965); The Burning (Stephen Frears, 1967). 06 Europa Festival UK.
do 21, vr 22, 21.45 en vr 29, 19.30

IVa The Unforgettables
Een uiteenlopende serie films, alle op hun eigen manier mijlpalen in de Britse filmgeschiedenis.

Peeping Tom

Michael Powell | 1960 | 101 min
Zeer vernieuwende film uit de vroege jaren zestig. Tom is een psychopaat. De oorsprong van zijn moordzuchtige obsessies ligt in zijn griezelige jeugdervaringen, dus hoe schuldig is hij? The Unforgettables, 06 Europa Festival UK. ma 11, di 12, wo 13, 21.30

Mademoiselle

Tony Richardson | 1966 | 102 min
Jeanne Moreau is adembenemend als onderwijzeres op een dorpsschool, die uit seksuele frustratie toegeeft aan haar pyromane neigingen en de schuld in de schoenen van een allochtone houthakker weet te schuiven. The Unforgettables, 06 Europa Festival UK. zo 10, wo 13, 16.00, wo 20, 21.45

Sympathy for the Devil

Jean-Luc Godard | 1968 | 96 min
Eind jaren zestig filmt deze Franse meester de Britse rockband The Rolling Stones. De band is op dat moment druk bezig met hun album Sympathy For The Devil. The Unforgettables, 06 Europa Festival UK. ma 18, di 19, 21.45

Kes

Ken Loach | 1969 | 110 min
Een vroege film van Ken Loach. Billy vindt een jonge torenvalk, die hij Kes noemt. Een scherpzinnige analyse van de Britse maatschappij als geheel. The Unforgettables, 06 Europa Festival UK. vr 29, 16.00, do 28, za 30, 19.00

The Draughtman's Contract

Peter Greenaway | 1982 | 108 min
De doorbraak van Peter Greenaway. Een Hollandse ontwerper is, terwijl hij aan het werk is in de tuin van een zeventiende-eeuws Engels landgoed, op raadselachtige wijze getuige van een moord. The Unforgettables, 06 Europa Festival UK. za 23, 21.45

A Passage to India

David Lean | 1984 | 163 min
Verfilming van E.M. Forsters roman uit 1924, waarin een Britse jongedame zich rond laat leiden door de plaatselijke dokter om zo in contact te komen met het 'echte' India. Hett contact loopt fout en de spanningen tussen de kolonialen en de Indiase gemeenschap komen op scherp te staan. The Unforgettables, 06 Europa Festival UK. ma 25, di 26, wo 27, 19.00

Play Me Something

Timothy Neat | 1989 | 72 min
Schrijver John Berger verfilmt samen met Timothy Neat één van zijn eigen korte verhalen, waarbij hij zelf de rol van mysterieuze verhalenverteller op zich neemt. Een van UK's belangrijkste filmproducties van de jaren tachtig. 06 Europa Festival UK. di 26, 21.45, do 28, 19.15

V Gay & Lesbian:

Pink Narcissus

James Bidgood | 1971 | 70 min
Een adembenemend erotisch gedicht, een cultklassieker over de erotische fantasiereis van een mooie jongenshoer. Gay & Lesbian, 06 Europa Festival UK. wo 20, 22.00

Nighthawks

Ron Peck & Paul Hallam | 1978 | 113 min
Docent Jim is homo en zwerft door het nachtleven van Londen. Daar wordt hij geconfronteerd met zijn studenten. Gay & Lesbian, 06 Europa Festival UK. wo 13, 22.00

Caravaggio

Derek Jarman | 1986 | 93 min
Jarman maakte een biografische film over de grote Renaissance schilder Caravaggio, aan de hand van prachtige reconstructies van zijn schilderwerk. Een visuele sensatie. Gay & Lesbian, 06 Europa Festival UK. vr 29, 21.45

Strip Jack Naked

Ron Peck | 1991 | 96 min
Regisseur Ron Peck blikt na dertien jaar terug op het maken van zijn film Nighthawks en geeft hiermee een ontroerende impressie van hoe het was om als homo op te groeien in Londen. Gay & Lesbian, 06 Europa Festival UK. ma 18, 22.00

Young Soul Rebels

Isaac Julien | 1991 | 105 min
Debuutfilm van Isaac Julien over seks, politiek, muziek en vriendschap, gesitueerd in de jaren zeventig. De film is een combinatie van thriller en liefdesverhaal en heeft een geweldige soundtrack. Gay & Lesbian, 06 Europa Festival UK. za 16, 15.00, di 19, 22.00

Wittgenstein

Derek Jarman | 1993 | 75 min
Opnieuw een eigenwijze biografische film van Jarman, ditmaal over de filosoof Wittgenstein. Een prachtige introductie op een dwarse en moeilijke man en een strenge denker. Gay & Lesbian, 06 Europa Festival UK. ma 11, di 12, 22.00

Blue

Derek Jarman | 1993 | 74 min
Een ontroerend testament. De film die bestaat uit een ononderbroken blauw beeld en met daaronder een magistrale geluidsband vol openhartige en emotionele gedachten van Jarman over zijn leven met een hiv-infectie. Gay & Lesbian, 06 Europa Festival UK. ma 25, wo 27, 21.45

En verder.:

Kidulthood
Menhaj Huda | 2005 | 90 min
Indringende film die je meeneemt naar de zelfkant van de Londense binnenstad. Het harde leven van tieners in de eenentwintigste eeuw. De soundtrack bevat het beste van hiphop en urban music. London Night 06, Europa Festival UK. vr 29, 19.30 en 21:45

KINDERFILMPROGRAMMA UK

Roald Dahls De GVR

Brian Cosgrove | 1990 | 92 min | tekenfilm | Ned gesproken | vanaf 5 jaar Een prachtige Britse tekenfilm. De kleine Sofie woont in een weeshuis. Op een nacht wordt zij meegenomen door de Grote Vriendelijke Reus Kinderfilms, 06 Europa Festival UK. Zo 10, zo 17, zo 24 sep 13:00, wo 13, 15:00 (Roald Dahl Dag)

Roald Dahls Daantje de Wereldkampioen

Gavin Millar | 1988 | 90 min | speelfilm | Ned ondertiteld | vanaf 8 jaar Daantje heeft samen met zijn vader een garage en een pompstation. Hun rijke buurman Hazel probeert hen weg te pesten. Samen verzinnen ze een slim plan om de buurman een lesje te leren en meteen ook de opgejaagde fazanten te redden. Kinderfilms, 06 Europa Festival UK.

Zo 10, zo 17, zo 24, 13:00 en wo 13 (Roald Dahl Dag), wo 20, wo 27, 15.00

Black Beauty

Caroline Thompson | 1994 | 85 min | speelfilm | Ned gesproken | vanaf 7 jaar Het levensverhaal van het prachtige zwarte paard Black Beauty, beschreven in het gelijknamige boek van Anna Sewell. Universeel en innemend. Kinderfilms, 06 Europa Festival UK. Zo 10, zo 17, zo 24 sep 14:00

Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit

Steve Box, Nick Park | 2005 | 85 min | tekenfilm | Ned gesproken | vanaf 7 jaar De uitvinder Wallace en zijn slimme hond Gromit doen mee met de jaarlijkse groentewedstrijd. Ze hebben veel last van konijnen, die alles willen opeten. Bijzondere animatiefilm vol met visuele grapjes en speelse verwijzingen naar bekende monsterfilms. Geschikt voor jong en oud! Kinderfilms, 06 Europa Festival UK.

Zo 10, zo 17, wo 20, zo 24, wo 27, 15:00


---- --
MUZIEK 06 Europa Festival UK

Lou Rhodes

De ex-zangeres van Lamb schrijft nu haar eigen nummers en maakte Beloved One, een introspectief solodebuut. Haar hese stem is sensueel en vol soul. Daarmee brengt ze betoverende liedjes met bijna pijnlijk openhartige teksten. 06 Europa Festival UK.

Vr 8 sep (opening), 22:30, gratis toegang

Lou Rhodes Presents.

Lou Rhodes presenteert op deze avond drie zelfgekozen jonge singer-songwriters: de IJslandse Oddur, Peggy Sue & The Pirates en Stephen Junior. 06 Europa Festival UK

Za 9 sep, 22:00, gratis toegang

Rohan De Saram & Noriko Kawai: English Composers

Rohan de Saram (cello) en Noriko Kawai (piano) brengen een uitstekend programma met werk van hedendaagse Engelse componisten: Frank Bridge, James Dillon, Giles Swayne en Benjamin Britten. 06 Europa Festival UK. Wo 13 sep, 20:30, E 13,- / E 11,-

Gerard Presencer with Ed Verhoeff Band

Een gelegenheidscombinatie, gevormd voor het Europa Festival UK. Gerard Presencer is één van de beste trompet/flugelhornspelers uit de huidige jazzgeneratie. Hij speelde al met vele jazz- en popgrootheden. Ed Verhoeff is een veelbelovend jonge jazzmuzikant van eigen bodem. 06 Europa Festival UK Do 14 sep, 21:00, E 13,- / E 11,-

Led Bib

Het vijfkoppige Led Bib, wervelwind van geluidsexplosies, grooves en rauwe jazz, veroorzaakte al veel beroering in de Londense muziekscene. Speciaal concert in Jazzcafé Dizzy. 06 Europa Festival UK.

Ma 18 sep, 22:00, Dizzy, gratis toegang

Bill Bruford & Michiel Borstlap

De instant composities van Bruford (drums) en Borstlap (piano) vormen een eindeloos onderzoek naar het innovatieve, ongebruikelijke, en het onwaarschijnlijke. Noch echte rock, noch echte jazz, maar muziek met een eigen directheid en virtuoze techniek. 06 Europa Festival UK. Di 19 sep, 21:00, E 17,- / E 15,-

Tim Garland The Lighthouse Trio featuring Sheron Wray

The Lighthouse Trio vermengt een strijkorkest, een dynamisch jazztrio en solo improvisaties live in een vuurtoren, met magisch effect. Het trio tourt in 2006 met danseres Sheron Wray, bekend van haar jazz en improvisatiewerk met Jazz Xchange. 06 Europa Festival UK.

Wo 20 sep, 21:00, E 15,- / E 13,-

Icebreaker

Deze 13-koppige groep bespeelt een unieke combinatie van instrumenten: o.a. panfluit, saxen, elektrische viool, percussie en accordeon. Zo creëren ze een opwindend repertoire met werk van toonaangevende hedendaagse componisten. Met trots presenteren we deze topper in de actuele Britse muziek. 06 Europa Festival UK.

Do 21 sep, 20:30, E 15,- / E 13,-

Touch 25 Years: Jacob Kirkegaard + Christian Fennesz

Het vooruitstrevende Britse platenlabel Touch viert zijn 25e verjaardag met een internationale tour. In Rotterdam presenteren zij twee avonden. Op 22 september Jacob Kirkegaard + Christian Fennesz: een Deense onderzoeker van geluid en een troubadour uit Oostenrijk die met gitaar en laptop wijde geluidslandschappen schept. 06 Europa Festival UK.

Vr 22 sep, 21:00, E 11,- / E 9,-

Touch 25 Years: Philip Jeck + BJNilsen

Op de tweede avond van de internationale tour ter gelegenheid van de 25e verjaardag van het Britse platenlabel Touch zijn de Britse vinylvirtuoos Philip Jeck en de Zweedse BJNilsen, die werkt vanuit 'werkelijke' geluiden, te gast op het Europa Festival UK.

Za 23 sep, 21:00, E 11,- / E 9,-

Gonzo DJ's

De Gonzo DJŽs draaien vol passie de mooiste en merkwaardigste vooruitstrevende muziek uit de UK in Café L/V. 06 Europa Festival UK. Vr 22 en za 23 sep, va. 22:30, gratis toegang

John Taylor & Kenny Wheeler

Taylor en Wheeler zijn jazzmuzikanten van wereldniveau. Individueel en samen vernieuwen en verrijken ze de jazzmuziek. Dit concert vindt plaats in de prachtige setting van De Laurenskerk. 06 Europa Festival UK. Za 23 sep, 21:00, Laurenskerk, E 17,- / E 15,-

Matthew Herbert

Rusteloze vernieuwer, sample-kunstenaar en klassiek opgeleid pianist Matthew Herbert is één van meest veelzijdige figuren van de elektronische muziek. Als alchimist van het avant-gardegeluid combineert hij de gevoeligheid van speelse pop met een strikt opgelegde experimenteerdrift. 06 Europa Festival UK.

Wo 27 sep, 21:00, E 15,- / E 13,-

Colin Steele

De composities van de indrukwekkende Schotse trompettist Steele zijn geïnspireerd door Schotse volksmuziek, maar stevig geworteld in jazztradities. Het prachtige invoelende spel en de melodieuze lijnen maken zijn muziek aantrekkelijk en betoverend. 06 Europa Festival UK.

Do 28 sep, 21:00, E 13,- / E 11,-

Soweto Kinch

Altsaxofonist Soweto Kinch is één van de meest opwindende jonge musici uit de huidige Britse jazzscene. Heen en weer springend van jazz naar hiphop naar poetry, brengt hij met zijn vijfmansband een hoopvolle boodschap in een verscheidenheid van muzikale werelden. London Night, 06 Europa Festival UK. Vr 29 sep, 21:30, E 13,- / E 11,-

Singasong UK Edition: Luka Bloom + Ezio + Lou Rhodes + Kirsty McGee

Op de slotavond van het Europa Festival staat een echt singer-songwriters feest. Met optredens van Kirsty McGee: jong en veelgeprezen, de briljante en energieke Luka Bloom, met diepe, eerlijke en emotionele liedjes van Ezio en nogmaals Lou Rhodes. 06 Europa Festival UK.

Za 30 sep, 20:15, E 19,- / E 17,-

Rotown
In Rotown staan de concerten van september helemaal in het teken van Europa Festival UK. Bij het maken van deze gids was nog niet het hele programma bekend, maar we noemen alvast:

Electric Soft Parade

Rotown | do 14 sep, 21:30

Rijk georchestreerde indiesongs, compleet met groots opgezette strijkerarrangementen. Vrolijke muziek, met opmerkelijk melodieuze wendingen en spannende instrumentatie. Enige show in Nederland!

The Reject Club 'The A-Z of British Music'
Rotown | vr 22 sep, 22:00
De Londense dj's Lord Numb en Spidersleg brengen een A tot Z dansmix van de Engelse popmuziek, compleet met bijbehorende visuals en thematiek.

Amusement Parks on Fire
Rotown | za 23 sep, 21:30
De dromerige en meeslepende muziek van het 21-jarige wonderkind Michael Feerick en zijn band balanceert tussen donker en licht. Foo Fighters meets Sigur Ros.

ILiKETRAiNS
Rotown | wo 27 sep, 21:30
Gekleed in oude uniforms van de Britse spoorwegen klinkt iLiKETRAiNS op het podium als een soort postrock-versie van David Bowie. Groots, gedreven en vol passie.

Oxman

Rotown | vr 29 sep, 22:00
Oxman alias Eddie Brydson brengt vanachter de draaitafels een dynamische set van oude favorieten en nieuwe dancehall, rocksteady en roots hits ten gehore.

Meer informatie vindt u op www.europafestival.com en www.rotown.nl.


---- --
THEATER/MODERNE DANS : 06 Europafestival UK

Voices (dans)
door Bonachela Dance Company

Londens toptalent Rafael Bonachela (winnaar Place Prize 2004) tekent voor twee stukken met zes dansers; een verbeelding van het gebruik, de betekenis en de kracht van de stem. Met muziek van o.a. Matthew Herbert. 06 Europa Festival UK vr 8 (opening), za 9 sep, 20:30, E 13,- / E 11,-

Woman & Memory (dans)
van Rosemary Butcher
Woman & Memory bestaat uit twee solo's, dialogen tussen choreografie en film. Een vrouw surft in en door herinneringen in een danstaal die minimaal beweegt en maximaal beroert. In samenwerking met Dance Umbrella en Tate Modern (Londen). 06 Europa Festival UK.

Vr 15 sep, 20:30, E 13,- / E 11,-

Shylock (theater)

Van/door Gareth Armstrong
Shakespeare kan natuurlijk niet ontbreken. Deze prijswinnende solo van Gareth Armstrong is niet alleen een fascinerende verkenning van Shylock, de beroemdste Jood uit de fictie. Het biedt een inkijkje in het werk en werkwijze van "de grootste toneelschrijver ooit". Verblindend, ontroerend en hilarisch. 06 Europa Festival UK. za 16 sep, 20:30, E 13,- / E 11,-


---- --
LONDON NIGHT 06 Europafestival UK

29 september.

Een avondvullend programma, actueel uit de metropool (i.s.m. Off_Corso), met de volgende voorstellingen:

Kidulthood
Menhaj Huda | 2005 | 90 min
Indringende film die je meeneemt naar de zelfkant van de Londense binnenstad. Het harde leven van tieners in de eenentwintigste eeuw. De soundtrack bevat het beste van hiphop en urban music. London Night, 06 Europa Festival UK. vr 29, 19.30 en 21:45, E 8,- / E 7,-

Life of a B-Boy

Theater/dans van Spearfish en Benji Reid. De beste b-boys uit de UK. Mouse, Steady en Chimp Chilla from Funkstylerz Dance Company tonen hun ongelofelijke 'dance skills' uit een repertoire van breakdance, boogaloo, popping and locking. Life of a B-boy is een mix van verhaal, fysiek theater, dans en live muziek. London Night, 06 Europa Festival UK. Vr 29 sep, 20:30, E 11,- / E 9,-

Soweto Kinch

Altsaxofonist Soweto Kinch is één van de meest opwindende jonge musici uit de huidige Britse jazzscene. Heen en weer springend van jazz naar hiphop naar poetry, brengt hij met zijn vijfmansband een hoopvolle boodschap in een verscheidenheid van muzikale werelden. London Night, 06 Europa Festival UK. Vr 29 sep, 21:30, E 13,- / E 11,-

DMZ Rotterdam 'The benchmark dubstep night worldwide' Dubstep is een relatief jong genre in de Londense clubscene en het collectief Digital Mystikz uit Brixton is de spil. Kenmerkend voor hun muziek zijn de zeer lage subbassen, de messcherpe snares en donkere synthetische klanken; een ongekende ervaring, overweldigend, duister en fysiek. London Night, 06 Europa Festival UK.

Vr 29 sep, va. 23:30 tot laat , E 5,-

Met een combiticket kun je via 2 trajecten de hele London Night door: E 15,- / E 13,-


---- --