Ingezonden persbericht



PERSBERICHT

Eastern Neighbours:
Grootse kennismaking met Oost-Europese kunst en cultuur

Toren van Babel, Utrecht, 8 september tot 29 oktober 2006

Utrecht, 28 juli 2006 - Van 8 september tot en met 29 oktober 2006 vindt in Utrecht de tentoonstelling Eastern Neighbours plaats. Kunstenaars uit Nederland, Albanië, Wit-Rusland, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Servië, Macedonië, Moldavië, Montenegro, Roemenië, Rusland, Turkije en de Oekraïne exposeren hun beeldende kunst uit de laatste 15 jaar voor het eerst samen onder één dak. Hiermee ontstaat als het ware een Oost-Europese enclave, waar het Nederlandse publiek op unieke wijze kennis kan maken met twaalf kandidaat EU-landen en Rusland. Doel van de expositie is wederzijds begrip en acceptatie tussen West- en Oost Europa te vergroten en samenwerking te bevorderen.

Nieuwe buren
Nederland is van oudsher een land met een open blik naar andere culturen. Uit het 'nee' tegen de Europese grondwet blijkt echter dat het scepticisme ten opzichte van de EU groeit. Toch kloppen elf Oost-Europese landen momenteel aan de deur van de EU. Zullen we ze binnenlaten en verwelkomen? Eastern Neighbours streeft ernaar het Nederlandse volk beter bekend te maken met de elf kandidaat lidstaten en Rusland om wederzijds begrip en samenwerking te bevorderen. Kunst is hiervoor het aangewezen middel. De expositie van hedendaags werk biedt de bezoeker een goede spiegel van de cultuur, de sociale bewegingen, het innerlijk leven en de mogelijkheden van de deelnemende landen. Eastern Neighbours biedt bovendien een platform voor ontmoeting en kunstzinnige uitwisseling.

Oost-Europese zone
Eastern Neighbours vindt plaats in cultureel centrum de Toren van Babel te Utrecht. De Toren van Babel, gevestigd in het voormalige kantoor van de Sociale Dienst vormt, met zijn Oost-Europees aandoende architectuur, de ideale plek om een Oost-Europese zone te creëren. Elk land krijgt een verdieping van het gebouw toegewezen; 420 vierkante meter om middels verschillende kunstvormen een goed gedefinieerd beeld van de natie te geven. Eastern Neighbours biedt tevens plaats aan een Oost-Europees filmfestival, verschillende theater, dans- en muziekvoorstellingen en een debat over de mogelijkheden tot samenwerking tussen Nederlandse organisaties en instellingen uit de betrokken landen. De grootschaligheid van het project is daarmee uitzonderlijk voor Nederland maar in al zijn megalomanie is het totaalconcept typerend voor de Oost-Europese identiteit, voor de grootse en meeslepende manier van uitdrukken die de regio eigen is.

Beeldende kunst
De invulling van de expositie wordt verzorgd door gerenommeerde curatoren uit de deelnemende landen. Zij selecteren werk dat het originele, hedendaagse karakter van het land het beste weergeeft. Zo wordt de keuze van Kroatië bepaald door onafhankelijk curator Darko Fritz en zijn Yevgeny Umansky en Irina Cesnokova van het National Centre for Contemporary Arts Kalingrad verantwoordelijk voor de Russische selectie. Bart Rutten, curator van het Stedelijk museum 's-Hertogenbosch, verzorgt de Nederlandse expositie.

Seminar Profound Relations
Tijdens een tweedaagse seminar op 8 en 9 september spreken representanten van Nederlandse musea en kunstinstellingen - zoals Nathalie Zonnenberg, als onafhankelijk curator werkzaam voor het Kröller Müller Museum, Heiner Holtappels, directeur van het Nederlands Instituut voor Mediakunst en Esra Sarigedik, verbonden aan het Van Abbe Museum - met de 13 curatoren uit de deelnemende landen over mogelijkheden voor samenwerking. De eerste dag biedt plaats aan de presentatie van internationale evenementen in de deelnemende landen en de mogelijkheden voor buitenlandse kunstenaars om hierin te participeren. De tweede dag staat in het teken van nieuwe uitwisselingsprogramma's waarin Nederlandse kunst in binnen- en buitenland onder de aandacht gebracht kan worden. Bart Rutten is moderator van het seminar.

Filmfestival
Het filmfestival loopt parallel aan de tentoonstelling zelf. De getoonde films zijn geselecteerd door Rada Sesic, verbonden aan het International Film Festival Rotterdam, IDFA en het Sarajevo Film Festival. De films zijn veelal - typisch Oost-Europees - donker, persoonlijk en vol van zelfspot. Films die getoond worden zijn onder meer 'Go West' van regisseur Ahmed Imamovic uit Bosnië-Herzegovina, 'Totally Personal' van zijn landgenoot Nedzad Begovic en 'What is a Man Without a Moustache?' van de Kroaat Hrvoje Hribar.

Theater en dans
Verschillende dans- en theatervoorstellingen maken de grootse kennismaking met de Oost-Europese cultuur compleet. Op 14, 15 en 16 september verzorgt Theatergroep De Grenz. de openlucht communityvoorstelling 'In de schaduw van de Toren' en de minivoorstellingen 'Kort in Klein'. Danscentrum El Gancho verzorgt bovendien diverse spectaculaire avonden met nooit eerder vertoonde voorstellingen en workshops Oost-Europese tango.

Special Guest : Vrede van Utrecht, Elements of Normality

In het kader van de manifestatie Kunst in Oorlog is Vrede van Utrecht te gast bij Eastern Neighbours. 'Elements of Normality' is een selectie van het videowerk uit de grote tentoonstelling 'On Normality. Art in Serbia 1989-2001', die vorig jaar plaatsvond in het Museum of Contemporary Art in Belgrado. Daarnaast organiseert de Vrede van Utrecht twee filmavonden, getiteld 'Memories of War', met werk van jonge film- en videomakers uit de Balkan en het Midden-Oosten.

Eastern Neighbours is op donderdag en vrijdag geopend van 17:00 tot 22:00 uur en op zaterdag en zondag van 13:00 tot 22:00 uur. Bezoekers worden verwelkomd met een drankje. Toegangskaarten bedragen ¤ 7,50. Voor meer informatie over Eastern Neighbours en de partnerorganisaties, zie www.culturalaid.com

Adres Toren van Babel: Oudenoord 275, 3513 EP, Utrecht