Ingezonden persbericht


seizoenoverzicht 2006/2007
theater de tobbe
nadere informatie en foto's:
www.detobbe.nl of ab smit: Abaadje@hetnet.nl

september 2006
vr 08 cabaret: Sjaak Bral met 'Wij Nederlanders' (try-out) 20.30 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP E 12,50 Zeg eens eerlijk: voelt u zich nog een echte Nederlander? Eet u nog snert, speculaas en spruitjes? Nederland: land van dunschillers en koopjesjagers. Van koffieshops en kliklijnen. Waar je slot duurder is dan je fiets. Waar mopperen en klagen een nationale sport is. Het liefst op vakantie in het buitenland, samen met Nederlanders waar je thuis niet mee gezien wil worden. Maar wat is er nog Nederlands? Hollands welvaren bestaat niet meer. Wat van ons was, is niet meer van ons. Nederland is niemandsland. Een gapend gat in de dijk. Er is niets meer om trots op te zijn. Zijn wij écht alleen maar weggelopen Duitsers, of stellen we meer voor? Sjaak Bral springt op de barricades. Trekt ten strijde tegen de vervlakking en verschurfting van Nederland in een hilarische maar confronterende show. Een voorstelling die de lach en de traan doen versmelten. Van smartlap tot luisterlied. Van van Batavieren tot van Basten. En natuurlijk veel Haagse humor! 'Wij, Nederlanders': zonder twijfel de belangrijkste cabaretvoorstelling van dit seizoen.

za 09 cabaret: Sjaak Bral met 'Wij Nederlanders' (try-out) 20.30 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP E 12,50

za 16 cabaret: Cameretten voorselectie 2006/2007
20.30 uur; toegang E 10,00 / 65+ & uitpas E 8,50 / CJP E 7,50) Hans Teeuwen, Theo Maassen, Plien & Bianca, Brigitte Kaandorp, Hans Liberg, Ernesto & Marcelino, Niet Schieten, Schudden, Neerlands Hoop, Herman Finkers, Purper, Bert Klunder, NUHR, Kommil Foo, Richard Groenendijk, Arie & Silvester, Ivo de Wijs, Marnix Kappers, Don Quishocking, Ronald Goedemondt, Mark van de Veerdonk, Onno Innemee, Stef Bos, Jaap Mulder, Alex d'Electrique, Eric van Sauers, Rob Urgert, Martijn Oosterhuis, Alex Klaasen & Martine Sandifort, Ruben (Nicolai) & Nathan, Bert Visscher, Paul de Leeuw: allemaal waren zij ooit finalist van het Cameretten festival. Vanavond gaat Cameretten in Theater de Tobbe op zoek naar nieuw talent. Guido Weijers startte op deze wijze in 2000 zijn carrière in De Tobbe en vorig jaar (2005) begon de latere winnaar Begijn le Bleu zijn zegetocht eveneens in dit theater. Misschien ziet u vanavond wel de winnaar van de komende editie!

zo 17 jeugdtheater: 'Er was een held', door Quk's (muziek/toneel; 6+) 14.00 uur; toegang kinderen E 5,00 / volwassenen E 6,00 Twee vrienden hebben één wens: held worden. Want als je een held bent dan hoor je erbij. Een geheime heldenclub wordt opgericht: De Quks-club! Op een dag hebben ze een geweldig plan. Ze gaan de Vliegende Hollander redden. Het beroemde spookschip dat al meer dan 300 jaar ronddoolt over zee. Gedoemd om daar eeuwig rond te waren. Die avond verschijnt de Vliegende Hollander langs de kust. Een reddingsplan wordt beraamd. Vanavond worden ze helden maar dan loopt het plan volledig uit de hand. Een meeslepende familievoorstelling vol spanning en humor. Een voorstelling over moed en overmoed en over vriendschap die alles overwint.

vr 22 cabaret: Javier Guzman met 'Delirium' (try-out) 20.30 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP E 12,50 'Leven is niet iets waar ik goed in ben, maar ik kan er wel leuk over vertellen', aldus Javier Guzman, wellicht het meest grillige cabarettalent dat Nederland momenteel kent. Bewonderd om zijn fenomenale theaterperformance, verguisd om zijn privé-leven. Gecompliceerd voor de buitenwereld, maar vooral uitermate ongrijpbaar voor zichzelf. Maar zijn publiek laat hem ondanks rock 'n roll-achtige nieuwsfeiten, niet vallen. Waar hij speelt zijn theaters maanden van te voren uitverkocht. Javier's derde avondvullende programma gaat over verslavingen. Een onderwerp vol risico's, maar Guzman zoekt graag de grenzen op. Er is nog weinig van de inhoud bekend. Toch is er voor het nieuwe seizoen al een record aantal voorstellingen van dit nieuwe programma geboekt. Javier Guzman, een eenzaam cabaret fenomeen. Haast u! De carrière van Javier Guzman ging turbo snel van start. Nog studerend op de Kleinkunstacademie won hij zowel de jury als de publieksprijs van het Leids Cabaret Festival. Hij leverde datzelfde jaar de eerste van drie sinterklaasconferences af, een kijkcijferkanon voor de Vara televisie en ging op tournee met zijn eerste avondvullende programma Bot. In de VPRO televisie serie 100% AB werd hij een icoon voor Marokkaanse jongeren. Een prestatie die hij later voor de Vlaamse televisie herhaalde. Zijn tweede theaterprogramma Ton Zuur werd met fenomenale recensies ontvangen.

za 23 cabaret: Javier Guzman met 'Delirium' (try-out) 20.30 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP E 12,50

zo 24 jeugdtheater: 't Hoedje van Pa Pier' door Hans Schoen (poppen; 2,5-5 jaar) 14.00 uur; toegang kinderen E 5,00 / volwassenen E 6,00 Pa Pier is een worm en woont in een holletje onder de grond in de tuin van meneer van Dalen. Hij heeft een mooi hoedje tegen de felle zonneschijn boven de grond. Buiten blaast de wind plotseling Pa Pier z'n hoedje af. Hoog de lucht in. Wat moet hij nu? Pa Pier wil zijn hoedje terug. Want wormen kunnen niet zo goed tegen de zon. 'Zal ik hem voor je pakken?', vraagt de poes. 'Ik help je wel', zegt de vogel en 'Blup, blup, blup', zeggen de vissen. Maar niemand kan hem pakken. Hoe dat afloopt en of Pa Pier z'n hoedje terug krijgt? Dat weet je aan het einde van de voorstelling. Want dan is het feest in de tuin. Opnieuw een eenvoudig en warm, beeldend verhaal met poppen, schimmen, objecten, eenvoudige teksten en sfeervolle muziek. Gelardeerd met humor.

di 26 lunchconcert: Leonard van Lier, pianorecital 12.30 uur; toegang E 1,50 (inclusief koffie/thee)
Leonard van Lier (1974) studeerde piano bij Jacques De Tiège aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. Hij behaalde zijn diploma's Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus met het eindpredikaat 'Uitmuntend'. Tijdens zijn studie won hij prijzen op verschillende concoursen. Op het Prinses Christina Concours won hij de eerste prijs in de landelijke finale, en behaalde hij tevens de Gaudeamus-prijs voor de beste uitvoering van hedendaags repertoire. Hij geeft regelmatig pianorecitals met afwisselende en uitdagende programma's, waarin naast de hoogtepunten van de klassieke pianoliteratuur (Bach: Goldbergvariaties) ook hedendaags repertoire (Ligeti: études) en onbekend repertoire.

do 28 theaterlied/cabaret: Angela Groothuizen met 'Klein' (try-out) 20.30 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP E 12,50 De meeste artiesten en kunstenaars dromen van een grootse en meeslepende carrière, optredens in grote zalen, hallen en zelfs stadions. Angela Groothuizen was negentien jaar toen haar dit overkwam en sindsdien droomt zij juist van kleine en intieme optredens. Geen rockband met de volumestand op tien, maar gewoon mooie liedjes zingen in een semi-accoustische setting alsof je bij haar aan de keukentafel zit. Natuurlijk wèl af en toe onderbroken door een sterk overdreven, groots en meeslepend verhaal. De afgelopen tien jaar heeft Angela Groothuizen prachtige Nederlandstalige liedjes verzameld. Maar zij zal ook gloednieuwe, speciaal voor deze voorstelling geschreven liedjes ten gehore brengen. Een muzikale theatershow met Angela op haar zachtst met teksten van onder anderen Johan Hoogeboom, Rob Chrispijn, Jurriaan van Dongen, Richard Groenendijk, Milou Frencken en Bert Klunder.

vr 29 wereldmuziek: La Primavera (Spanje)
20.30 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP E 12,50 De Flamencogroep La Primavera staat bekend om haar smaakvolle en indringende Flamenco-voorstellingen waarin alle facetten van het genre aan bod komen: gepassioneerde en ingehouden Andalusische ritmes, zigeunerdans, karakteristieke stemmen en gitaren uit het diepe Zuiden van Spanje. De muziek van de voorstellingen is gearrangeerd door de talentvolle Nederlandse gitarist Tino van der Sman die met vooraanstaande zangers en dansers binnen en buiten Spanje optreedt. Tino studeerde aan het Rotterdams Conservatorium bij Paco Peña, belandde na zijn studie in Sevilla en doceert daar Flamencogitaar. Hij bereikte tweemaal de finale van het prestigieuze Flamencoconcours van Córdoba.

za 30 cabaret: Leon van der Zanden met 'Leòn - met je rug tegen de muur en lachen' (try-out) 20.30 uur; toegang E 13,00 / 65+ & uitpas E 11,50 / CJP E 10,50 Na zijn succesvolle one-man-show 'Zwarte Hond' is Leon van der Zanden terug met zijn vierde voorstelling 'Leòn', een kruistocht met als doel het 'onsterfelijke moment'. Iedere avond nieuw, iedere avond verder en steeds dichterbij. Er zijn geen vluchtroutes, geen excuses, er is alleen het maximaal haalbare. Met snelle grappen, een expressieve mimiek en een lenig lichaam zet hij het publiek naar zijn hand in een avond vol vaart, humor en diepgang. Want Leon van der Zanden heeft in tegenstelling tot veel generatiegenoten daadwerkelijk iets te zeggen, aldus het Algemeen Dagblad.

Ab Smit
publiciteit
Tobbe: 070 386 48 80.


---- --