Gemeente Tilburg

Datum
5 september 2006
Plaatsen kunstwerk op Hart van Brabantlaan

Beeld Arnaud Beerends krijgt definitief een plek in de middenberm

Op vrijdag 8 september 2006 wordt op de Hart van Brabantlaan, in de middenberm tussen de Beukenstraat en de Ringbaan West, een kunstwerk geplaatst. Het werk is van Arnaud Beerends en bestaat uit drie staalconstructies: het Hoogbeeld, het Kruisbeeld en het Platenbeeld. In 1987 is het beeld geplaatst op de Spoorlaan. Door de aanleg van de cityring gaat de Spoorlaan echter ingrijpend veranderen. In de nieuwe situatie is geen plaats meer voor het kunstwerk. Het is de bedoeling dat de plaatsing van het kunstwerk op vrijdag 8 september vóór de ochtendspits is afgerond.

Inhoud werkzaamheden
De voorbereidende werkzaamheden voor het plaatsen van het kunstwerk starten op donderdag 7 september. Op de plek waar het kunstwerk komt te staan moet de grond worden afgegraven. De grond wordt vervolgens gestabiliseerd met schoon zand en aangetrild om zo een goede sterke onderlaag te maken. Op vrijdag 8 september worden de beelden geplaatst. Het is de bedoeling dat dit vóór de ochtendspits is gebeurd zodat het verkeer zo min mogelijk hinder van de werkzaamheden ondervindt.

Verkeershinder

Op vrijdag 8 september tussen 04.00 en 09.00 uur zijn de beide rijstroken van de Hart van Brabantlaan ,die grenzen aan de middenberm, afgesloten. De buitenste rijstroken zijn in beide richtingen gewoon open voor verkeer.

Masterplan Baljeu

De nieuwe locatie op de Hart van Brabantlaan doet recht aan het Masterplan Beeldende Kunst uit 1978 van Joost Baljeu (Nederlands architect en kunstenaar, 1925 - 1991). Weliswaar zijn de opvattingen over beeldende kunst in openbare ruimte inmiddels veranderd, het Masterplan van Joost Baljeu behoort tot het culturele erfgoed van de stad Tilburg. Baljeu ontwierp een assenstelsel waaraan hij drie hoofdstromingen in de beeldende kunst van dat moment koppelde: conceptueel, figuratief en constructivistisch. Het beeld van Beerends maakt deel uit van een verzameling constructivistische kunstwerken op de "Konstruktieve as" die loopt van de Professor Cobbenhagenlaan tot het viaduct Spoorlaan / Heuvelring / Besterdring. Door de verplaatsing van het kunstwerk van de Spoorlaan naar de Hart van Brabantlaan blijft deze oorspronkelijke as intact. Daarnaast past de verplaatsing ook in het bestemmingsplan 'De Noordhoek'. Hierin staat dat de middenberm van de Hart van Brabantlaan expliciet bestemd is voor 'objecten van beeldende kunst'.

Z.O.Z.

Meer informatie
Hebt u naar aanleiding van de deze brief nog vragen, dan kunt u contact opnemen met projectleider Trees Swaans van de gemeente Tilburg. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 013 542 88 92.

De verplaatsing van het kunstwerk wordt mede mogelijk gemaakt door KORT (Kunst in Openbare Ruimte Tilburg). Kijk voor meer informatie op www.tilburg.nl/kort

---- --

Bezoekadres
Stadhuisplein 130

Postadres
Postbus 90155
5000 LH Tilburg

Doorkiesnummer
013 542 88 92

Nummer
06433GO

Datum
5 september 2006

Kunstwerk Spoorlaan krijgt nieuwe plek

Beeld Arnaud Beerends definitief naar Hart van Brabantlaan

De Spoorlaan gaat binnenkort ingrijpend veranderen door de aanleg van de cityring. In de nieuwe ruimtelijke situatie is geen plaats meer voor het kunstwerk van Arnaud Beerends dat al sinds 1987 op de middenberm van de Spoorlaan staat. Op vrijdag 8 september om 04.00 uur wordt het beeld daarom definitief verplaatst naar de Hart van Brabantlaan waar het komt te staan in de middenberm tussen de Beukenstraat en de Ringbaan West.

Inhoud werkzaamheden

Het kunstwerk van Arnaud Beerends bestaat uit drie grote staalconstructies. Op donderdag 7 september worden de voorbereidende werkzaamheden voor het verplaatsen van het kunstwerk verricht. De bestaande verharding rond het kunstwerk wordt verwijderd waarna de grond om het kunstwerk heen wordt afgegraven. Zo ontstaat er ruimte om hijsbanden onder het kunstwerk aan te brengen zodat het kunstwerk in zijn geheel met een kraan op een vrachtwagen kan worden getakeld. De daadwerkelijke verplaatsing vindt plaats op vrijdag 8 september om 04.00 uur.

Verkeershinder
Op vrijdag 8 september worden vanaf 04.00 uur de beide rijstroken van de Spoorlaan die grenzen aan de middenberm, tijdelijk afgezet. De buitenste rijstroken zijn in beide richtingen gewoon open voor het verkeer.

Meer informatie
Hebt u naar aanleiding van de deze brief nog vragen, dan kunt u contact opnemen met projectleider Trees Swaans van de gemeente Tilburg. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 013 542 88 92.

De verplaatsing van het kunstwerk wordt mede mogelijk gemaakt door KORT (Kunst in Openbare Ruimte Tilburg). Kijk voor meer informatie op www.tilburg.nl/kort

---- --