Ingezonden persbericht

Rotterdam, 5 september 2006

PERSBERICHT DEBAT op 8 en 9 september

Helpen Zelfhelpboeken?
"Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus" en "Niet morgen, maar nu!"
Enkele titels van boeken gevuld met adviezen voor een gelukkiger leven. In Amerika wordt jaarlijks 500 miljoen dollar aan zelfhulpboeken uitgegeven en ook in Nederland staan de boekenplanken er vol mee. Maar werken ze ook? Ad Bergsma promoveert momenteel op deze vraag aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.
Hij analyseerde de zestig best verkochte Nederlandse zelfhulpboeken. Deze boeken populariseren inzichten uit de psychologische wetenschap. Met name uit de nieuwe stroming 'positieve psychologie'. De gemeenschappelijke thema's zijn: persoonlijke groei, persoonlijke relaties, omgaan met stress en identiteit. Er is heel wat scepticisme over deze zelfhulpboeken. Sommigen beweren dat deze valse hoop geven en zelfs eerder schaden dan baten. Toch zijn er ook redenen om aan te mogen nemen dat het lezen van die zelfhelpboeken je tot een gelukkiger mens kan maken. Zij bespreken namelijk de voorwaarden voor geluk. Of bieden de lezers inspiratie, moed en vertrouwen en gaan hulpeloosheidgevoelens tegen. Ad Bergsma kan zelfs aantonen dat boekentherapie effectief is in de behandeling van psychologische aandoeningen. Hij betreurt het dat de positieve en negatieve gevolgen van zelfhulp een veronachtzaamd onderwerp is in academische psychologie. Zelfhulpboeken zouden volgens hem het belangrijkste kanaal kunnen zijn - hoewel niet het betrouwbaarst - langs welke psychologisch inzicht zijn weg naar het algemene publiek vindt.

Vrijdag 8 september om 21.00 uur vindt tijdens de geluksdagen van Arminius het debat plaats over het effect van zelfhelpboeken met onder meer Ad Bergsma en Jaïr Stein (journalist bij VPRO Noorderlicht). Toegang gratis.

Geluk in Rotterdam
Denemarken is het gelukkigste land ter wereld, direct gevolgd door Zwitserland en Oostenrijk. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Leicester (GB). Nederland staat 15de op de Wereldkaart van Geluk. Daarmee laat het de buurlanden België (28ste plaats), Duitsland (35ste plaats)ver achter zich.

Maar hoewel Nederlanders over het geheel genomen erg gelukkig zijn, zijn er binnen ons land opmerkelijke verschillen tussen de steden en het platteland, maar ook tussen steden onderling. Ruut Veenhoven, gelieerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, onderzoekt al decennialang het geluksbevinden van Rotterdammers.

Zo zijn gemiddeld genomen Rotterdammers niet gelukkiger of ongelukkiger dan de inwoners van de andere grote steden in Nederland. Bepaalde wijken in Rotterdam vertonen onderling wel grote verschillen in het gelukservaren van de bewoners. Opmerkelijk echter is dat de autochtone bewoners in achterstandswijken zich redelijk gelukkig wanen terwijl het gemiddelde geluksgevoel in die wijken aan de lage kant ligt. Wat zegt dat over het geluksbevinden van de allochtone bewoners van die wijken? Zijn Rotterdamse jongeren gelukkiger dan ouderen? Zijn Rotterdammers gelukkiger dan Amsterdammers? Wat kan de politiek hier aan doen?

Geluksprofessor Ruut Veenhoven, wethouder Jantine Kriens en filosofe Liesbeth Levy gaan in debat over het Geluk in Rotterdam op zaterdag 9 september om 21.00 uur in Arminius tijdens De geluksdagen. Toegang gratis.

---- --

ARMINIUS, podium voor kunst, cultuur en debat
Museumpark 3
3015 CB Rotterdam
010 4363805
www.arminius.nu

Noot aan de Redactie

Foto's van het Lovlab kunt u downloaden op
http://www.theatervandeverlorentijd.nl/info/TVT-info-06-download.htm

Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Hans Kennepohl
programmeur debatten en lezingen
Tel: 06 14024420
h.kennepohl@arminius.nu of info@maandvandefilosofie.nl

---- --