Gemeente Nijmegen

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer
3292380

Christ
Doorakkers Lid in de Orde van Oranje Nassau

Christ Doorakkers (67) heeft zich jarenlang ingezet voor de Begraafplaats Daalseweg. Hiervoor ontvangt hij op 8 september de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Vanaf
1980 zet Crist Doorakkers zich vol vuur en enthousiasme in voor het behoud van de RK Begraafplaats aan de Daalseweg in Nijmegen. Deze eind negentiende-eeuwse monumentale begraafplaats dreigde vanaf begin jaren 70 te worden opgeofferd aan woningbouw, aanvankelijk in zijn geheel, later gedeeltelijk. Doorakkers richtte toen de 'Werkgroep 't (te) Behouden Kerkhof' op om de strijd aan te binden tegen eigenaren en beslissers die bereid waren de begraafplaats geheel of gedeeltelijk op te offeren. Ook pleitte Doorakkers voor het toekennen van de monumentale status aan de begraafplaats bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Beide met succes, want dankzij de niet aflatende inspanningen van deze werkgroep is de begraafplaats ten slotte in zijn geheel behouden gebleven en hebben onderdelen van de begraafplaats de status 'monumentaal' gekregen. Doorakkers was hierin de grote initiator. Hij ging gesprekken aan met de gemeente en betrokken instanties, maar zorgde ook voor continuïteit binnen de werkgroep. Zijn activiteiten ontplooide hij geheel belangeloos, vaak zelfs zonder vergoeding van onkosten.

Doorakkers
heeft verder een belangrijke rol gespeeld bij de inventarisatie van alle graven op de begraafplaats Daalseweg. De inventarisatie is begonnen in 1992 en nadert nu zijn voltooiing. De resultaten zijn inmiddels te raadplegen in het Regionaal Archief en binnenkort ook via internet. De betekenis van deze inventarisatie was een 'pilot' van nationaal belang.

Daarnaast
is hij initiatiefnemer van de jaarlijkse herdenking van het bombardement op Nijmegen op de begraafplaats op 22 februari 1944. Vanaf 1993 vindt op initiatief van Doorakkers de jaarlijkse herdenking plaats op de Begraafplaats Daalseweg. Deze herdenking trekt nog elk jaar tientallen nabestaanden en belangstellenden naar het Centrale Kruis, midden op de begraafplaats, waar drie minuten stilte in acht wordt genomen, precies op het moment dat even voor half twee Nijmegen werd getroffen door het bombardement. Sinds 1999 vindt op die dag ook een herdenking plaats bij het monument 'de Schommel', de plek waar de school heeft gestaan die destijds getroffen werd. De organisatie van beide herdenkingen vindt tegenwoordig plaats in samenwerking tussen In Paradisum en de gemeente Nijmegen.

Daarnaast
is Doorakkers initiatiefnemer en mede-uitvoerder van rondleidingen op de Begraafplaats Daalseweg.

Op
vrijdag 8 september ontvangt Christ Doorakkers om 13.00 uur de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau uit handen van burgemeester mw. dr. G. ter Horst in de Trèveszaal van het stadhuis, Korte Nieuwstraat 6 te Nijmegen.