DSM


Published: 08:15 08.09.2006 GMT+2 /Source: DSM N.V. /AEX: DSM /ISIN: NL0000009827

DSM bouwt twee nieuwe fabrieken voor engineering plastics op locatie Chemelot in Geleen

UITNODIGING VOOR DSM PERSCONFERENTIE
Vandaag om 10.00 uur houdt DSM een persconferentie waarin Jos Goessens, directeur DSM Engineering Plastics, en Frans Pistorius, directeur DSM Nederland, de investeringen op Chemelot zullen toelichten. De persconferentie vindt plaats in kantoor Mauritspark, Mijnweg 1, Geleen. Geïnteresseerden kunnen de presentatie ook volgen via een live audio cast op www.dsm.com.

Koninklijke DSM N.V. maakt vandaag het besluit bekend om twee nieuwe fabrieken te bouwen op de locatie Chemelot in Geleen. Met deze investeringen speelt DSM in op de uitstekende marktgroei voor twee van zijn meest succesvolle specialty-producten, Stanyl® polyamide 46 en Stamylan® UH ultrahoogmoleculair polyetheen, dat onder meer wordt gebruikt als grondstof voor de sterke vezel Dyneema®. De nieuwe Stanyl®-fabriek en de nieuwe installatie voor Stamylan®, die elk een verdubbeling van de bestaande productiecapaciteit betekenen, zullen volgens plan in 2008 in bedrijf komen. De totale investering zal ongeveer EUR 100 miljoen bedragen.

Het hoogwaardige materiaal Stanyl® wordt gebruikt voor allerlei toepassingen, bijvoorbeeld in de automobielindustrie, in mobiele telefoons, in computers en in personal electronics. Daarnaast is een snelle groei te zien in nieuwe, innovatieve toepassingen zoals fine pitch connectoren voor LCD-schermen, reflecterende LED-behuizingen, en tandwielen in allerlei toepassingen, bijvoorbeeld stoelverstelmechanismen en startmotoren. Stamylan® UH wordt gebruikt als sterke en slijtvaste technische kunststof voor toepassingen in industrie en sport, en in Dyneema®, 's werelds sterkste vezel. Dankzij deze nieuwe investering is de groeiende Dyneema® vezelbusiness verzekerd van voldoende grondstoffen en zal ook in de behoeften van andere klanten kunnen worden voorzien.

"Deze investeringen betekenen een grote nieuwe stap in het kader van DSM's strategie Vision 2010 - Building on Strengths," verklaart Nico Gerardu, lid van de Raad van Bestuur van DSM. "Met deze nieuwe fabrieken ondersteunen we de winstgevende groei van onze hoogwaardige specialty-materialen Stanyl®, Stamylan® UH en Dyneema® en bouwen we onze sterke positie op het gebied van marketing en toepassingsontwikkeling voor deze producten verder uit."

DSM is de enige wereldwijde producent van polyamide 46. Na het gereedkomen van de nieuwe Stanyl®-fabriek beschikt DSM op de Chemelot-locatie in Geleen over twee Stanyl®-fabrieken voor de wereldwijde levering van Stanyl® basispolymeer aan DSM-onderdelen in Europa, de VS, Japan en sinds kort ook China.

"De productie van Stanyl® basispolymeer steunt voor een belangrijk deel op het gebruik van hoogzuiver diaminobutaan, dat we zelf kunnen produceren," is het commentaar van Jos Goessens, directeur van DSM Engineering Plastics. Diaminobutaan is de belangrijkste grondstof voor de productie van Stanyl®. DSM heeft tevens besloten om een begin te maken met de basic engineering voor de debottlenecking van de diaminobutaanfabriek in Geleen, om de productiecapaciteit voor de grondstof gelijke tred te laten houden met de toename van de productiecapaciteit voor Stanyl®. "Met de tweede Stanyl®-fabriek en de capaciteitsuitbreiding voor diaminobutaan zullen we voldoende Stanyl® produceren om in te kunnen spelen op de zeer goede groei die onze klanten de komende jaren wereldwijd zullen doormaken", vervolgt Goessens.

"Het feit dat DSM deze grote investeringen doet op Chemelot in Geleen, onze grootste en oudste productielocatie, bewijst dat de locatie concurrerend is en laat het belang zien dat DSM aan deze locatie hecht. De investeringen betekenen een nieuwe stimulans voor de locatie en voor de economische groei in de regio", is het commentaar van Frans Pistorius, directeur van DSM Nederland.

Stanyl®
Stanyl®, 's werelds best presterende polyamide, is een uniek, hoogkristallijn materiaal met een uitzonderlijke hittebestendigheid, stijfheid, sterkte, bestandheid tegen chemicaliën en verwerkbaarheid. Bovendien bezit het een lage wrijvingscoëfficiënt en is het bestand tegen kruip en vervorming. Voorbeelden van toepassingen van Stanyl® in de automobielindustrie zijn kettingspanners, motorafdekkingen, tandwielen, sensoren en koppelingsringen. Voorbeelden van elektrotoepassingen zijn connectoren, schakelaarbehuizingen, microschakelaars, onderdelen van elektromotoren, en allerlei onderdelen voor consumentenelektronica. Voorbeelden van toepassingen in consumentenartikelen zijn uitlaatbeschermkappen van benzine-aangedreven gereedschappen, onderdelen van waterkokers (bijvoorbeeld schakelaars) en onderdelen voor vele soorten hand- en elektrisch gereedschap.

Stamylan® UH
Stamylan® UH is een polyetheen met een zeer hoog molecuulgewicht. Naast een uitstekende taaiheid en slijtvastheid beschikt het over een zeer goede bestandheid tegen chemicaliën, een goede, lage wrijvingsweerstand en antikleefeigenschappen. Het wordt op grote schaal gebruikt in slijtvaste onderdelen voor industriële apparatuur, apparatuur voor het verwerken van materialen in bulk en sportartikelen, en tevens in ultrasterke vezels.

Dyneema®
Dyneema® is een supersterke polyetheenvezel die een maximale sterkte combineert met een minimaal gewicht. De vezel is op gewichtsbasis tot 15 keer sterker dan hoogwaardig staal en tot 40% sterker dan aramidevezels. Dyneema® is een belangrijk bestanddeel van scheepskabels en kabels voor de offshore industrie, in touwen en netten, in veiligheidshandschoenen voor de metaalbewerkingsindustrie en in fijne garens voor sportartikelen en voor de medische sector. Daarnaast wordt Dyneema® toegepast in kogelwerende bepantsering en kleding voor politie en leger.

DSM Engineering Plastics
DSM Engineering Plastics is een businessgroep die deel uitmaakt van het cluster Performance Materials van DSM. DSM Engineering Plastics levert wereldwijd Stanyl® PA 46 en Akulon® 6 en 66 polyamides, Arnitel® TPE-E, Arnite® PBT en PET polyesters, Xantar® polycarbonaat, Yparex® extrudeerbare lijmharsen en Stamylan® UH Ultra Hoog Moleculair PE. Deze materialen worden gebruikt in technische onderdelen voor elektrische en elektronische apparatuur en auto's, in barrièrefolie voor verpakkingsdoeleinden en in vele mechanische toepassingen en extrusietoepassingen. De businessgroep behaalde in 2005 een omzet van 705 miljoen, met 1400 medewerkers wereldwijd en acht productielocaties in Europa, de VS en Azië. Met Stanyl® is de businessgroep wereldmarktleider op het gebied van hittebestendige polyamiden.

DSM
DSM is wereldwijd actief op het gebied van producten voor de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. De onderneming ontwikkelt, produceert en verkoopt innovatieve producten en diensten die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM-producten worden gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen, zoals voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, cosmetica, geneesmiddelen, auto's en andere transportmiddelen, coatings, producten voor de bouw en elektrotechnische en elektronica-producten. DSM's strategie, genaamd Vision 2010 - Building on Strengths, is gericht op winstgevende en innovatieve groei van de specialty-activiteiten van de onderneming. De pijlers van deze strategie zijn marktgedreven groei, innovatie en uitbreiding in opkomende economieën. DSM heeft een jaaromzet van ruim EUR 8 miljard en biedt werk aan zo'n 22.000 mensen wereldwijd. DSM behoort met veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. De onderneming heeft vestigingen in Europa, Azië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland. Meer informatie over DSM is te vinden op www.dsm.com.

Dyneema®, (Dyneema®), the world's strongest fiberTM, Stanyl®, Stamylan® UH, Akulon®, Arnitel®, Arnite®, Xantar®, en Yparex® zijn allemaal merknamen en toepassingen die eigendom zijn van Koninklijke DSM N.V.




DSM