Unicef



Zimbabwe: innovatieve projecten vanuit de gemeenschap

08 september 2006, Buhera - Net als alle Zimbabwanen heeft de bevolking van Buhera het zwaar te verduren. Het land heeft een van de hoogste inflatiecijfers ter wereld, er heerst een torenhoge werkloosheid en het aantal hiv-besmette mensen is explosief gestegen. Daarnaast is er echter nog een basisbehoefte die de kinderen hier missen: genoeg geld om hun almaar stijgende schoolkosten te kunnen betalen.

Mandisina Mawere (rechts), een van de vrouwen die betrokken is bij het tuinierproject. Met de opbrengst van dit project betalen de vrouwen schoolkosten van kinderen. Foto: Unicef Zimbabwe/2006/Singizi
Mandisina Mawere (rechts), een van de vrouwen die betrokken is bij het tuinierproject. Met de opbrengst van dit project betalen de vrouwen schoolkosten van kinderen. Foto: Unicef Zimbabwe/2006/Singizi

Ruim 1.800 vrouwen uit 15 Zimbabwaanse plattelandsdistricten zijn nu in actie gekomen om iets aan dit probleem te doen. Ze gebruiken hun vaardigheden voor innovatieve projecten. Zo willen ze geld verdienen om kinderen naar school te laten gaan.

"Het is een kwestie van gezond economisch verstand om meisjes, weeskinderen en andere kwetsbare kinderen op school te houden", aldus dr. Festo Kavishe, Unicef-vertegenwoordiger in Zimbabwe. "Daarnaast is het een absolute vereiste voor gelijkheid, waardigheid en vooruitgang."

Mandishina Mawere is het hier volledig mee eens. De 72-jarige grootmoeder neemt deel aan een actiegroep die zich bezighoudt met een tuinierproject. Nadat ze geregeld hadden dat ze de put van een dichtbijgelegen school mochten gebruiken, gingen de vrouwen groenten verbouwen en verkopen. De opbrengsten hiervan worden gebruikt om de schoolkosten voor de armste kinderen in hun gemeenschap te betalen.

"Ik mocht als klein meisje niet naar school", vertelt mevrouw Mawere. "Sindsdien heb ik gezworen dat ik mijn dochters nooit een opleiding zou ontzeggen. En dat geldt nu ook voor mijn kleindochters."

De vrouwen hoeven het niet helemaal alleen te doen. Het tuinierproject wordt gesteund door Unicef in samenwerking met de Campaign for Female Education (CAMFED), een campagne voor vrouwenonderwijs. "Armoede heeft ervoor gezorgd dat veel gezinnen hun kinderen niet naar school kunnen laten gaan", zegt Angie Mugwendere, directeur van CAMFED in Zimbabwe. "Nu hebben enkele moeders besloten om terug te vechten".