Socialistische Partij

Verdonk frustreert Wet Inburgering

08-09-2006 * De SP wil volgende week een heropening van het debat over de Wet Inburgering. Tweede-Kamerlid Fenna Vergeer is het niet eens met minister Verdonk, die slagen voor het examen verplicht wil stellen. Ook de Raad van State concludeert nu dat dit onmogelijk is. Een inspanningsverplichting is wel haalbaar.

Volgens Verdonk kan een resultaatsverplichting worden opgelegd aan zogenaamde derdelanders, dat zijn niet-EU-onderdanen. Integratiewoordvoerder Vergeer van de SP betwist dit. In een aanvullend advies concludeert de Raad van State: "Inburgeringsplicht is wenselijk, maar korten op uitkeringen of boetes opleggen bij zakken voor een examen is onwettig." De Tweede Kamer had om dit aanvullend advies gevraagd omdat het voorstel van de regering indruiste tegen de Wet Gelijke Behandeling en internationale mensenrechtenverplichtingen. De SP wordt door dit advies gesteund in het voorstel om de plicht om te slagen te veranderen in een plicht om te leren.

De Wet Inburgering voor allochtonen die al in Nederland wonen, is voor de zomer in afgezwakte vorm unaniem door de Tweede Kamer aangenomen. De SP was ervan overtuigd dat Verdonks dreigement met boetes mensen die zakken voor het inburgeringsexamen neerkwam op wapengekletter. "De leerplicht is een groot goed in Nederland," zegt Vergeer. "Zo kijken wij ook tegen de inburgeringsplicht. Wie de leerplichtwet overtreedt kan terecht een boete krijgen, maar de overheid kan niet straffen als cursisten niet slagen. Het is logisch om met de inburgeringsplicht op een zelfde wijze om te gaan." Uitkeringsgerechtigden kunnen onder de huidige Wet Werk en Bijstand al verplicht worden om een inburgeringscursus te volgen als dat bijdraagt tot het vinden van werk, aldus de Raad van State.