Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Zomer of nazomer?

Experimentele maandverwachting van het KNMI


08 september 2006 - Komende week staan ons een aantal fraaie zomerdagen te wachten maar meteorologisch is september al de nazomer. Astronomisch duurt de zomer nog tot 23 september en ook dit jaar sluit de sterrenkundige seizoensindeling dus beter aan bij het werkelijke weer.
Verwachte maximumtemperatuur op basis van experimenteel model Verwachte maximumtemperatuur op basis van experimenteel model Ook vorig jaar was dat het geval en vanaf 4 september 2005 boekte het KNMI zelfs een reeks van zeven zomerse dagen met een maximumtemperatuur 25,0 of meer. Normaal telt deze maand in De Bilt nog 1 zomerse dag en 2 in het zuiden van het land 2.

Later in deze maand, klimatologisch in de derde of vierde week van september, wordt een periode met mooi najaarsweer ook wel oudewijvenzomer genoemd. De term "oudewijven" is waarschijnlijk terug te voeren op een vrouwelijke watergeest met lange witte haren. Later werd het toegeschreven aan oude breiende vrouwen en aan veldspinnen die bij rustig nazomerweer lange draden spinnen (zie ook nader verklaard).

Experimentele maandverwachting van de temperatuur Klimatologie en statistieken bieden een mogelijkheid om een prognose te maken over het verwachte temperatuurverloop in de komende maand. De onderzoeksafdeling van het KNMI, die werkt aan seizoensverwachtingen, experimenteert met een model dat een temperatuurverwachting berekent op basis van gegevens van wat normaal is voor de tijd van het jaar (gecorrigeerd voor de opwarming van Nederland), de temperatuur van de afgelopen weken, en de verwachtingen van het Europees Centrum voor de komende week.

Op basis daarvan kan een schatting worden gemaakt van het verwachte temperatuurverloop van de komende vier weken. Volgens deze experimentele verwachting ligt de maximumtemperatuur in de rest van deze september meestal iets boven het gemiddelde, komende week wordt het dus zelfs een aantal graden warmer dan de norm. Aan de kust liggen de minimumtemperaturen vanwege het nog altijd warme zeewater steeds boven normaal (zie ook verder lezen-experimentele maandverwachting KNMI en maandverwachtingen maximum, gemiddelde en mionimumtemperatuur in Nederland).

De operationele meerdaagse staat onder verder lezen- meerdaagse verwachtingen.

Eerste uitgave: 01-09-06