Gemeente Helden

In memoriam Jan Thijssen 1934 2006, oud-gemeentesecretaris Helden 1985
1993

Vrijdag 8 september 2006 overleed in Panningen vrij plotseling de heer Jan Thijssen, die 33 jaar lang werkzaam was bij de gemeente Helden. Hij werd 72 jaar oud. Bij gelegenheid van zijn afscheid eind 1993 werd hem de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau toegekend. Tevens werd hem een uniek vriendenboek Liber Amicorum aangeboden, waar hij trots op was.

Jan Thijssen werd geboren in Broekhuizenvorst op 8 januari 1934 als zoon van een aannemer. Hij was hier ook voetballer, raadslid en Prins Carnaval. Hij huwde met Mia van den Brandt en kregen drie zonen.

Na de HBS-A op het St. Thomascollege Venlo en de militaire dienst startte hij zijn loopbaan in 1955 bij de afdeling financiën van Venray. In 1960 volgde de overstap naar Helden, waar hij alle ambtelijke rangen doorliep en na gemeenteadministratie de opleiding gemeentefinanciën voltooide. Hij deed hier de eerste jaren de onderwijszaken op de afdeling financiën, belastingen, grondbedrijf en recreatiecentrum Heldense Bossen.

Op indringende wijze was hij vanaf 1969 betrokken bij de totstandkoming van de plaatselijke scholengemeenschap, eerst als onderwijsambtenaar maar later ook als lid van het dagelijks bestuur. Bijna twintig jaar was hij ook bestuurlijk actief binnen het plaatselijke vormingswerk en 25 jaar binnen twee gezinsvervangende tehuizen hier. Buiten deze werkzaamheden hield hij van lezen, fietsen en beugelen.

In 1976 kreeg hij de verantwoordelijkheid als sectorhoofd burgerzaken over 36 medewerkers en vier afdelingen. Tevens was hij loco-secretaris. Hij had een groot aandeel in het gemeentelijke accommodatiebeleid.

In 1985 werd hij met algemene stemmen tot gemeentesecretaris benoemd als opvolger van Jan Ebisch.

Op energieke wijze gaf hij leiding aan de gemeentelijke organisatie en kende aan zijn medewerkers een groot vertrouwen toe. Onder zijn leiding kwamen de processen van automatisering, productgericht werken en nieuwbouw gemeentehuis van de grond.

Jan Thijssen was altijd vindingrijk in het vinden van oplossingen voor de bestuurspraktijk. Het moest vooral maatwerk zijn. In de omgang was hij informeel, oprecht, humaan, coöperatief en op harmonie gericht.

Typerend voor hem:


* Nam de nodige initiatieven, zocht naar nieuwe wegen en nam ook risicos om het doel te bereiken.

* Een autoriteit zonder ooit autoritair te worden.
* Een kenner van het woord, sprankelende toespraken en doorspekt met fijngevoelige humor.

* Behandelde niet alleen de bestuurlijke zaken, maar behartigde ze ook met zorg.

* Werken met hem was een feest door de rake en spitse opmerkingen en de menselijke maat. Ad rem verrassende wendingen aan zaken geven.
* Bij moeilijke zaken ook de dag van morgen noemen en het meerwaardige belang dat uitstijgt boven een persoonlijk belang.
* Hield er niet van om in verschillen te denken, maar legde liever het accent op overeenkomsten.

* Het gaat niet om de letter maar om de geest van de wet.
* Geen confectie maar maatwerk leveren.

* Over de toepassing van de automatisering: niet automatisch maar bewust.

* Of om het met zijn eigen woorden te zeggen: Jan Thijssen proberen te herinneren als iemand die het met allen goed voorheeft, die gewoon vele jaren getracht heeft zijn best te doen, wat niet altijd even goed lukte.

Na zijn vervroegde uittreding bleef Jan nog een aantal jaren de kabinetszaken behartigen en ook verleende hij zijn medewerking aan het boekwerk over de geschiedenis van Helden door de eeuwen heen uit 1998. Echter, de beperkingen als gevolg van de ziekte van Alzheimer kwamen toen ook in beeld. Hij bleef wel recht van lijf en leden, maar zonder de geest nog puntgaaf en helder zoals hij had gehoopt en verwacht.

Het gemeentebestuur is Jan Thijssen dankbaar voor zijn inzet voor de gemeenschap van Helden. Onze gedachten gaan nu uit naar zijn echtgenote Mia, kinderen en familie in deze moeilijke dagen na een periode van verpleegzorg.

het was niet altijd gemakkelijk, wel steeds de moeite waard citaat uit troonrede 1993


18-9-2006 20:10