Gemeente Weert

11 juli 2006

9 en 10 September Open Monumentendag in Weert

GEMEENTE ZOEKT OUDE FEESTKLEDING

De landelijke Open Monumentendagen worden dit jaar voor de 20e keer georganiseerd. Tijd voor een feestje. Ook in Weert. Tal van organisaties verlenen hun medewerking om dit jubileum te vieren. De Open Monumentendagen vinden plaats op zaterdag 9 en zondag 10 september a.s. Thema dit jaar is 'Feest'. En in dat verband is de gemeente op zoek naar oude feestkleding die kan worden gebruikt als onderwerp van een tenstoonstelling.

In het kader van de monumentendagen zijn er in Weert diverse activiteiten. Zo verzorgt maandag 4 september a.s. de kring Weert van De Aldenborgh (het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap) een lezing over gebruiken bij huwelijksfeesten door de eeuwen heen in Limburg. Vrijdag 8 september is er een symposium n.a.v. de zojuist afgeronde restauratie van de dekenale St. Martinuskerk in Weert. Kerk en toren zijn via rondleidingen en exposities te bezichtigen. Verder is er een lezing en een rondleiding rondom openluchttheater De Lichtenberg in de wederopbouwperiode. Voor het publiek zullen tijdens de Open Monumentendagen onder andere worden opengesteld: de authentiek ingerichte huwelijkskamer in de Tiendschuur, de abdij Maria Hart van de zusters Birgittinessen, de Paterskerk, diverse molens en is er een expositie van historisch kermismateriaal: kermis is immers een belangrijk jaarlijks feest in Weert. Verder leidt een fietsroute van de binnenstad via diverse monumentale bezienswaardigheden naar het openluchttheater en naar de dan plaatsvindende kermis in Stramproy. Ook een historische kroegentocht met proeverij draagt bij aan een monumentaal feest in Weert.

Feestkleding
Een tentoonstelling van oude feestkleding zal als rode draad tijdens de festiviteiten op 9 en 10 september fungeren. Voor deze activiteit is de organisatie nog op zoek naar authentieke feestkleding van vóór 1980. Wie beschikt over feestelijke kleding die specifiek gedragen is bij een huwelijksfeest, communiefeest, doopfeest enz. en het leuk vindt deze feestkleding ten toon te stellen tijdens de open monumentendagen, kan contact opnemen met mevrouw Joke Jongeling van de gemeente Weert (e-mail j.jongeling@weert.nl ).

In verband met de vakantieperiode kan men ook telefonisch contact opnemen via telefoonnummer 06-53754853.

2006.121 JN

---- --