Gemeente Leeuwarden

Stadhuis Stadhuis

Open Monumentendag: zaterdag 9 september

Bron: gemeente Leeuwarden (01-08-2006) Op zaterdag 9 september neemt Leeuwarden deel aan de landelijke Open Monumentendag. Het thema is dit jaar: Feest in en rondom het Sint Anthoon. Ook het Stadhuis is dan de gehele dag geopend voor het publiek.
In Leeuwarden zal de nadruk komen te liggen op de monumentale panden van het Sint Anthony Gasthuis, tussen de Groeneweg en de Grote Kerkstraat. Ook onderdelen van het Oud Sint Anthoon (zuidzijde Grote Kerkstraat), de tuin van het aangrenzende Stadhouderlijk Hof en het Stadhuis zijn dan tussen 10.00 en 17.00 uur voor het publiek geopend. In het Stadhuis wordt de nadruk gelegd op de portretten van stadhouders en vorsten, die zijn geschonken door Sint Anthoon. Verder zijn er op 9 september nog diverse andere activiteiten in de binnenstad.

Ter voorbereiding op de Leeuwarder Monumentendag wordt op woensdagavond 6 september een lezingenavond gehouden in het Stadhuis. Inleiders zijn o.a. Roel Cazemier, schilder Douwe Elias (die het recente portret van koningin Beatrix heeft gemaakt dat sinds vorig jaar hangt in het Stadhuis), Jan Folkerts en Hendrik ten Hoeve.

Voor meer informatie over Open Monumentendag: zie ook website van het Historisch Centrum Leeuwarden: www.historischcentrumleeuwarden.nl