Gemeente Brielle


Openbare monumentendag 9 september 2006

We vieren 20 jaar Open Monumentendag. Landelijk is gekozen voor het thema Feest! In Brielle vieren we dit mee op zaterdag 9 september.

Feest! Monumentendag in Brielle; Stad van nu, sfeer van toen

We vieren 20 jaar Open Monumentendag. Landelijk is gekozen voor het thema Feest! In Brielle vieren we dit mee op zaterdag 9 september. Zo kunt u genieten van o.a. muziek en horeca in monumenten en activiteiten in molen en museum. Kom ook naar de bijzondere boerderij

Alle gemeenten in het land wordt jaarlijks gevraagd medewerking te verlenen aan de Open Monumenten dag (OMD) om mensen intensiever in contact te brengen met hun historische, gebouwde omgeving en zo de belangstelling voor monumenten en monumentenzorg te vergroten. Op monumentendag staan duizenden monumenten een dag of weekend lang gratis open voor publiek. De monumenten zijn vaak een toneel van speciale activiteiten als tentoonstellingen, concerten en rondleidingen. De landelijke organisatie is in handen van de Stichting Open Monumentendag, die circa 350 plaatselijke comités ondersteunt. De open monumentendag wordt dit jaar voor de 20e keer georganiseerd. Het is een jubileumjaar met als thema: Feest, ontspanning en vermaak.

Programma en bezoekadressen
"Esterenburch", hier wordt de dag feestelijk afgesloten.

Open Monumentendag zaterdag 9 september 2006 in Brielle

Centrale informatiepunt VVV, Markt 1 in Brielle

Catharijnekerk

Korte omschrijving
bespeelt het orgel.

Bezoekadres

Synagoge

Korte omschrijving

Jacobskerk

Korte omschrijving
"Fransche kerk"op de kadastrale kaart van Brielle. De kerk diende als reserve voor als de Catharijnekerk niet beschikbaar (te koud) was. Nu is in het geheel gerenoveerde kerkje een huisartsenpraktijk gevestigd. Het interieur is intact gebleven. De preekstoel van de kerk is een pronkstuk, daterend uit de eerste helft van de 17e eeuw.

Kantongerecht

Korte omschrijving

Historisch Museum Den Briel/Stadsgalerie/Stadhuis

Korte omschrijving

Boerderij Esterenburch

Korte omschrijving
de Oude Goote naast de landweg van Brielle naar Hellevoetsluis, al een hoeve aangegeven. Deze werd, blijkens jaartalankers in de oude achtergevel, in 1738 door nieuwbouw vervangen. Esterenburch was een pachthoeve, waarvan het vruchtgebruik door vooraanstaande families uit Brielle over en periode van eeuwen in erfpacht werd uitgegeven. Een omschrijving uit 1761 vermeldt een "extra schoone wooning, bestaande in een Heerenhuis, Bouwmanswoning, berg, schuur en keet (.)". Daaruit is af te leiden dat, althans een gedeelte van het woonhuis, in de zomermaanden door de stadse eigenaren werd gebruikt als buitenverblijf. Esterenburch was, zoals alle grote boerderijen op Voorne-Putten, een hoeve voor gemengd bedrijf. In 1931 werd de boerderij in veiling gebracht en voor het eerst verkocht aan een eigenaar-gebruiker. Het betreft in hoofdopzet een 18de-eeuws huis waaraan de bijzondere status van de boerderij nog goed afleesbaar is. Ook op het erf zijn unieke restanten van het agrarisch bedrijf bewaard, zoals een geheel bestrate drenkplaats voor paarden, een houten dekbox en een keur aan bijzondere fruitbomen. In 2002 is de hoeve aan Vereniging Hendrick de Keyser overgedragen. De boerderij verkeerde bouwtechnisch in een deerniswekkende toestand. Inmiddels is een restauratie in uitvoering.

Horeca in monumenten

Zes horecagelegenheden in prachtige monumentale panden zijn gratis toegankelijk. U bent niet verplicht hier iets hoeft te nuttigen. Tegen betaling kan dit uiteraard wel.

Rijksmonument De Gulle Geus

Rijksmonument Restaurant China

Rijksmonument Atlas, Mi Amigo

Rijksmonument Chez André

Rijkmonument Kont van het Paerd / De Vergulde Kolf

(Korte beschrijving van deze vijf panden volgt nog)

Rijksmonument Hoofdwacht,

Gebouwd in 1789 door Johannes van Westenhout (een leerling van de architect die het gebouw van de Tweede Kamer op het Binnenhof te Den Haag heeft gebouwd). Vanuit dit gebouw werden de wachten bij de diverse stadspoorten geregeld. In 1965 werd de Koninklijke marechaussee er in ondergebracht. Sinds de restauratie in 1993/1994 is er een Grand-Café gevestigd.

Markt 7, Wellerondom 1-3 , Turfkade 14, Nobelstraat 20, Nobelstraat 34 , Nobelstraat 69

Molen
t Vliegend Hert

Korte omschrijving
"t Vliegend H ert" te bouwen. Op 9 september bestaat de molen 20 jaar.

Bij het restaureren van de wallen in 1973 werd een deel van het fundament van een molen teruggevonden. Dat was de aanleiding de standaard molen

Openingtijden

De molen is tussen 10.00-16.00 uur toegankelijk voor publiek. Vanwege het 20-jarig jubileum worden rond de molen diverse activiteiten georganiseerd.

Bezoekadres

Molenstraat, Brielle

De geschiedenis van de boerderij gaat terug tot in de 17de eeuw. Op oude kaarten staat op deze plaats, in polder

In 2002 is de hoeve aan Vereniging Hendrick de Keyser overgedragen. De boerderij verkeerde bouwtechnisch in een deerniswekkende toestand. Inmiddels is een restauratie in uitvoering.

Programma en openingstijden

De Esterenburch ligt buiten de vesting en is per fiets (of auto) goed te bereiken. Het woongedeelte wordt nog volop gerestaureerd. Schuur en erf zijn van 16.30 tot 18.00 uur gratis te bezichtigen. Met West-Afrikaanse muziek en een gratis drankje en hapje sluiten we Open Monumentenzaterdag feestelijk af!

Bezoekadres

Middelweg 5, in het buitengebied tussen Brielle en Vierpolders

In de gevel de wapenspreuk "Libertatis Primitiae" (eersteling der vrijheid). Het stadhuis staat op een fundering die zeker dateert uit de 14e eeuw, maar heeft in de loop der tijden vele veranderingen ondergaan. De huidige gevel werd gebouwd in 1791, naar het plan van de architect Johannes van Westerhout, die ook de hoofdwacht (tegenover het stadhuis) had gebouwd in Lodewijk XIV-stijl.

In het stadhuis vergadert de gemeenteraad, vinden officiële ontvangsten plaats en worden huwelijken voltrokken. Tevens zijn erin gevestigd het kantoor Brielle van de Regio VVV Zuid-Hollandse Eilanden en een kunstgalerie. Het stadhuis vormt ook de toegang tot het Historisch Museum Den Briel. Dit museum is ondergebracht in de vroegere stadsgevangenis annex Waag. Het museumgebouw dateert uit 1623. Op de gevelsteen aan de buiten-voorzijde staat een Latijns vers, waarin wordt gezinspeeld dat beneden de Waag en boven de stadsgevangenis was; werd beneden de gerechtigheid gehandhaafd, boven zuchtten zij die ertegen gezondigd hadden. Het gebouw werd in 1912 als museum in gebruik genomen.

Programma en openingstijden

Het museum is op zaterdag 9 september gratis toegankelijk van 10.00 tot 16.00 uur. Speciaal voor Open Monumentendag worden activiteiten voor kinderen georganiseerd.

Bezoekadres

Markt 1, Brielle

Zoals wel meer huizen in Brielle is dit patriciërshuis een in oorsprong laat Middeleeuws pand dat verscholen gaat achter een modernere gevel in Lodewijk XV-stijl. De gevel is in de zeventiende of achttiende eeuw voor het pand geplaatst. Meest opvallend aan dit oude woonhuis zijn de plafonds uit 1600. Het plafond is een opmerkelijke stucwerk van rechthoeken, vierpassen en cirkels, versierd met wapens en bladmotief. Dit soort stucplafonds komt alleen voor in Engeland. En in drie panden in Brielle; de andere twee huizen staan aan de Nobelstraat 34 en de Voorstraat 45. De zittingzaal voor het later hier gevestigde kantongerecht is uitgevoerd in Lodewijk XVI-stijl. Het smalle gebouw aan de Voorstraat telt drie verdiepingen. Hierachter is een lager bouwdeel verscholen met een witgepleisterde buitengevel uit een vroegere periode dan de voorgevel. Hoe hoger men in het pand komt, hoe slechter de staat van onderhoud is. Op de zolderverdieping is stukwerk afgebrokkeld en lijden balken aan houtrot.

Programma en openingstijden

Van 10 tot 16.00 uur gratis toegankelijk.

Tussen 13.00 en 16.00 uur zijn er optredens van Pekel, deze groep brengt oud Hollandse muziek ten gehore.

Bezoekadres

Voorstraat 31, Brielle

Dit witte kerkje is gebouwd als kapel bij het Jacobsgasthuis, dat echter nooit een florerend bestaan heeft geleid. De kapel is in gebruik geweest bij Engelse soldaten en weer later door de Waalse gemeente. Nog rond 1820 staat de Jacobskerk als

Programma en openingstijden

Van 10 tot 16.00 uur gratis toegankelijk.

Tussen 13.00 en 16.00 uur treedt het Barok-ensemble Rocaille op.

Bezoekadres

Voorstraat 86, Brielle

Gebouwd in 1871. Bestond uit een grote zaal voor de wekelijkse samenkomsten en een

ruimte voor het ritueel bad. In de synagoge werd ook Joods godsdienstonderwijs gegeven.

Programma en openingstijden

Van 14.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk.

Tussen 14.00 en 17.00 uur treedt het Nieuwlandkoor uit Vierpolders op (inloopconcert)

Bezoekadres

Turfkade 16, Brielle

St. Catharijnehof 1, Brielle

In 1417 werd de eerste steen gelegd van de Sint Catharijnetoren. Het streven was een machtige kruisbasiliek te bouwen. Toren en kerk zouden echter nooit de omvang krijgen waarnaar was ge-streefd. Onder het grasveld liggen de resterende funderingen, bovenop de toren een zeshoekige aanzet voor een kleinere toren. Helaas, het ontbrak aan geldmiddelen om deze af te bouwen. De beiaard in de kerk bestaat uit 50 klokken.

Programma

Van 10 tot 16.00 uur zijn kerk en toren gratis toegankelijk.

Willem Meijboom

Openbare monumentendag 9 sept.pdf